DUNAV ART FESTIVAL U ERDUTU

Nakon svečanog otvorenja u petak, 22. lipnja u Vukovaru slijedeći dan   Dunav Art festival nastavljen je u Erdutu. Udruga UKRO i u njoj okupljeni umjetnici Angela Turkalj, Mario Čaušić i Mario Pivarov Matoković predstavili su se izložbom svjetlosno – ambijentalnih instalacija pod nazivom „Privremeni ambijenti“, što je ujedno bio i  početak erdutskog programa festivala.

U 19 sati na vidikovcu Erdutskih vinograda odigrao se program pod nazivom „Poezija u čaši“ sa Enesom Kiševićem i Marijom Vukelić uz vođenu degustaciju vina. Enes Kišević je za one koji ne znaju autor zbirke poezije „101 vino od vina“.  Vidikovac Erdutskih vinograda do kojeg se dolazi kroz ogledni vinograd i s kojeg se pruža sjajan pogled na staru erdutsku kulu, Dunav i susjednu Bačku odlična je kulisa za ovakvu vrstu događaja. Od samih početaka vinarstva pjesnici su u vinu vidjeli simbol radosti života i opiranja smrti i vino je nebrojeno puta poslužilo kao vrelo pjesničke inspiracije. Program je otvoren sa graševinom Antunović iz Dalja koju je prisutnima osobno točila Jasna Antunović Turk i slijedećim stihovima: „U zdravlju se prijatelji i ljepoti mi još sreli, s bijelim vinom kroz noć crnu, s crnim vinom kroz dan bijeli.“ Nakon toga poslužen je odlični sauvignon blanc vinarije Siber, potom rose Erdutskih vinograda i na koncu cabernet sauvignon vinarije Brzica.

Govoreći o erdutskom području organizatorica ovoga festivala i nova direktorica TZ Osječko baranjske županije Ivana Jurić istaknula je kako se na ovdje isprepliću duhovnost, znanost, priroda i umjetnost. U Aljmašu postoji katoličko marijansko svetište Gospe od utočišta, a u Dalj planini ortodoksni manastir Uspenija presvete Bogorodice. Kada je u pitanju znanstvena dimenzija mora se spomenut kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković u Dalju, a kada je u pitanju priroda dovoljno je spomenuti Dunav i vinograde. Ovdašnji vinari često ugošćuju umjetnička događanja, a umjetničke slike nerijetko krase etikete vina.

Nakon toga kušali smo „Okuse Dunava“ – jela i vina srednjeg Podunavlja. Podjednako je bila zastupljena i lijeva i desna strana Dunava. Lijevu obalu Dunava predstavljale su vinarije 45 paralela i OZZ Benišek – Veselinović iz Sremskih Karlovaca, te vinarija Botić iz Čuruga. Čurug se doduše nalazi uz rijeku Tisu, preciznije staru Tisu, ali na svega dvadesetak kilometara od ušća  u Dunav, te stoga i Čurug spada u Podunavlje, slično kao i Osijek koji se nalazi na rijeci Dravi, dvadesetak kilometara od ušća Drave u Dunav. Vinsku ponudu desne strane Dunava prezentirali su Erdutski vinogradi, vinarija Antunović, vinarija Brzica, vinarija Siber i vinarija Danubius, donedavno poznati pod imenom OPG Heim. Vino je posluživano u festivalskim čašama na kojima se nalazi logo u obliku stiliziranog slova E koje ima oblik meandra i podsjeća na radove Julija Knifera.

Za gastronomski dio priče pobrinuli su se chefovi Jovan Nikolić Njegovan iz novosadskog restorana Sokače, Marija Bošnjak iz srednje strukovne škole Vinkovci i Sanja Starčević. Delicije su bile podijeljene na slani i slatki dio. Kada je riječ o slanom chef Jovan Nikolić Njegovan pripremio je kanape s junećim jezikom i mousseom od hrena, kanape s domaćom paštetom od fazana, kanape s namazom od ikre šarana i praseću bajaderu s mousseom od ajvara. Marija Bošnjak briljirala je sa dimljenim šaranom na podlozi od krumpir salate s umakom od hrena, paštetom od čvaraka (namaz od sira na podlozi od tosta) i hruskavcem  od ječma i šunke. U slatkom programu Marija je priredila mousse od čokolade i lipe na podlozi od maka s malinama, cvijećem i mentom, a Sanja Starčević knedle s pekmezom od šljiva i krem sirom, te puslice s orasima.

Za glazbeni dio programa bili su zaduženi beogradski bend Zemlja gruva i međimursko – karlovački bend Scifidelity orchestra. Kako sami kažu, u duši su pankeri, a glazbeno su počeli evoluirati kada su otkrili četvrti akord, a sada se suvereno kreću u jazz i funky vodama.
Za sve one koji nisu bili ovaj vikend u Vukovaru i Erdutu dobra je vijest što se Dunav Art festival nastavlja slijedeći vikend u Batini i Iloku. Na taj način ovaj festival obuhvatiti će sva vinogorja hrvatskog Podunavlja (Baranja, Erdut, Srijem) i sva značajnija mjesta na desnoj strani Dunava. Osim sadržaja koje smo imali prilike vidjeti prva dva dana u nastavku festivala prezentirati će se i neki novi poput festivala tista (tradicionalnih šokačkih jela od tijesta) u Batini.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *