GATOR FEST U BARANJI

8.9. i 10. lipnja održan je peti po redu Gator fest u Baranji. U petak 8. lipnja upriličena je vinska večer u starom podrumu vinarije Belje u Kneževim Vinogradima gdje su podijeljene diplome vinarima. Dodijeljeno je 5 velikih zlatnih diploma, 31 zlatna, 21 srebrna, 5 brončanih diploma i jedno priznanja. Najbolje ocijenjeno predikatno vino, ukupno najbolje ocijenjeno vino i šampion izložbe je bila graševina iz 2016. godine vinarije Perak iz Kutjeva sa 95. bodova.

Velike zlatne diplome su odnijeli i Traminac – izborna berba prosušenih bobica iz 2015. godine (94 boda),  te cuvee Leona (graševina plus traminac)  iz 2014. godine (93 boda) obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Đurinski iz Zaprešića, zatim cuvee (cabernet franc, syrah, merlot) obiteljskog podruma Josić iz Zmajevca (berba 2015.) sa 91 bodom i izborna berba graševina vinarije Svijetli dvori iz Karanca (berba 2015.) sa 91 bodom.

Najbolje ocijenjeno vino prethodne berbe je graševina podruma Kolar iz Suza sa 88 bodova. Vina Belje su dobila sveukupno sedam zlatnih diploma, i to za graševinu Goldberg iz 2016. godine, frankovku iz 2012. godine, tri graševine iz 2017. i jednu iz 2016. godine, te za cabernet sauvignon iz 2015. godine.

Vinarija Kalazić iz Zmajevca osvojila je također sedam zlatnih diploma i to za cabernet sauvignon iz 2012. godine, chardonnay iz 2015., rajnski rizling iz 2016., traminac iz 2015., crni pinot iz 2012., graševinu iz 2016. i Batina cuvee (sauvignon blanc, pinot sivi, chardonnay)iz 2010. godine.

Podrumi Kolar iz Suze po mišljenju ocjenjivačke komisije zaslužili su 5 zlatnih odličja, za sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi i silvanac zeleni iz 2017. godine, te za fraknovku iz 2013. godine. Vinarija Pinkert iz Suze ovjenčala se sa 4 zlatne diplome, i to za graševinu, chardonnay, muškat žuti i rose na bazi frankovke i portugisca iz 2017. godine.

Obiteljski podrum Josić iz Zmajevca dobio je dvije zlatne diplome, i to za graševinu i pinot sivi iz 2017. godine, a obiteljski podrum Zajec iz Zmajevca ovjenčan je također sa dvije zlatne diplome i to za cabernet sauvignon iz 2015. godine, te za sjajni crni cuvee (kupaža cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot crni) iz 2016. godine.

Zbog vremenskih neprilika odgođen je nažalost wine & walk planiran za subotnje prijepodne, ali je program gator festa u poslijepodnevnim satima nastavljen u vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu.
Otvoreni gatori u katoličkom surduku i pregršt štandova vinara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz reformatskog surduka i susjednih mjesta. Centralni službeni događaj drugog dana Gator festa je bio koncert grupe Hara Mata Hari, ali centralni neslužbeni event je bilo otvaranje nove kušaonice obiteljskog podruma Zajec, i to ne pišem samo zato što sam imao čast biti kum novootvorene kušaonice.

Vinarija Zajec posjeduje gator tik do restorana Josić, a otvaranjem ove kušaonice koja se nalazi s druge strane surduka zaokružili su svoju vinsko – turističku ponudu. Gator je ujedno i ruralna kuća za odmor koja se iznajmljuje turistima. Uređena je u rustikalnom štihu, sa puno drveta i zanimljivih detalja. U prizemlju se nalazi prostor za proslave i druženja, a u potkrovlju sobe. Kuća je obavijena vinovom lozom što daje jedan odličan ugođaj, a iznad same kuće imaju lijepo uređenu sjenicu s koje se pruža pogled na novu kušaonicu. Nakon otvaranja nove kušaonice bez imalo pretjerivanja može se reći da uz restoran vinariju Josić imaju najveći potencijal za primitak gostiju i ozbiljnije bavljenje turizmom, a koliko je interes posjetitelja govori činjenica da nerijetko moraju i odbijati goste. Vođenje obiteljskog biznisa roditelji Danijel i Klara Zajec su povjerili mladoj i agilnoj kćeri Dahliji koja se zbog tog poslovnog izazova odlučila vratiti iz Njemačke.

Podrum Zajec poznat je i po ludim i nezaboravnim feštama, na kojima je sasvim normalno da ljude (naravno nenamjerno) polijevate vinom, te da i Vas polijevaju, a iznimka nije bio niti ovogodišnji Gator fest za koji su angažirali dva glazbena sastava. Prvo su svirali Stipa & Iva iz Bačkog Monoštora a potom TS Baranjski Sokak iz Draža. Oni posjetitelji kojima nije bilo do buke i veselja mogli su otići preko ceste u novu kušaonicu i tamo na miru uživati u vinu ili se popeti do sjenice i s terase promatrati vrevu u katoličkom surduku.

Zaječevi prave i sjajna vina, jer ipak im je to primaran proizvod, na koji se kasnije nadovezao i turizam. Graševina im je lepršava i osvježavajuće, pripadnice ljepšeg spola obožavaju njihove rose, ali ono vino koje nas je posebno oduševilo bio je crni cuvee, kupaža četiri sorte crnih vina; cabernet sauvignona, cabernet franca, merlota i crnog pinota. Moćno, zrelo i fantastično vino.

Naravno, fešta je potrajala do svitanja, uz odličnu atmosferu, divne ljude i to fino baranjsko vino, a svi Vi koji ste propustili ovogodišnji Gator fest i uživanje u čarima baranjskih vina ove godine još možete posjetiti i vinski maraton u Zmajevcu koji se održava prvu subotu u listopadu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *