FESTIVAL TRAMINCA – TRAMINAC JE NAŠ LJUBIMAC

Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od 14. i 15. lipnja 2019.godine i traminac će se moći pohvaliti da će u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, biti predstavljen na način koji i dolikuje sorti koja je, možda, i najviše učinila na promociji Hrvatske kao vinske zemlje.

Organizatori festivala su Vinko Ručević, vlasnik osječke vinoteke Vinita i pokretač festivala WineOs, te Željko Garmaz, renomirani vinski publicist.

O motivima pokretanja ovog festivala kažu sljedeće: „Želja nam je traminac, koji, eto, i u svjetskim razmjerima predstavlja Hrvatskuu najboljem svijetlu, postaviti u Hrvatskoj na zasluženi pijedestal sorte koja nije samo za kolače.

I zato smo ponosni što će već u prvom izdanjuFestivala traminca veliki masterclass o dometima te sorte u Hrvatskoj održati, a usporedo s kušanjem najboljih svjetskih traminaca, održati Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom.

Počašćeni smo što će velika alzaška vinarijaDomaine Weinbach sudjelovati na festivalu s tramincima iz tri berbe, kao što će sjajni Joseph Umathumiz austrijskog Gradišća ponuditi na kušanje svim gostima rijetki gelber, žuti, traminac.

Iločki podrumi će predstaviti „horizontalu“ svojih traminaca po kojima su jedinstveni u svijetu, kao što će Slavko Kalazić kroz „vertikalno“ kušanje svojih traminaca pokazati koliko je i Baranja dobar terroir za tu sortu.

Na Festivalu traminca će svoj veliki „povratak“ u Hrvatsku imati poznati masterchef Tom Gretić koji će u bajkovitom ambijentu Principovca spremiti gala večeru u pet slijedova na kojoj će pokazati da traminci nisu samo vino za kolače. U pripremi je još puno sadržaja i o svemu ćemo vas pravodobno informirati. U svakom slučaju, Festival traminca s pravom će nositi naziv – „Traminac je naš ljubimac“.

Prvoga dana Festivala, u petak 14. lipnja, u Starom podrumu Iločkih podruma cijeli dan će biti razne radionice i masterclassovi, dok će navečer na Principovcu biti gala večera. Drugoga dana Festivala, u subotu 15. lipnja, na Principovcu će biti smotra traminaca iz podruma više od 50 hrvatskih i svjetskih vinarija.”


About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *