TURISTIČKI ADUTI ISTOČNE HRVATSKE PREDSTAVLJENI NA BEOGRADSKOM SAJMU TURIZMA

Beogradski sajam turizma jedan je od najvećih u regiji, a ove godine održavao se od 21. do 24. veljače. Bila je to idealna prilika i za predstavljanje turističke ponude Slavonije i Baranje. Posjetiteljima su predstavljeni ruta biciklistička ruta europske Amazone, secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice, zelene staze Dunava i Drave, te Central Danube Tour – turistička destinacija srednjeg Podunavlja.

Biciklistička ruta europske Amazone prostire se od Alpa do panonske ravnice uz najveći prirodni riječni sustav u srednjoj Europi. Obuhvaća Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju i gotovo milijun hektara visoko vrijednih prirodnih i kulturnih pejzaža i više od 1000 kilometara biciklističkih staza.

Secesijska turistička tura Osijeka i Subotice povezuje ova dva srednjoeuropska grada slične veličine i zajedničke povijesne baštine. Secesija, kao novi stil graditeljstva se u Osijeku pojavila paralelno sa pojavom u njenom ishodištu, Beču. Osim izgradnjom secesijskih stambenih i industrijskih zgrada Osijek se može pohvaliti i secesijskim urbanizmom jer je od početka dvadesetog stoljeća provodio osmišljenu politiku izgradnje ulica i parkova. Najimpozantniji primjeri osječke secesije su Europska avenija s jedinstvenim nizom secesijskih kuća s predvrtovima, Poštanska palača, Sakuntala park, kini Uranija, te Secesijski zdenac.

Zelene staze Dunava i Drave objedinjuju staze za biciklizam, hiking, vožnju kajakom i kanuom i jahanje, a protežu se od Belišća koje se nalazi na rijeci Drave, 54 kilometra od njenog ušća u Dunav, do Erduta koji se nalazi na Dunavu. Putnici namjernici na ovoj ruti mogu upoznati kulturnu baštinu ovoga kraja, primjerice Erdutsku kulu, sakralnu baštinu (svetište Gospe od utočišta u Aljmašu i svetište svete Ane u Bistrincima), industrijsku baštinu grada Belišća, te naravno prirodnu baštinu, floru i faunu Dunava i Drave.

Destinacija Srednjeg Dunava proteže se od Baranje u Hrvatskoj do Koviljsko – petrovaradinskog rita u Srbiji. Ova destinacija integrira multietničko naslijeđe, prirodne i kulturne resurse i atrakcije u jednu zajedničku ponudu vidljivu na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu. Zajednička ponuda turističkih proizvoda i usluga predstavljena je kroz tematske prekogranične rute. Ova destinacija turistima nudi mješavinu dunavskog bogatstva i panonskog načina života. U njen sadržaj utkane su mistične panonske legende, kulture koje su od prapovijesti do naših dana ostavljale tragove svoga postojanja, živopisna priroda sa najrazličitijim životinjskim i biljnim vrstama, mirisi i ukusi gastronomije koja je svoju specifičnost izgradila na miješanju naroda i izrodila bogatstvo hrane kakvo se rijetko sreće.

Vinsku ponudu ovog područja predstavljaju Baranja, Erdut, Ilok i Sremski Karlovci. Baranja i Erdut ruralne su vinske destinacije, a Ilok i Sremski Karlovci urbane destinacije bogate povijesti. Dugu povijest ovoga kraja na najbolji način prezentira Muzej vučedolske kulture. Park prirode Kopački rit koji se nalazi s lijeve obale Dunava ima svoj pandan u posebnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje koje se nalazi s desne strane Dunava, a nešto niže je i specijalni rezervat prirode Koviljsko – petrovaradinski rit.

Vina Belje koja se nalaze u Baranji posjeduju najveću površinu vinograda u Hrvatskoj (650 ha), a Zmajevac je nadaleko poznat po svojim surducima, gatorima, te manifestacijama kao što su Vinski maraton. Erdutsko vinogorje je specifično po velikom dunavskom meandru, najvećoj drvenoj vinskoj bačvi na svijetu koja je još u uporabi, te manifestaciji bike & wine. Ilok je poznat po srednjovjekovnoj gradskoj jezgri, ladanjskom imanju Principovac, te manifestaciji Iločka berba grožđa.

Osim destinacija i tematskih tura s područja istočne Hrvatske na sajmu turizma u Beogradu pažnju su privukle i slične rute sa šireg panonskog prostora kao što su Putevi vina Vojvodine, te Put sira i meda koji se nalazi na području vojvođanske općine Žabalj.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *