SLAVONIJA PREDSTAVLJENA NA MEĐUNARODNOM SAJMU KAMPINGA I TURIZMA CARAVANA U LEEUWARDENU

Najveći i najbolje posjećeni sajam kampinga u Nizozemskoj održan je od 17. do 22. siječnja 2019.g. Među više od 400 izlagača posjetiteljima se na ovom sajmu predstavio i turistički klaster Slavonija koji objedinjuje pet županijskih turističkih zajednica sa istoka Hrvatske (TZ Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Leeuwarden (zapadnofrizijski: Ljouwert) nalazi se na sjeveru Nizozemske, glavni je grad provincije Frizije. Titulu europske prijestolnice kulture nosio je 2018. godine. Poznat je i kao mjesto rođenja Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle).

Nizozemska je poznata kao kamping nacija te je Caravana bila odlično mjesto za predstavljanje četiri slavonska kampa. Riječ je o dva kampa s područja Požeško – slavonske županije; kampa Zlatni Lug koji se nalazi u požeškom prigradskom naselju Emovački Lug i kampa Duboka koji se nalazi u Velikoj u Parku prirode Papuk, te kampova Familiy iz Kopačeva i cikloturističkog kampa Suza Baranje iz Suze.

Na štandu HTZ-a klaster Slavonija je nastupio zajedno sa Kamping udruženjem Hrvatske, naturističkim kampom Valalta iz Rovinja i tvrtkom Hadria sa sjedištem u Novalji na otoku Pagu.

Osim samih kampova na sajmu je predstavljena i cjelokupna turistička ponuda Slavonije.

Park prirode Papuk na čijem se južnom rubu nalazi kamp Duboka privukao je pažnju posjetitelja svojim posebno zaštićenim dijelovima prirode poput park šume Jankovac, geološkog spomenika prirode Rupnica ili posebnog rezervata šumske vegetacije „Stari hrastovi“, kulturno povijesnom baštinom (srednjovjekovni Velički grad, Ružica grad i Kamengrad), te turističkim sadržajima (biciklističke staze, izletište orahovačko jezero, sportsko penjalište Sokoline).

Posjetiteljima je predstavljen i park prirode Kopački rit kao velika unutrašnja delta Dunava i dio „europske Amazone“ sa svojom jedinstvenom biološkom raznolikosti, u kojem boravi više od 300 vrsta ptica, te je stoga i idealna destinacija za birdwatching.

Virovitičko podravska županija prezentirana je kao područje Slavonije u kojoj se nalazi dio regionalnog parka Mura – Drava, te dio parka prirode Papuk, a između te dvije zaštićene prirodne cjeline nalazi se prostrana ravnica idealna za cikloturizam. Informacijsko – edukacijski centar „Dravska priča“ u Noskovačkoj Dubravi  polazna je točka za proučavanje regionalnog parka Mura – Drava, a park šuma Jankovac i istoimeni planinarski dom za Park prirode Papuk. Projektima obnove kurije Janković u Lukaču i dvoraca u Virovitici i Suhopolju postaje i zanimljiva destinacija kulturnog turizma.

Požeško – slavonska županija koja obuhvaća Zlatnu dolinu i planinske vrhove koji ju omeđuju  predstavljena je kao „Zlatna Slavonija“, a pažnju posjetitelja posebno je privukla činjenica da vinarstvo na ovom području ima tradiciju od 1232. godine kada se spominje vinski podrum i opatija Valis honesta de Gotho u Kutjevu. Posebnu pažnju posjetitelja privukla je brošura Flavours of golden Slavonia u kojoj su predstavljeni restorani Čiča Mata iz Velike, Schön blick iz Vetova, Stari fenjeri iz Turnića, Zlatni lug iz Donjih Emovaca i Grgin dol iz Požege, te tradicionalna jela poput vinogradarskog ćevapa, fiš paprikaša, čobanca, šarana u rašljama…

Brodsko – posavska županija predstavljena je kao granično područje koje je stoljećima branilo Europu od Osmanske imperije o čemu danas svjedoči brodska tvrđava. Na području ove županije nalazi se zanimljiva prirodna baština poput kanjona Pljuskare i Ljeskovih voda, te kulturna baština poput eko – etno sela Stara Kapela ili već spomenute tvrđave u Slavonskom Brodu.

Vukovarsko – Srijemska županija prezentirana je kroz priče o Vučedolskoj kulturi, najstarijem europskom kalendaru – orionu pronađenom u Vinkovcima, te Iloku – kraljevstvu vina i starina.

Osječko baranjska županija, imajući u vidu njena četiri vinogorja (Baranja, Erdut, Feričanci, Đakovo) i činjenicu da se na njenom području, u baranjskom selu Draž sijeku dva eurovelo koridora, predstavljena je kao odlična enogastronomska i cikloturistička destinacija. Grad Osijek predstavljen je kao urbano središte Slavonije, što potvrđuju manifestacije kao što su Pannonian challenge, te središte vinskog četverokuta, u ujedno i grad koji baštini najdužu tradiciju pivarstva u Hrvatskoj.

Zajednički nastup svih pet slavonskih županija pod jedinstvenim nazivom – Slavonija zasigurno će rezultirati sinergijskim učincima i doprinijeti tome da se Slavonija profilira u prepoznatljivu turističku destinaciju i na stranim tržištima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *