ČETVRTO IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA VINA, DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA – WINEOS 2017.

    written by Mario Jukić
    photo   by osijek.031.com

Prvoga i drugog prosinca u osječkome Esseker centru održan je četvrti Wineos u organizaciji vinoteke Vinita iz Osijeka, te udruga Dekanter i Graševina Croatica. Samom festivalu prethodilo je ocjenjivanje sljubljivanja vina s kulenom pod nazivom Wineos trophy, koje je održano 20.11. u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori, kao i Wineos gala večera koja je održana 30.11. u osječkom restoranu Muzej okusa. Bila je riječ o autorskoj večeri renomiranog kuharsko – somelijerskog tima u kojoj je sedam vrhunskih lokalnih restorana sljubljvalo slijed hrane i vina. Oba festivalska dana obilovala su brojnim radionicama.

 U petak su na programu bile radionice „Kulen i vino – prezentacija ocjenjivanja sljubljivanja“, „Pregled berbe 2017. godine Slavonije i Hrvatskog podunavlja“, „Jeste li sigurni da znate sve o graševini?“, „Prokupac – od ružnog pačeta do svjetskog vina“, „Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije – Vlado Krauthaker“ i „Slavko Kalazić-kako sam rastao uz svoja vina“. U subotu su na programu bile radionice „Cabernet franc – najveće prepoznatljivost Villanya“, „Veliki vinski povratak dalmatinske Zagore – trnjak, kujundžuša, zlatarica, plavka“, „Graševina s juga Hrvatske“, „Kadarka – vino za Michelinove restorane“, „Enjingi – vertikala graševine“ i „Čudo iz Bosne! Kako je istarska malvazija našla novu domovinu u Žepču“.

Od slavonskih vinarija bile su prisutne Apostol i Misna vina d.o.o. iz Trnave, vina Antunović iz Dalja, vinarija Bartolović iz Požege, Feravino iz Feričanaca, Krauthaker, Mihalj, Perak, Sontacchi i Kutjevo d.d. iz Kutjeva, Brzica, Siber i Erdutski vinogradi d.d. iz Erduta, Markota iz Pleternice, OPG Matković i PP Orahovica iz Orahovice. Baranjska vina su prezentirali Kolar i Pinkert iz Suze, Gerštmajer, Josić i Kalazić iz Zmajevca, te vina Belje. Iz srijemskog vinogorja bili su prisutni Podrumi Krešić iz Šarengrada, te vinarije Buhač, Papak, TRS i Iločki podrumi iz Iloka.

Prilično zastupljene su bile i vinarije iz Dalmacije i Istre. Od dalmatinskih vinarija treba istaknuti Vina Đuzel i Vinariju Jerković iz Imotskog, Vinograde Volarević iz Metkovića, Vinariju Grabovac iz mjesta Proložac donji, te Vina Gašpar iz Vrgorca. Istru i Kvarner su zastupali OPG Leonardo Palčić i Pervino iz Novigrada, Vina Deklić iz Vižinade, Dobrinčić i Gospoja iz Vrbnika, Božo Metković iz Molunata, Zigante iz Grožnjana, te Coslovich iz Oprtlja.

Iz Bosne i Hercegovine na festivalu je sudjelovala vinarija povratak iz Žepča, a iz Makedonije vinarija Stobi. Na festivalu su sudjelovale i vojvođanske vinarije Erdevk, Mačkov podrum, Vinum i Zvonko Bogdan. Iz Mađarske su bile pristune vinarije Bock pince, Gere Attila pincészete i Gere Tamás és Zsolt pincészete iz Villánya, te Vylyan pincészet iz Kisharsánya.

Na odjelu delicija predstavili su se OPG Đurković iz Marjančaca i OPG Božidar Glavaš sa svojim sjajnim sirevima. Kulene su nudili OPG Dobrovac iz Kneževih vinograda i udruga kulinara „Đakovački kulin“

Cjelokupna galerija fotografija dostupna je na slijedećem linku:

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *