NAJAVA: V IZDANJE WINEOSa

Peti festival vina, delicija i ugodnog življenja – WineOs održat će se 11. i 12. siječnja 2019. godine! Zbog velikog interesa izlagača i posjetitelja, peto izdanje festivala dočekuje goste u Muzeju Okusa u Osijeku gdje će veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske, kao i susjednih zemalja, pružiti priliku svim posjetiteljima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

Festival će oba dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 h, a dnevna ulaznica iznosit će 80 kn. U cijeni ulaznice uključena će biti i festivalska čaša te osigurana garderoba.

Osim kušanja i predstavljanja vina te raznih delicija izlagača, ostali sadržaj festivala uključuje i gala večeru te različite radionice. Uz već poznate vinare i obrte od prošlih godina, posjetitelji će ove godine moći upoznati i nove koji će po prvi put sudjelovati na festivalu.

POPIS RADIONICA

Radionica: Neki novi Pelješac – modernost smjenjuje tradiciju 

Petak, 11.01.2019., 13:30 

Kroz desetak vina, od baznih plavaca do sjajnih selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja pričat će o nekom novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i proizvode fina i uglađena vina zbog kojih se Pelješac s razlogom smatra – carstvom vina! Sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto na radionici imat će izuzetnu priliku kušati dva vrlo rijetka Imperatora, „društveno vino“ koje desetak peljeških vinara već osam godina proizvode i pripremaju na vrlo tradicionalan način i time pokazuju zahvalnosti svojim vinskim korijenima.

Na radionici, koja je po rasporedu u petak u 13:30 sati, bit će nazočni Boris Mrgudić, Boris Violić Matuško, Baldo Kangjera, Domo Antunović i Mateo Vicelić, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Vranac nije samo za topla podneblja!

Petak, 11.01.2019., 15:30

Na Fruškoj gori ga rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok u Iloku i Erdutu dva vinara proizvode sortno vino od – vranca! Time se pokazuje da baš i ne vrijedi ono uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent jer pripada toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore, Hercegovine… Kultni makedonski vinar Antonio Brzanov, poznat po izrazito moćnim vrancima vrlo izraženih tanina, prvi put će kušati kontinentalne vrance svojih kolega s Fruške gore, Iloka i Erduta te komentirati njihove dobre i loše strane.

Na radionici će gostovati vinari Aleksandar Tadić iz vinarije Salaxia, Vladimir Dragičević iz vinarije Tri međe i oblak, Zlatko Bošnjak iz iločke vinarije TRS te Ivo Brzica iz erdutske vinarije Brzica.Radionica je po programu u petak, 11. siječnja u 15:30 sati, a moderirat će ju Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Vinski Indiana Jones

Petak, 11.01.2019., 17:00

Ivica Dobrinčić se može pohvaliti da je upravo svojim loznim cijepovima obnovio kompletne vinograde na Krku i prekoputnom Vinodolu. Da nije bilo njega i zanesenosti istraživanjem starih sorti na izdisaju, danas ne bi znali što je trojišćina ili sansigot. Pozicionirao je Krk na značajno mjesto vinske karte Hrvatske, a za sansigotom su poludjeli u SAD-u, gdje Ivica šalje pola svoje proizvodnje te sorte. Na radionici će se moći kušati žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine, sansigoti iz 2015., 2013., 2011. godine…

Kultni vinar iz Vrbnika će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 17:00 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Dunavski chardonnay iz Baranje i Erduta

Petak, 11.01.2019., 17:30

Vinski David, Jasna Antunović, i vinski Golijat, Vina Belje, mogu se pohvaliti da je u njihovim vinogradima najuspješnija sorta – chardonnay. Vina Belje su se donedavno mogli pohvaliti da su u Hrvatskoj imali najveći vinograd chardonnaya, čak 60 hektara u komadu! Platina na Decanteru za Jasninu Graševinu nekako je u drugi plan bacila njezine chardonnaye za koje mnogi tvrde da su čak i bolji od graševine. I beljski i Jasnini vinogradi su pored Dunava pa se opravdano može reći da je ta moćna rijeka u svoje naručje u Baranji i Erdutu prihvatila ovu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske.

O chardonnayima iz 2006., 2011., 2013., 2015., 2016. i 2017. godine govorit će Suzana Zovko, glavna enologinja Belja, i Jasna Antunović iz Vinarije Antunović, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Hrvatsko vinsko blago genija iz Hrnjevca

Petak, 11.01.2019., 17:30

Kad je svojedobno, na prvom Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina, Ivan Enjingi trijumfirao sa svojim Venjem i zasluženo ponio titulu svjetskog prvaka, u časopisu Decanter osvanuo je tekst o njemu naslovljen: Hvala Bogu za hrvatska bijela vina! ???? Svašta se poslije toga događalo u njegovom životu – preživio je nalet vlaka, najdraži konj ga oborio i nagazio, ali nakon svega bi ustajao i postajao sve čudesniji. Prošle godine je na WineOs-u izazvao ovacije 56 okupljenih sretnika na radionici na kojoj je predstavio aktualna vina s pokojim izletom u prošlost. Ovaj put „čika Ivo“ ide daleko u prošlost – moći će se kušati upravo njegovo šampionsko Venje iz 1998. godine, graševina iz 1994. ili 1990. godine, Zweigelt iz 1991. godine (kad nije bilo struje u vinariji!) ili 1985. godine, a na popisu je ukupno 14 nevjerojatnih bisera!

Veliki vinar iz Hrnjevca će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 18:30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Zapjenjena graševina 

Subota, 12.01.2019., 12:30 

Otkako su se počeli proizvoditi pjenušci od graševine, a to nije bilo tako davno, vinski znalci su konačno dobili potvrdu da ta najpopularnija sorta u Hrvatskoj nije kraljica nego – carica hrvatskih vinograda! Danas se u čak sedam hrvatskih vinarija pjenušac proizvodi od čiste graševine, a u tri vinarije pjenušac se zove – Grasecco! O svojim iskustvima u proizvodnji pjenušca od graševine govorit će Davor Zdjelarević, difuzni vinar iz Zagreba, Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Goran Josipović iz vinarije Pjenušci i vina iz Požege, Ivan Marinclin iz Kutjeva d.d., Ivana Nemet iz PP Orahovice, Ivica Perak iz Vinarije Perak i Antonija Čeme iz Feravina.

Radionicu, koja počinje u subotu, 12. siječnja u 12:30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Čista priroda – vina bez kompromisa! 

Subota, 12.01.2019., 14:00 

U regiji je sve više vinara koji su se u potpunosti okrenuli organskoj proizvodnji vina. U nekim slučajevima se brutalno ide u ekstrem te se, primjerice, teran macerira 365 dana, a i u boce ide – bez imalo sumpora. O tom svom iskustvu pričat će Danijel Bastijančić iz vinarije Lunika u Istri, kao što će svoja iskustva s maceriranjem škrleta prenijeti Ivan Kosovec. Denis Bogoević Marušić će ispričati što je napravio da se njegov grk s Pelješca panegirično proglasi vinom godine, Bojan Baša iz Beograda će posvjedočiti vlastito iskustvo o beskompromisnom i u potpunosti prirodnom pristupu vinogradu na Fruškoj gori, a Aleksandar Todorović iz Ražnja će objasniti zašto ga svi u čudu gledaju zbog župljanke. Naravno, priču će pratiti sjajna vina vinara koji će osobno nazočiti radionici – Grk iz 2017. i Križ Plavac mali 2016,, Škrlet Selekcija iz 2011. i Škrlet Selekcija iz 2017. godine, Pinot sivi Jantar iz 2013. te Viaggio Lungho 2015. (malvazija) i Carbun 2015. (teran), kao i oranž malvasija Petra Crvika, proizvedena u samo 600 boca!

Radionicu, koja je po rasporedu u subotu u 14:00 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Velika vertikala čarobnog Mjesečara 

Subota, 12.01.2019., 15:30 

Josip Brkić, dobri čovjek iz Čitluka kojeg vinski znalci doživljavaju kao kultnog hercegovačkog vinara, još uvijek je jedini biodinamičar iz hercegovačkog krša. Njegov čarobni Mjesečar, koji se u najboljim godinama proizvede tek u nekoliko stotina butelja, prvi, a vjerojatno i posljednji put bit će moguće kušati na radionici na kojoj će biti predstavljena kompletna vertikala tog slavnog vina. Sretnicima koji požure i rezerviraju svoje mjesto Josip Brkić će osobno pričati o Mjesečaru iz 2016., 2015., 2012., 2011. i 2008. godine, a iznimnu čast svima koji dođu Josip će ukazati pružanjem mogućnosti da kušaju vrlo rijetki Crveni Mjesečar iz 2008. godine.

Radionicu, koja je na programu u subotu 12. siječnja u 15:30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Biseri arhiva Iločkih podruma 

Subota, 12.01.2019., 17:00 

Vina Iločkih podruma posljednjih su godina najnagrađivanija hrvatska vina, a vinarija – najnagrađivanija hrvatska vinarija. Traminacledena berba 2007. je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto. Nakon tog uspjeha, taj traminac završio je u arhivi Iločkih podruma i veliki je privilegij uopće dobiti mogućnost kušati ga. Tu priliku će dobiti sretnici koji dođu na predstavljanje „bisera arhiva Iločkih podruma“, a uz proslavljenu ledenu berbu kušat će se i iznimno rijetki traminac iz 1982. te iz 1999. godine, kao i rajnski rizling iz 2006. i graševina iz 2008. godine. Ovo su događaji koji se ne smiju propustiti.

O vinima će u subotu, 12. siječnja u 17 sati, govoriti Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma, a radionicu će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Radionica: Velika vertikala Dingača Vedrana Kiridžije 

Subota, 12.01.2019., 18:30 

Kad je Vedran Kiridžija nedavno u Zagrebu na festivalu Vinocom u Esplanadi ponudio na kušanje svoje čuvene Dingače stare i 20 godina, vinski kritičari su uzviknuli da je on hrvatski pandan vinarima iz Burgundije. U odnosu na Zagreb, Vedran će u Osijeku ponoviti samo dva vina, Tajano iz 2016. te Dingač iz iste godine, dok će popis preostalih Dingača biti u potpunosti drukčiji – Dingač iz 2013., 2007., 2002. i 1996. godine.

Veliki pelješki vinar, kojeg stručnjaci smatraju ponajboljim proizvođačem Dingača, osobno će predstaviti svoja vina, a radionicu, koja je po programu u subotu, 12. siječnja u 18:30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Ulaznice za festival i popratne radionice u prodaji su isključivo u Vinoteci Viniti. Rezervacije se primaju putem e-maila wineos.festival@gmail.com ili na tel. 031/283-434.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *