EDUKATIVNO – HEDONISTIČKI PIVSKI PUB QUIZZ U KANUU

Caffe bar Kanu u Belišću ima gotovo kultni status. Otvorio ga je koncem osamdesetih najtrofejniji hrvatski (i jugoslavenski) olimpijac Matija Ljubek. Mijenjao je vlasnike, jedno vrijeme je u tom prostoru bio i knjigovodstveni ured, zatim je ponovno postao caffe bar, a nedavno ga je preuzeo renomirani ugostitelj Branko Schmidt i odlučio ponuditi gostima jednu potpuno novu ugostiteljsku koncepciju utemeljenu na velikom izboru piva – trenutno ih u ponudi imaju oko stotinjak.

Od točenih piva imaju Ožujsko, Griff i odnedavno Vukovarsko pivo. Što se ruskih piva tiče u ponudi su Baltika 8( pšenično), Baltika 6 (porter) i Baltika nefiltrirana. Od njemačkih piva u ponudi imaju Augustiner Oktober fest bier, Paulaner, Erdinger, Benediktiner, i Schneider Weisse Tap 1, 5 i 6. Belgijanci su zastupljeni sa Hoegaardenom, Corsedonkom, tu je i Piraat, Delirium tremens, Delirium nocturnum, Delirum red, Delirium argentum, La Chouffe, Duvel,  Trappistes Rochefort 6°, 8° i 10°.

Kada su u pitanju hrvatska craft piva na pivskoj listi su Zeppelinovi Merkat golden ale, Flamingo amber ale i Ra– koon porter, San Servolo IPA, Vanilla & chocolate porter Gareden pivovare, pale ale, ESB i porter pivovare Valens iz Vinkovaca, pale ale od Zmajske pivovare i Varionice, kompletna linija daruvarskog petog elementa, itd, itd. Nisam nabrojao ni pola onoga što imaju u ponudi. No najbolje je da odete sami do Kanua i uvjerite se u bogatstvo ponuđenih pivskih stilova.

Kanu je malo, pomalo postao mjesto gdje se na najbolji mogući način njeguje kultura ispijanja (vrhunskog) piva. Doduše, ispočetka je ljude trebalo naviknuti na nove pivske stilove, pa je u tu svrhu bila osmišljena i realizirana nagradna igra gdje su sudionici u određenom vremenskom razdoblju morali popiti 16 različitih vrsta piva, a najsretniji među njima su imali priliku osvojiti vrijedne nagrade poput putovanja u Prag – svjetsku pivsku metropolu.

Najnoviji potez usmjeren ka popularizaciji kulture ispijanja piva je bio pivski pub quizz koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, i za razliku od klasičnih kvizova, ovaj je imao nedvojbenu hedonističku notu. Natjecatelji su u prvom krugu kviza moral i odgovoriti na 36 pitanja, s time da su morali prepoznati i deset različitih pivskih stilova. Teorijska pitanja su bila u stilu: „Kako se zovu piva donjeg vrenja?“, „Koje je pivo najpopularnije u Sjedinjenim Američkim Državama?“ ili “U kojem mjesecu počinje Oktoberfest?“ Što se tiče prepoznavanja pivskih stilova mjerica za kušanje je bila dva decilitra tako da su u prvome krugu natjecanja sudionici ispili dvije litre piva.

Sasvim solidno zagrijavanje za pripetavanje, tj. finale kviza gdje su se sudionici natjecali tko će brže ispiti litru piva. Dakle, prvi dio kviza je bio kognitivno – intelektualni, ali drugi je bio čisto gutački. Za ovaj prvi dio nisam se brinuo previše, ipak je to moje lutanje po pivskim festivalima i craft beer pubovima trebalo uroditi nekim plodom, ali kada sam se obreo među prvih pet najboljih i trebao ispiti brzinski litru piva nisam bio previše optimističan.

Bila je tu prejaka konkurencija. No, odlučio sam primijeniti svoju staru taktiku „sporije je brže“ i tako nadmudriti konkurenciju. Po riječima očevidaca u početku sam bio definitivno najsporiji, svi su bili puno brži od mene. A onda su počeli zastajkivati i štucati, i tu sam uhvatio stratešku prednost – i u konačnici pobijedio!

I da nisam pobijedio bila bi to svejedno jedna odlično ispunjena večer gdje su se svi prisutni mogli i educirati o pivu,te kušati različite pivske stilove. Odlično je i to što je ovo tek prvi u nizu sličnih evenata, pa sve zainteresirane i u budućnosti u Kanuu očekuje pregršt hedonističke edukacije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *