BARANJSKI STOL NA ADVENTU U OSIJEKU

Advent u Osijeku u srijedu je 19. prosinca svim posjetiteljima ponudio jedan sjajan gastronomski event; riječ je o Baranjskom stolu koji je okupio na jednom mjestu ponajbolje baranjske restorane. Pokrovitelj manifestacije je TZ Općine Bilje i Hrvatska turistička zajednica, a svoje delicije su predstavili restorani Didin Konak, Kormoran, Baranjska kuća, i Darocz. Mjesto radnje je bio Perivoj kralja Petra Krešimira IV, ispred Sokolskog doma.

Na jelovniku su bile slijedeće delicije: file jelena na baranjski, perkelt od divljači, fiš paprikaš, čvarci od soma, hladetina, kosani odrezak od štuke, file smuđa u slanini, riblja pašteta, kuhana kobasica od dva dima, koljenica, čvarci, perkelt od zeca, a od slastica posjetiteljima su prezentirani medenjaci, kolač od ABC sira i mrkve, domaći salenjaci i još pregršt drugih delicija. Ovo je već treće izdanje Baranjskog stola, nakon premijere projekta prošle godine u prijemnom centru Parka prirode Kopački rit u okviru Dunav art festivala i ovogodišnjeg izdanja Baranjskog stola koje je bilo u sklopu baranjskog polumaratona.

Po riječima organizatorice projekta, direktorice TZ Bilje Danijele Mihaljević na ovaj način uspjeli su Osječanima, kao i svim posjetiteljima Adventa u Osijeku na pravi način prezentirati sve ono što Baranja može ponuditi u gastronomskom smislu. Baranja je oduvijek bila sinonim za gastronomsku i izletničku oazu nadomak Osijeka, a ova prezentacija će potaknuti i one neodlučne da posjete Baranju i uživaju u njenim čarima. Od četiri restorana koja su izlagala na Baranjskom stolu čak tri se nalaze u općini Bilje i o njima smo detaljno pisali u ediciji reportaža „Najbolji baranjski restorani“ koja je objavljivana tijekom prošle godine, no ovaj članak je prava prilika da i opet kažemo pokoju riječ o svakome od njih.

Restoran Darocz smješten je u Vardarcu, u vlasništvu je obitelji Makovac i njeguje tradicionalnu baranjsku gastronomiju, a osim standardnih baranjskih specijaliteta od ribe i divljači zaštitni znak su im neobično specijaliteti od peradi poput perkelta od pijetlovih muda. Vardarac je poznat i po tradicionalnoj manifestaciji Kakasütés – umlaćivanje pijetla, finalnom događaju pokladnih svečanosti. Seoski mladići preobučeni u pijetlove imaju pravo uzeti svu perad iz dvorišta, pa domaćini sklanjaju koke i piliće i daruju im pijetlove. Kostimirani pijetlovi djevojkama stavljaju povez na oči, a one moraju zavezanih očiju umlatiti pravoga pijetla. Ona djevojka koja to prva napravi po narodnoj predaji prva će se udati. Zanimljivo je da ovaj običaj postoji samo u Vardarcu. Bio je skoro iščezao, a na inicijativu mjesne mladeži obnovljen je 2003. godine. 

Didin Konak je turistički kompleks iz Kopačeva, nalazi se tik do ulaza u park prirode, a osim restorana objedinjuje i apartmane, pansione, vinski podrum, veliko imanje… Na Baranjskom stolu pažnju je plijenio njihov perkelt od soma, a inače poznati su i različitim vrstama pohane i pržene ribe, po smuđu u pivskom tijestu, šaranu u rašljama, te naravno fiš paprikašu. Od ostalih jela iz kotlića treba izdvojiti čobanac, gulaš od divljači, grah sa domaćom slaninom i kobasicom. U ponudi su i žablji kraci (u Kopačevu postoji i zanimljiv prometni znaka koji nam govori: Oprez, žabe na cesti!).  Ljubitelji mesa od divljali mogu uživati u odresku od vepra na šumarski način, a sve prave gurmane zadovoljit će i odrezak kuće „Didin konak“ – puretina punjena šunkom i sirom.

Restoran Kormoran smješten je u pustari Podunavlje. Nalazi se u bivšoj lovačkoj kući i stoga nije čudno da su jela od divljači njegov zaštitni znak. Gostima su dostupni lovačka gulaš juha, čobanac od divljači, jelen na baranjski – jelenji but s brusnicama, jelen na lovački – but s brusnicama, šampinjonima i vrhnjem, vepar na lovački ili lovačka torba – svinjski odrezak nadjeven mesom od divljači.

Baranjski stol je opet na najljepši mogući način prikazao svu raskoš i bogatstvo baranjske gastronomije, te pokazao da je Baranja definitivno jedan od naših najuzbudljivijih gastro regija.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *