VINART GRAND TASTING

Ovogodišnje izdanje Vinart Grand tastinga potvrdilo je opetovano da je riječ o jednoj od najznačajnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj. Samom finalu ovog eventa koje se održalo 1. i 2. ožujka ove godine prethodio je čitav niz zanimljivih događanja.

Tako su 22. veljače održane radionice „Bijela Burgundija masterclass by Carlos“, „Cattunar 4 terre – jedan terroir, četiri tla, četiri malvazije, jedna ruka“, „Babić – novo vrijeme“, „Rizman Primus vertikalno kušanje i St. Michael premijera“ i „Meneghetti, vertikala istarske ikone“.  Slijedeći dan su održane radionice „Mythos Burgundy by Carlos“, „Maraština – da li je najraširenije dalmatinsko bijelo vino nova graševina s krša ili nešto sasvim drugo?“, „Korak evolucija – plešivički terroir u svojoj najiskrenijoj formi, „Jasnin tango s vinima“ i „Radovan – istarski Grand cru za Red Bordeaux“.

27. veljače održane su radionice „Tomić – vertikalno kušanje vodećeg hrvatskog plavca“, „Premium gin masterclass by Marin Nekić i Filip Savić“, „Nove dimenzije škrleta iz vinarije Voštinić Klasnić“, „Riesling masterclass by Ivo Kozarčanin“ i „Feravino Grasecco, domaći odgovor na Prosecco“. Slijedeći dan na redu su bile radionice „Zind Humbrecht – usporedno kušanje“, „Pinot noir masterclass by Matjaže Lemut, „Rhone wine region masterclass by Jo Ahearne“ i „Coronica – velika crna vina iz majstorske radionice Morena Coronice“. Posebna poslastica toga dana je bio i Vinart Petit Tasting: new Europe terroirs, a riječ je o promenadnom tematskom kušanju stotinjak vina iz zemalja nove Europe; Slovenije, Hrvatske Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Bugarske, Slovačke i Poljske koja održavaju jedinstvene karakteristike terroira s kojeg potječu.

Nakon uvoda u sam festival koji je kako smo naveli trajao od 22. do 28 veljače i koji se odvijao u zagrebačkom DoubleTree by Hilton hotelu sve je bilo spremno za veliko finale Grand Tastinga koje se održalo u zagrebačkoj Laubi.

Na jednom mjestu okupile su se najbolje hrvatske vinarije i vinoljupcima ponudile ono najbolje što imaju. Nemoguće je bilo kušati sve ponuđeno jer je u ponudi bilo nekoliko stotina etiketa. Ali ipak, uspio sam kušati puno toga, a najviše su me se dojmila vina iz Istre. Možda stoga što Istra nije moje matično područje pa stoga i ne kušam istarska vina tako često kao panonska, a možda jednostavno zbog toga što su kvalitativno na iznimno visokom nivou.

Vinarija Degrassi iz Savudrije pažnju je plijenila sa svojom sjajnom malvazijom. Malvazija bomarchese selekcija je suho, naglašeno svježe i mineralno vino. U baznoj, classic liniji osim malvazije od bijelih vina u ponudi imaju i chardonnay Ferné, sauvignon blanc sa pozicije Contarini, Viognier (francuska sorta iz doline Rhone) sa istomine pozicije, i muškat San Pellegrin. La vie en rosé je ružičasto vina čija je baza teran i cabernet sauvignon u omjerima 50:50. Terre rose je kupaža terana i refoška, a sa položaja Terre rose kod Petrovije osim terana i refoška u ponudi imaju i cabernet sauvignon. Cabernet franc i merlot u liniji classic dolazi sa položaja Contarini – Brazzania. Terre bianche cuveé blanc riserva je jedinstvena bijela kupaža malvazije, chardonnaya, sauvignon blanca i viogniera. Malvazije ima 40%, a ostalih sorti po 20%.

Vinarija Monte Rosso još je jedna sjajna vinarija iz Istre, iz mjesta Crveni Vrh blizu Savudrije. Pažnju plijeni njihov pjenušac na bazi malvazije Monteclassico. Vinarija Ritoša nalazi se kod sela Radmani, nedaleko od Poreča, a pažnju plijeni njihov muškat žuti.

Vinarija Legovina iz Mekiša kod Kaštelira obiteljska je vinarija u vlasništvu obitelji Legović. Obrađuju 12 hektara vinograda iz kojih nastaje 12 etiketa vina. Vina dijele u četiri linije: Perlata, Fresca, Matura i Nobile. Perlata je oznaka za njihov pjenušac  od malvazije dobiven charmat metodom. Linija Fresca označava mlada, svježa i lepršava vina, a Matura zrela i odležana. Linija Nobile je sinonim za kupažu, a u ponudi imaju bijelu kupažu – Blanc cuveé i crnu kupažu – Noir cuveé.

Odlični su bili i dingač, pošip i plavi malac vinarije Skaramuča, kao i vina Belović iz Štrigove. Slavoniju su na Vinart Grand Tastingu predstavljali Kutjevo d.d., i vinarija Sontacchi iz Kutjeva, Siber iz Erduta i Antunović iz Dalja, Feravino iz Feričanaca i PP Orahovica. Baranju su predstavljali vinarije Kolar i Pinkert iz Suze, a Srijem Iločki podrumi d.d. i Domagoj Buhač.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *