REKAPITULACIJA 2018. GODINE

Još jedna godina je iza nas, godina u kojoj je blog HEDONISM TOURISM prerastao u portal i godina u kojoj smo osim standardnih tema poput novosti iz svijeta enologije, craft pivarstva i gastronomije, recenzija, manifestacija, evenata, intervjua, gastropisa (gastronomskih putopisa) uveli i neke nove rubrike poput outdoora koji smo tematski podijelili u hiking, canoeing i cycling sekciju.

winter cycling

Za neke fizičke aktivnosti predstavljaju mazohizam, za druge pak hedonizam, posebice ako je riječ o sportsko – rekreativnim aktivnostima gdje imperativ nije rezultat, ostvareno vrijeme, već razonoda i uživanje u prirodi. Osim toga nakon uživanja u gastro obilju nužna je neka aktivnost koja će nam pomoći da spržimo višak kalorija kako bismo bili svježi i odmorni za nove gastro avanture.

Prošla godina je započela uvrnutom memorijalnom fišijadom u čast Geze Gudlina, potom gastropisom u dva dijela pod nazivom „Od Panonije do Mediterana“ gdje smo u prvom dijelu obrađivali gastro delicije Bosne i Hercegovine, a u drugom Splita i Dalmacije. Siječanj je mjesec u kojem se slavi zaštitnik vinara sveti Vinko i to je pravo vrijeme za obilazak vinskih podruma. S ciljem zagrijavanja za samo Vincekovo ili kako se u Baranji kaže Vincešku obišli smo vinarije sa sjeverne i južne strane Banovog Brda; vinariju Hudobec u Popovcu i vinariju Kusić u Zmajevcu. Koncem siječnja uslijedio je posjet Bunjevačkom prelu u Subotici i to je bila idealna prilika uživanje u vrhunskim delicijama i rakijama, te za  gastropis pod nazivom „Gastro odiseja na sjeveru Bačke“. Posjetili smo potom pogon pivovare Von Beckers iz Osijeka i obavili razgovor sa brewing majstorom Bojanom Papom.

Početkom veljače zaputili smo se u susjednu Mađarsku i posjetili Busójárás Mohács festival koji je inspirirao reportažu Nepcem kroz pokladne običaje. Prilikom posjeta toj manifestaciji još jednom smo se uvjerili da je Panonija jednistveni kulturni prostor. Kao što je glavnina gastronomske ponude u hrvatskoj Baranji bazirana na mađarskoj tradiciji, tako je kulturna baština prezentirana u Mohaču zapravo hrvatska ili preciznije šokačka tradicija. No o tim i sličnim temama ćemo više pisati u bliskoj budućnosti u rubrici essay. Steak & wine house Domin nakon sjajnih steakova obradovao nas je i novinom u ponudi – burgerima, te smo i toj temi posvetili dužnu pažnju. O burgerima smo pisali i mjesec dana kasnije, ali ovoga puta je mjesto radnje bio Fabrique beer & grill, a i koncem godine smo jedan članak posvetili novootvorenoj Hamburgilli. Koncem veljače započeo je GAST sajam u Splitu koji je objedinio sve najbolje od gastronomije na jednom mjestu.

 Pisali smo vinskom nektaru koji dolazi sa Malenog brijega, točnije o vinariji Siber, potom o novom restoranu u Baranji pod imenom Knežev dol, turističkim adutima Srednjeg Podunavlja; vinu i gastronomiji, rakijama, vinima i salašima vojvodine. Konac travnja i početak svibnja bio je rezerviran za dva pivska festivala; Pijanu čaplju u Slavonskom Brodu i Osijek craft beer festival u Sunčanoj ulici. Organiziralo smo potom biciklijadu kroz brdo Aršanj i vilanjsko vinogorje pod imenom Baranya Szársomlyó bike & hike wine tour i posjetili manifestaciju Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék u selu Palkonya. Posjetili smo srednjovjekovni vinski sajam u Erdutu i festival vina i sira u Valpovu. Sudjelovali smo na biciklijadi deer & bike i pritom napisali reportažu o čuvaru baranjske šokačke tradicije, vinaru, gajdašu i majstoru šokačkih tradicijskih jela Filipu Golubovu Caru. Početak lipnja je bio rezerviran za Gator fest u Baranji. Zbog vremenskih neprilika izostao je wine & walk, ali je zato fešta u zmajevačkim gatorima bila standardno odlična. Sredinom lipnja održavao se festival vina Interfest u Novom Sadu, što je bila i odlična prilika za lutanje po vojvođanskim čardama i salašima. Lipanj je završio Dunav art festivalom u Erdutu i jedinstvenom gastro manifestacijom – festivalom tista u Batini. Pisali smo potom o vinskom preporodu vinogorja Jezero, o tome kako je vinarija Gašpar iz Umčana pokrenula rekonkvistu autohtone vinske sorte Zlatarice, u udarnom vinskom vikendu u Panoniji sredinom srpnja kada se u istom danu održavao festival rose vina u Vilanju i večer vina i umjetnosti u Osijeku. Naravno, posjetili smo obje manifestacije.

Tapas čapas na Gourmet cooking showu u Muzeju Okusa

Najavili smo pokretanje Hedonist magazina u Novom Sadu, posjetili pivske festivale u Požegi i Daruvaru, te prvi našički craft beer festival. Posjetili smo Iločku berbu grožđa i uživali u zalasku sunca na Radošu, gastro festival Ukusi Vojvodine u Novom Sadu, pisali o novitetima u čardi kod Baranjca, i restoranu Boss u Subotici, posjetili ribarske dane u Kopačevu, vinske maratone u Zmajevcu i Subotici. U jednom danu obišli smo manifestaciju starih jela Baranjska užina u Jagodnjaku i Okršaj ljutomana u Lugu, pisali o restoranu Ribarska kuća u Lukaču i Cooking gourmet showu u Muzeju Okusa. U razmaku od tjedan dana posjetili smo vinske festivale Vinocom u Zagrebu i Ravangrad u Somboru. Uoči nekadašnjeg dana republike posjetili smo i SFRJ rakijadu u Bačkom Monoštoru. U prosincu smo uživali u najfinijim okusima Dalmacije u etno agro parku Stella Croatica u Klisu, pisali o novim poslovnim pothvatima cocktail majstora Ivana Mlivića

Vinski maraton na Paliću

U novu godinu ulazimo sa dodatnim elanom, novim idejama i planovima, a to se prvenstveno odnosi na osnivanje udruge hedonista i nova tematska područja koja bi trebao obrađivati portal HEDONISM TOURISM, no više detalja o tome uskoro.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *