BEO WINE FAIR 2019

Beogradski sajam vina koji se održavao paralelno sa sajmom turizma uistinu je impresivna manifestacija. Nekoliko stotina vinara se predstavilo na ovoj manifestaciji, veliki je pothvat i nabrojati ih sve pa ću se ograničiti samo na one koji su ostavili najbolji dojam i na one o kojima nisam dosad pisao opširnije.

Vinski gigant „Rubin“ iz Kruševca pažnju je plijenio svojim kupažama Carmen i Aurora. Carmen je crna kupaža merlota, marselana i prokupca. Prokupac je autohtona srbijanska sorta, a marselan je francuska sorta dobivena križanjem sorti cabernet sauvignon i grenache. Ovo vino sadrži 14% alkohola. Aurora je bijela kupaža chardonnaya i sauvignon blanca, a sadrži 13% alkohola. Grožđe za ova vina uzgojeno je na vinogradarskom području „Rejon tri Morave“ koje se nalazi u centralnoj Srbiji.

Vinarija „Do kraja sveta“ iz Kovilja (prigradsko naselje Novog Sada) predstavila se također sa svojim sjajnim kupažama; “Mlad mesec belo” je cuvvee sauvignon blanca i chardonnaya, a “Mlad mesec crno” cabernet sauvignona i merlota. Aura je rose na bazi muscat hamburga, a Rose Do kraja sveta je na bazi crnog pinota.

Vino Budimir je obiteljska vinarija iz Aleksandrovca u kojoj trenutno aktivna šesta generacija vinara. Ponosni su na to što je vinski kritičar Robert Parker prilikom prve objave recenzija i ocjena vina iz Srbije njihovo vino Svb Rose iz 2007. godine ocijenio sa najvišom ocjenom, davši mu 91 bod. Mene se osobno najviše dojmilo njihovo vino „Prokupac boje lila“ koje odležava sveukupno 5,5 godina.

Odličan dojam je ostavila srijemska vinarija Komuna iz Rivice kod Iriga. Termin „komuna“ tu predstavlja zajedništvo, a poanta je u tome da se u zajednički vinski projekt udružilo nekoliko malih proizvođača grožđa i pod tim imenom odlučilo zajednički izaći na tržište. Odličan je njihov pjenušac „Penušavac“ na bazi rajnskog rizlinga sa 12% alkohola, te rose na bazi merlota sa 13% alkohola.

Destilerija i vinarija Pruna napravila je odlične iskorake u brendiranju rakije kao vrhunskog pića. Odlične rakije od šljive, kruške viljamovke, višnje, jabuke, a bave se i proizvodnjom džina.

Obiteljsko vinsko dobro Überacker iz austrijskog mjesta Fels am Wagram ima tradiciju dužu od sto godina, posjeduju 43 ha vinograda, od toga je dvije trećine zasađeno tradicionalnim vinskim sortama. U ponudi imaju grüner veltliner, roter veltliner, gelber muskateller, riesling, bijelu kupažu Risowe (riesling, sauvignon blanc, pinot blanc) od bijelih vina, te zweigelt, rose na bazi zweigelta, te pinot noir od crvenih vina.  Cilj im je naći distributere za područje Srbije i Hrvatske, te su stoga i nastupili na ovogodišnjem Beo wine fairu.

Vinarija Đorđe koja se nalazi na rubu “Deliblatske peščare” oduševila je sa svojim roseom Freska koji je nastao kofermentacijom triju sorti grožđa, također i sa sauvignon blancom i mirisavim tramincem.  Atelje vina „Šapat“ iz Novog Slankamena pažnju je plijenilo svojim vinom „Pi“ koji je kupaža cabernet sauvignona, merlota i vranca.

U sklopu sajma održano je i ocjenjivanje vina; šampionsku titulu u kategoriji rose osvojio je rose vinarije KM iz Iriga, u kategoriji bijelih vina chardonnay Do kraja sveta istoimene vinarije iz Kovilja, a u kategoriji crvenih vina vino 1687 vinarije DiBonis iz Subotice.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *