STELLA CROATICA – NAJFINIJI OKUSI DALMACIJE NA JEDNOM MJESTU

Split je urbani centar Dalmacije, njegova urbana aglomeracija se proteže od Trogira na zapadu do Omiša na Istoku. Klis je točka koja dijeli Split od zaleđa, Dalmatinske zagore.  Kliška tvrđava izniman je primjer fortifikacijske arhitekture i njena burna povijest turistička je atrakcija sama po sebi. Snimanje mega popularne serije Game of thrones dodatno je pridonijela njenoj atraktivnosti.

Cijena za ulaz u tvrđavu Klis izvan turističke sezone je četrdeset kuna, a osim ulaznice za samu tvrđavu pritom dobivate ulaznicu i za Etno agro park Klis koji se nalazi dva kilometra sjevernije od tvrđave. Sastoji se od replike tradicionalnog dalmatinskog sela, mediteranskog arboretuma, proizvodnog pogona i izložbeno prodajnog prostora tvrtke Stella Mediteranea. 

U ponudi imaju proizvode od maslina, slastice, kekse, džemove i likere. Kada su upitanju masline u ponudi imaju pastu od zelenih maslina s pinjolima, pastu od crnih maslina s bademom, te zelene masline s aromatičnim biljem. Kako sami kažu„maslina je drvo dugovječnosti, biblijski motiv, simbol mira a Stella Croatica je kombinira sa mediteranskim biljem i pretvara u ukusnu delikatesu. Ljekovita bilja mediterana lovor, koromač, bosiljak i ružmarin u kombinaciji sa zelenim maslinama tvore jedinstveni doživljaj okusa i mirisa.“ Proizvode i aromatična maslinova ulja sa limunom, češnjakom, tartufima i narančom, te ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Kada su upitanju slastice proizvode smokvenjak– kolač od suhe smokve, badema i oraha, nekada su ga ribari i težaci koristili  kao ukusan i hranjiv zalogaj nakon teškog rada u polju ili namoru, a u posebnim prigodama se služio uz kapljicu domaće rakije. Danas je cijenjen kao jedinstvena delicija dalmatinskog kraja, ali i kao nutritivno vrijedna i zdrava slastica, zatim kalipso– desert od suhe smokve i badema, lokalno poznatiji kao salama od suhe smokve, u Dalmaciji se tradicionalno služio u znak dobrodošlice, redovito popraćen čašicom domaće rakije ili likera. Pripremljen isključivo od suhog voća iznimno je  vrijedna poslastica.

Tu su i arancini, ušećerene korice naranči – delikatesa koja već stoljećima krasi stolove u vrijeme blagdana i drugih svečanosti. Arancini spadaju u tradicionalne slastice mediteranskog podneblja ,te limuncini, ušećerene korice limuna i idealan su spoj gorčine limunove kore i slatkoće koju daje šećer. Za one koji vole ovakav gorko-slatki spoj okusa. Bademi u šećeru su takozvani bomboni prošlosti i sadašnjosti, spravljeni po drevnim receptima dalmatinskih nona prepoznatljiva okusa i privlačna izgleda koji bi se trebali naći na svakom blagdanskom stolu.

Bobići su slatki kolačići od badema i čokolade. U Dalmaciji su se tradicionalno pripremali za blagdan Svih Svetih čime se označavao početak božićnih blagdana. Zaigranim smeđim i bijelim kuglicama rijetko tko može odoljeti! Ova prava inačica ‘fave dei salvi’ , spravljena po tradicionalnim recepturama, okusom i nutricionističkim vrijednostima badema zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce. Nude i slane kekse s maslinom i bosiljkom, te maslinom i ružmarinom, slatke kekse sa smokvom. Male napasti su ručno rađeni integralni keksi s bademima, smokvama i maslinama. U keksima od badema smanjen je udio biljne masti, a oni sa smokvama su nutritivno najvrjedniji zahvaljujući dodatku grožđica, badema, prirodnog soka od naranče, te pinjola.

Dodatna zanimljivost vezana za Male napasti su pripadajući likovi nastali po uzoru na smokvu, badem i maslinu, nazvani LaFigaElOliver i Bad M. Oni igraju glavne uloge u poučnim stripovima koji se nalaze na unutarnjoj strani omota keksa.

Integralni keksi proizvodi su od integralnoga pšeničnog brašna bez aditiva, šećera i umjetnih sladila. Boja i aroma integralnih keksa odražava sastojke od kojih su pripremljeni, a u njima je izražena punoća smokava, badema i maslina. Džemovi s udjelom voća većim  od 85%  u svom sastavu predstavljaju istinsku eksploziju voćnih okusa. Dodamo li još tome da se plodovi beru ručno te prirodno suše na uzavrelom jadranskom suncu, užitak će biti još i veći. A doživljaj u potpunosti zaokružen znajući da se džem kuha po tradicionalnoj recepturi koju su vrijedno čuvali naraštaji prije nas. Stella Croatica nudi paletu džemova sa maksimalnim udjelom voća u proizvodu od smokve, šljive i višnje.

Što sealkohola tiče u ponudi imaju likere od smokve i rogača, medicu, šljivovicu,cherry brandy, te maraschino. Tradicionalni aperitiv Dalmacije je liker dobiven maceracijom suhe smokve s rakijom. Harmoničan ukus i blagost, glavne su karakteristike ovog slatkog likera. Liker od rogača poslužuje se blago rashlađeno za piće ili kao dodatak raznim slasticama i kremama za torte. Rogač je biljka Mediterana koja se do danas proširila po cijelom svijetu. Ova biljka je veoma izdržljiva na sušu mada je zapostavljena u našim krajevima a nekada se plod mesnate sorte posluživao kao desert zajedno sa suhim smokvama i bademima kao poslastica.

Medica je je prirodni tradicionalni napitak naših predaka. Poznato je da se takav  napitak spremao još za vrijeme starih rimljana, te se proizvodi u skoro svakom dijelu svijeta, ali naravno svugdje nasvoj jedinstven način. Konzumira se rashlađena te služi kao idealan aperitiv. Maraschino je izvorni dalmatinski liker pripremljen od višnje maraske. Njegova receptura seže u daleko 16. stoljeće kada su ga prvi put spravili zadarski dominikanci.

Stella Mediteraneana na najbolji način spaja ekološku proizvodnju, sa prezentacijom i turističkom valorizacijom svojih proizvoda, te svima onima koji se nalaze u Splitu ili okolici preporučam da ih posjete i uživaju u ukusima Dalmacije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *