SJAJNI NOVITETI IZ MANUFAKTURA BARA – ZAŠTO SU VINKOVCI SVJETSKA METROPOLA? (BAREM KADA SU COCKTAILI U PITANJU)

 
 
Nikad mi se do sada nije dogodilo da u vremenskom intervalu od dva mjeseca dva puta pišem o istoj temi. Međutim, u recentnom razdoblju dogodile su se neke sjajne nove stvari u vinkovačkom Manufaktura baru koje zaslužuju novinski članak i pripadajuću medijsku pozornost.
 
Istovremeno je i divno i čudno da u provinciji postoji jedan takav bar kao što je Manufaktura bar koji suvereno prati sve moderne trendove u ugostiteljstvu. Dosada, kada sam pisao o svome matičnome području, Slavoniji, Baranji, Srijemu (skraćeno Panonija) gotovo uvijek sam pisao o rustikalnim restoranima, obiteljskim vinarijama u kojima se su se vještine i znanja akumulirale naraštajima, manifestacijama kojima je cilj otrgnuti od zaborava vremena recepte iz starih škrinja naših baka…
 
Što se tiče gourmet tema kod mene ne postoji opreka između tradicionalnoga i modernoga, lokalnog i globalnog, izvornog i uvezenog. Jedini kriterij kojim se vodim kada važem hoću li ili neću o nečemu pisati članak je zanimljivost i aktualnost. Gotovo uvijek sam pisao o tradicionalnome, a ne o modernom iz jednostavnog razloga jer živim u provinciji, a prvi ozbiljniji grad mi je udaljen dvjestotinjak kilometara. Ako bih se pak zaželio nečega modernog ne bi mi preostajalo ništa drugo nego da sjednem u automobil i zaputim se put Zagreba, Budimpešte, Beograda. Međutim, sa Manufaktura barom to se promijenilo. U obližnjim Vinkovcima postoji cocktail bar mondenog karaktera, bar kakvog se ni jedna metropola ne bi postidjela. S jedne strane je to super, a s druge i pomalo čudno… poput kozmodroma Bajkonur smještenog usred kazahstanske stepe.
 
No, ako se ne vodimo isključivo brojem stanovnika, već i kriterijima kao što su povijest i baština, onda moramo priznati da su i Vinkovci velik grad. Vinkovci su kolijevka europske civilizacije. Grad je to koji ima najduži kontinuitet naseljavanja u Europi, duži od osam tisuća godina. U Vinkovcima je krenula prva serijska proizvodnja metala u svijetu. U Vinkovcima je pronađen prvi europski kalendar, a kako kaže arheolog Aleksandar Durman kada jedna civilizacija ima kalendar tada prisiljava društvo da bude organizirano po njemu – to je vrhunac civilizacije. Vinkovci su bili metropola dok London i Pariz, o New Yorku da i ne pričam, nisu ni postojali. Neke natruhe toga duha i statusa preživjele su i do danas! No, vratimo se mi, nakon ove historicističke eskapade u sadašnjicu i pogledajmo kakve radosti za nepce Vas očekuju u modernim Vinkovcima.
 
Ovoga puta sam u posjetu Manufaktura baru išao sa bloggerom Igorom Munchiesom koji uređuje blog moderna kuhinja https://fashionable-food-on-my-way.blogspot.hr/koji je za razliku od mene koji sam totalni amater po struci kuhar. Inače Igor osim što je vrsni kuhar i dugogodišnji food blogger je i član inicijativnog odbora za osnivanje Osijek cook cluba. Zanimalo me kako će on opisati Manufaktura bar iz svoje vizure, koje detalje ćemo uočiti oboje, a koje ne! Njegov tekst nisam ni pogledao dok nisam završio svoj!
 
 
Na ulasku u bar zatekao sam vlasnika Ivana Mlivića i njegovu suprugu Liubov (ili kroatizirano Ljuba) kako dekoriraju bar u blagdansko ruho. Svi adventski ukrasi su Ljubine rukotvorine, još jedan razlog što ovaj bar s opravdanjem nosi ime Manufaktura. Za one koji u srednjoj školi nisu učili latinski jezik manufaktura doslovno znači „rukom raditi“ (manu – ruka, facere – raditi).
 
Degustacijski slijed smo započeli s kavom. U ponudi imaju kave iz svih dijelova svijeta, počevši od Etiopije, Perua, Brazila do Malawija. Kava im je uistinu profinjena, a pjena od mlijeka je postojana. Ta kava se ispija polako, ulagano, svaki gutljaj je kao novi lagani val euforije. Uz kavu smo kušali i domaći sirup od lavande kojeg Liubov sama spravlja.
 
Uz lagano uživanje uz kavu polako smo radili rekapitulaciju onoga što se zbivalo u Manufakturi od mojega zadnjega posjeta. Ivan nastavlja i sa tradicijom kreacije prigodnih, tematskih cocktaila. Tako je za halloween svojim gostima ponudio walking dead poison, wampire blood, zombie big box i bloody scream orgasm. U Manufaktura baru možete zajedno sa ekipom odigrati društvene igre. Za zabavu i ubijanje dugih, dosadnih zimskih noći tu su monopoly, čovječe ne ljuti se, party alias, shout roulet i naravno ono što priliči svakom ugostiteljskom objektu – drinkopoly.
 
Ivan je uvijek otvoren i za suradnju sa food bloggerima. Tako je jedno subotnje poslijepodne zajedno sa bloggericom Dot little dot upriličio sljubljivanje slastica od bundeve sa svojim  kreacijama. Cijeli detaljni  izvještaj o tome druženju zajedno sa pripadajućim fotografijama  možete pročitati na slijedećem linku https://dotlittledot.wixsite.com/dotlittledot/single-post/2017/11/18/Subotnje-poslijepodne-u-Manufakturi. Nedavno je ugostio i putujućeg glazbenika iz Perua Valentina de Vascu. On motociklom obilazi svijet, putem upija lokalnu glazbu i potom ju interpretira na drugim lokacijama. U repertoaru ima pjesme na desetak svjetskih jezika. Osim svojih vlastitih skladbi izvodi i različite latinoameričke melodije, bollywoodske klasike, nepalski i moldavski folk, te japanski i gruzijski reggae!! U Vinkovce je došao u pratnji Angele iz Rusije. I Valentino je blogger, te ga možete popratiti na linku https://valentinodevasco.blogspot.hr/
 
 
Nakon kave kušali smo jednu kombinaciju koja objedinjuje botanist gin, schweppes aromatic, listiće ruže, sušene cjetove anisa, te već spomenuti sirup od lavande – sve u svemu jedna sasvim nova dimenzija gin tonica.
 
 
Osim s bloggerima, Ivan stalno surađuje i sa drugim barmenima. Tako je koncem studenoga u Manufaktura baru ugostio Mariju Cindrić, inače Ivanovu prijateljicu koja je gostima pripremala cocktaile koje je prezentirala na svjetskome prvenstvu u Parizu. Kontinuirana edukacija nužna je ukoliko se želi biti u vrhu. Početkom studenoga Ivan je posjetio radionicu u Zagrebu gdje je sudjelovao na edukaciji o vrhunskim kavama u sklopu koje je bilo i testiranje i kušanje namirnica, te prepoznavanje okusa kave. 
 
 
Koncem studenoga Ivan je sudjelovao na Masterclassu posvećenom novitetima u svijetu miksologije najpoznatijeg svjetskog barmena i miksologa Alexa Kratena koji je održan u Trstu. Alex Kraten ima titulu najboljeg svjetskog barmena, a njegov Artesian bar, smješten u Langham hotelu u Londonu, četiri godine zaredom dobivao je titutlu najboljeg bara na svijetu, te za najbolji svjetski cockatail menu od strane IBAe (International bartenders association). Alex Kraten i njegov suradnik Simone Caporale po Ivanovim riječima stvorili su povijesnu priču, te ostavili trajni pečat na barskoj sceni. Njihova želja je bila da ožive priču u hotelskim barovima, da razviju hotelsku kulturu ispijanja cocktaila, te da gostima ponude novitete u svijetu miksologije. Alex Kratena počeo je raditi kao barmen u rodnome Brnu, potom se šest godina usavršavao u Tokiju i onda je došao u London. Na dodjeli nagrada za najboljeg barmena na svijetu 2016. godine Kraten & Simone najavili su da se povlače rekavši da su završili svoju misiju. Nisu nigdje radili, već su otišli u Amazoniju skupljati autohtone začine i nove ideje! A na masterclassu u Trstu prisutnima su predstavili cocktail pod nazivom Expensive shit sa infuzijom od kavijara. „Nakon prošlogodišnje dodjele nagrada nestali su sa scene, povukli su se u ilegalu, ali imam jak feeling da će se kroz nekih par mjeseci vratiti u velikom stilu i napraviti show!“
 
 
Ivan se na masterclassu u Trstu imao priliku družiti sa ponajboljim barmenima iz Italije, Slovenije, Hrvatske i okolnih zemalja. Iz Hrvatske su na ovome eventu sudjelovali samo on i Roman Rabik. „Taj lik je totalno lud, u pozitivnom smislu… Da skupiš na jednome mjestu trideset najboljih europskih barmena oni Romanu nisu ni do gležnja!“, govori Ivan euforično o svojem kolegi koji je svojedobno pobijedio na HCICGPu (Havana club international cocktail grand prix) na Kubi sa svojom infuzijom od pršuta!
 
Sa masterclassa se Ivan vratio za šank Manufaktura bara pun novih ideja, začina, likera i kreacija. „To i je misija Manufaktura bara, pružiti posjetiteljima novitete i mogućnost u uživanja u originalnim kreacijama cocktaila i napitaka!“
 
 
Topla čokolada koja nam je poslužena nakon cocktaila za divno čudo sadrži – toplu čokoladu! A ne kakao kao što je već postao standard. Naravno topla čokolada u Manufaktura baru nije samo topla čokolada nego uz to još ide kokosov sirup, talijanski liker od badema i marshmallowsi u dvije verzije: slatkoj i gorkoj, i još puno kombinnacija, s rumom, burbonom, whiskeyom, što već želite, Ivan to sastavi J…Fantazija!
 
 
I za kraj moram Vam baciti bubicu u uho i reći da Ivan u bliskoj budućnosti priprema tri velika iznenađenja. Da, dobro ste pročitali, ne jedno, nego čak tri! Po svemu sudeći do moga novoga članka posvećenog Manufaktura baru proći će znatno manje od dva mjeseca!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *