NEPOZNATI PAPUK – GRANITI S RUSTA

Povodom međunarodnog dana planina (11. prosinac) Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari organizirali su po trinaesti put tematski izlet „Nepoznati Papuk“ i to u nedjelju, 9. prosinca, dva dana ranije prije samog dana planina, kako bi što više zainteresiranih sudionika moglo sudjelovati na ovoj manifestaciji.

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda. Prethodna, 2002. godina je bila proglašena međunarodnom godinom planina. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu – UNESCO dala je Parku Prirode Papuk status geoparka. Geopark je područje sa izraženom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice.

Ovogodišnja tema izleta su bili graniti sa Rusta. Rust je jedan od vrhova Papuka visok 772 metra. Deseti je to vrh Papuka po visini, točnije dijeli deseto i jedanaesto mjesto sa vrhom Bazova glava koji je također visok 772 metra. Granit je magmatska stijena nastala kristalizacijom magme u zemljinoj unutrašnjosti, a upravo uspon prema Rustu obiluje većim tijelima granita koje se nalaze u paleozojskim gnajsevima starim oko 440 milijuna godina. Kako Proleksis enciklopedija kaže gnajs je „metamorfna stijena krupnih zrna izrazite škriljave teksture“. Kako organizatori navode „generalna ideja obilježavanja Međunarodnog dana planina na Papuku je upoznati planinare s manje posjećenim dijelovima planine i pri tome upućivati na prirodne i kulturne vrijednosti tih predjela“.

Start izleta je bio sa ranča Nik koji se nalazi tik uz selo Krajna. Do Krajne se dolazi sa skretanjem prema Jankovcu sa Podravske magistrale između Mikleuša i Čačinaca. Cesta je to za Jankovac, koji je standardna polazna točka za planinarenje po Papuku, cesta je to kojom sam prošao nebrojen broj puta ali priznajem da nikada nisam bio u samoj Krajni. Nakon Vojlovice i Humljana lijevo se skreće za Krajnu, a put za Jankovac vodi ravno preko Pušine i Slatinskog Drenovca. Selo Krajna djeluje pomalo ukleto, u selu postoji nekoliko desetaka, danas uglavnom oronulih kuća, a kako je istanknuo načelnik općine Čačinci kojoj pripada i Krajna samo selo ima službeno pet stanovnika. U selu smo naišli na jednu osmrtnicu istaknutu na jednoj kući, pa se stanovništvo stoga smanjilo za 25%, tj. u selu je preostalo samo četiri stanovnika.

Pored sela nalazi se ranč Nik, a okupljanje sudionika je bilo upravo na koralu tog ranča. Nažalost, konje nismo vidjeli, oni su za tu priliku dislocirani kako ih ne bi uznemiravalo nekoliko stotina sudionika planinarskog pohoda, ali smo vidjeli uredno održavano brdsku livadu na kojoj se nalazi imanje, a tik uz nju je i vidikovac napravljen u stilu lovačke čeke. Općepoznato je da većina planinarskih pohoda kreće sa Jankovca, stoga je start iz Krajne opravdao motto ovoga izleta, a to je upravo „nepoznati Papuk“.

Trasa puta je vodila strmim kosama Drenovačke planine preko Divjakovca i Rusta do sela Kokočak. Svi sudionici su krenuli markiranom stazom znanom kao Jubilarni jankovački planinarski put, a potom se tristotinjak planinara podijelilo na dvije trase, na kraću koja se grebenom Divjakovac kružno vratila na početnu točku i na dužu,  koja je nastavila prema Rustu. Sam Rust vrlo je zanimljiv. Iako ne pruža neki spektakularan pogled na ravničarsku Slavoniju i ostale papučke vrhove zanimljiv je po tome što obiluje velikim kamenjem prekrivenim zelenom mahovinom. Ovaj izlet dio je projekta Geopriče UNESCO geoparka kojeg je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Koherentnost i kohezija 2014.-2020. iz europskog fonda za regionalni razvoj.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *