NAJAVA – VINSKI MARATON U ZMAJEVCU

Prenosimo u cijelosti priopćenje za medije voditeljice vinoteke Baranyai Julije iz Zmajevaca i organizatorice Vinskog maratona, Gabrielle Gerštmajer. Tjedan dana nakon zagrijavanja u Subotici održava se najstariji i najveći vinski maraton na ovim prostorima, vinski maraton u Zmajevcu. Dođite svi!

 
Ovim putem želimo najaviti manifestaciju Vinski-bor maraton u Zmajevcu, koja će se održati 29.09.2018.godine. Glavni organizatori manifestacije su KUD József Attila i Udruga za njegovanje običaja Mađara Surduk iz Zmajevca.

Davne 2005. U sklopu dana sela smo organizirali Vinski maraton a sad nam se sve više čini da u sklopu Vinskog maratona organiziramo i dan sela. Ove godine je došao red na 13. Vinski maraton. 2005.godine smo počeli s 40 natjecatelja a 2017.godine smo oborili sve rekorde i imali respektabilnih 1800 maratonaca, te više tisuća posjetitelja. Naravno ,svi posjetitelji su dobrodošli i mogu obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi. Cijene tih degustacija svi vinari odlučuju individualno.  U sklopu manifestacije je organiziran i sajam gdje će posjetitelji moći kupiti različite ručno izrađene suvenire, potrepštine.

Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju naše malo mjesto, običaje, turističku ponudu. Ova manifestacija je odlična i za promociju vinskih cesta a sad već i po mnogima doprinosi i gospodarskom razvoju Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije.

Da bi olakšali vinarima posao i da ne bi  svih nadamo se ove godine 2000-2500 maratonaca otišlo odmah u Katolički surduk u podrum broj 1, vinske ceste (surduke) smo označili s 3 različite boje. Vinski maraton svima počinje u 15:00 sati  i svi prijavljeni kreću iz centra sela, međutim svi kreću na vinsku cestu boje kakve boje je  njihova čaša, majica, prvi bonovi. Napominjemo da svi će dobiti isti broj bonova i svi obilaze iste podrume, samo oko 800 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 800 na žutu i 800 na zelenu pa se ljudi rotiraju. Tokom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različiti glazbeni sastavi. Završetak Vinskog maratona je predviđen u 19:00 sati.

Broj podruma ove godine je čak 27.

Bine? U katoličkom i reformatskom surduku od 17:00 do 23:00 sata će se izmjenjivati različiti glazbeni sastavi.

I ove godine će taj dan prometovati autobus na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek, Valpovo-Belišće-Beli Manastir –Zmajevac i natrag, te Đakovo-Zmajevac-Đakovo

Kotizacija za Vinski maraton  je ove godine 110,00 kn uz prethodnu rezervaciju, a na dan Maratona kotizacija je 130,00kn. Kao i svake godine maratonci će dobiti: redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca, čašu, mapu sa označenim podrumima i bonove za konzumaciju po 1dcl vina po podrumu. Zbog ograničenog broja sudionika na Vinskom maratonu primamo rezervacije na mail:vinskimaraton@gmail.com, putem stranice turističke agencije Anima travel: https://animatravel.eu/vinski-bor-maraton/ i naravno telefonom +385977007194 (molimo Vas nemojte zvati u 23:00 sata, inače smo zaista fleksibilni)

Na dan Vinskog maratona individualci ili ekipe svoje pakete će moći pokupiti u Zmajevcu u Domu kulture, od 10:00 do 14:30 sati, uz dogovor moguće je pokupiti pakete i zadnji tjedan prije maratona. Svi koji će uplatiti i prijevoz busevima, pakete će dobiti već u busu.

 

Program Vinskog maratona:

29. rujan subota

10:00-12:00  Predstavljanje  OŠ Zmajevac  (sajam, ples i igre kod Doma kulture)

11:00 – Početak etno sajma (Reformatski i Katolički surduk)

10:00-14:30  Prijava za Vinski maraton

13:15  Povorka folklornih skupina od Mađarske kuće

13:45-14:45  Predstavljanje folklornih skupina

14:45 – Okupljanje kod Doma kulture

15:00-19:00  Vinski maraton

16:00 – 23:00 Koncerti u Reformatskom surduku (Džuboks bend) i u Katoličkom surduku (Refleks bend)

19:30 –  Proglašenje prva tri mjesta kod Vinoteke Baranyai Julia i podjela diploma za prvih 20 maratonaca

 

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *