PANEL RASPRAVA: TURIZAM I LOKALNI PROIZVODI

U četvrtak 28.02. u Muzeju okusa u Osijeku s početkom u 16.00h održala se panel rasprava na temu Turizam i lokalni proizvodi, iskustva Istre. Slavoncima su u goste stigli partneri iz Istre koji se bave sektorom poljoprivrede i turizma kroz organizaciju manifestacija, zaštitu i promociju izvornih proizvoda i jela te kreiranjem turističkih proizvoda vezanih uz enogastronomiju.

Na panel raspravi sudjelovali su dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Sanja Kantaruti, direktorica TZ Središnje Istre i dr. sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi i utemeljitelj sajma „S klobasicom u EU“.  Panel je moderirao Davor Šišović, novinar Glasa Istre, publicist i promotor enogastronomskih događaja koji je u uvodnom izlaganju naglasio da: „Večeras govorimo o hrani, ali ne radi preživljavanja, već o hrani kao jednom od osnovnih identifikatora turizma, govorimo o gastronomiji kao umjetnosti, o gastronomiji kao tradiciji. Govorimo i o politici koja se mora pobrinuti da se sve te stvari ne zaborave i da imaju aktivnu, kreativnu i produktivnu funkciju u današnjici.“

Uz iskustva Istre razgovaralo se i o poticanju povezivanja OPG-a i ugostiteljskih objekata na području Osječko-baranjske županije te daljnjim planovima povezivanja sektora poljoprivrede i turizma. Kako je jedna od prvih asocijacija na Slavoniju upravo hrana i gostoprimstvo, iskustva Istre vrlo su vrijedna u procesu stvaranja i etabliranja Slavonije i Baranje kao enogastronomske destinacije. Uz jake snage Istre na panelu su sudjelovali  župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, chef Hrvatske nogometne reprezentacije i Hotela Osijek Tomica Đukić, pročelnica za poljoprivredu OBŽ-a Silva Wendling, te direktorica TZ Osječko baranjske županije Ivana Jurić.

Teme panela su bile uloga lokalnih i tipičnih proizvoda u formiranju turističkog doživljaja, važnost podrške lokalnom proizvodnom sektoru, enogastronomija kao važan turistički proizvod Hrvatske i iskustva Istre, filozofija 0 kilometara “u kuhinji”, prepoznatljivost destinacije kreirana kroz okuse i mirise prostora, važnost edukacije ugostiteljskog osoblja o lokalnoj ponudi vina i tipičnih jela, zaštita proizvoda poput istarskog boškarina ili crne slavonske svinje i druge vezane teme.

Ezio Pinzan naglasio je da je prije dvadesetak godina u cijeloj Istri bilo svega nekoliko boškarina koji su imali status kućnih ljubimaca, a da danas nema niti jednog ozbiljnijeg obiteljskog seljačkog gospodarstva koje u svojoj ponudi nema meso istarskog goveda. Ulogu u toj valorizaciji boškarina odigrali su i napori županije Istarske. Istaknuo je i da se veliki napredak dogodio na području vinarstva osnivanjem udruge Vinistra i održavanjem istoimene manifestacije, te da je županija uložila velika sredstva u obnovu zapuštenih maslinika. „Četvrtu godinu za redom smo najbolja maslinarska regija na svijetu. Jučer smo dobilo zaštićenu oznaku izvornosti za naše ekstra djevičansko maslinovo ulje“ bez lažne skromnosti naglasio je Pinzan i nastavio: „Tartufi su ono što tek trebamo iskoristiti u našoj gastronomiji. Istarski pršut je prvi proizvod koji smo zaštitili oznakom izvornosti, a za to nam je trebalo petnaest godina“, što svjedoči o tome da uspjeh ne dolazi preko noći.

Mario Bratulić koji je doktorirao na temu istarskih kobasica i autohtonih proizvoda istaknuo je da je Sv. Petar u Šumi demografski  najmlađa istarska općina, mala, ali aktivna i propulzivna i da su htjeli napraviti jedan gourmet event koji bi nadrastao lokalne okvire i s tom idejom su i pokucali na vrata županije. „Kroz sajam koji smo pokrenuli omogućili smo i proizvođačima iz Slavonije da dolaze sa svojim proizvodima. Prošle godine je jedan proizvođač iz Slavonije prodao puno kombi vozilo suhomesnatih proizvoda! Uspostavili smo suradnju sa petnaest kobasičarskih manifestacija i udruga iz središnje Europe.“

Pročelnica za poljoprivredu Osječko baranjske županije Silva Wendling naglasila je da županija od 2015. godine sufinancira pružateljima usluga u ugostiteljstvu i turizmu nabavku namirnica od lokalnih proizvođača i naglasila da „kada turist dođe na neki prostor, on želi doživjeti taj prostor, a između ostalog doživjeti ga i okusom“

Direktorica TZ Osječko baranjske županije Ivana Jurić naglasila je da se u Slavoniji isprepleću agroturizam, vinski turizam i aktivni turizam i naglasila da: „još uvijek osvještavamo sami sebe kao turističku destinaciju, ali potražnja za Slavonijom je u porastu“.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *