PIJANA ČAPLJA – HOMEBREW DRUŽENJE BRODSKIH PIVARA

U subotu je održano treće izdanje homebrew tuluma u organizaciji Brodske udruge pivara. Kao i prethodne dvije godine mjesto zbivanja je bila Popovića šumica i planinarski dom Đuro Pilar na obroncima Dilj gore.

Ove godine Pijana čaplja doživjela je jedan mali vizualni rebranding. Organizatori su se malo poigrali riječima i simbolima, zamaskiravši samu prirodu zbivanja i event najavili plakatom na kojem umjesto riječi „pijana“ stoje znak π i bočica vode Jana, tako da je neupućenima najava izgledala kao jedno standardno trezvenjačko druženje.

photo by Mario Jurković

Oni koji nisu iz Slavonskog Broda mogu se zapitati zašto baš pijana čaplja za naziv eventa? Čaplja je maskota grada i nalazi se na grbu Slavonskog Broda. Doduše ta čaplja u kljunu ima ribu, a ove čaplje koje su se okupile u Popovića šumici umjesto ribe imali su pivske čaše.

Čaša je identičnog oblika  kao i ona na Požeškoj krigli, čvrsta plastika pokazala se kao znatno bolji materijal no čaše od stakle, posebice u ovakvim prilikama, kada pivo teče u potocima, a svi su raspoloženi, veseli i uvijek spremni za ispijanje novih količina piva.

Odlično pivo je pratila i odlična hrana u vidu zasitnog graha i/ili roštilja i svirka benda Plagijat koji, kako mu i samo ime kaže svira covere najvećih rock uspješnica. Svaka čast na organizaciji predsjedniku Brodske udruge pivara, Draženu Dujaku Popu, koji osim što vodi udrugu uspješno vodi i vlastitu craft pivovaru Popster.

photo by Mario Jurković

Od registriranih pivovara svoje uratke predstavili su 5th element, (nažalost sveprisutni Krešo Marić nije mogao osobno doći), Bošnjak iz Sičica, Medvedgrad, Nova Runda i Zmajska pivovara iz Zagreba, a ostale ekipe su bile rezervirane za kućne pivare. Osim domaćina iz Slavonskog Broda svoja piva su donijeli i Pivan iz Požege, Poljo iz Zagreba, Žlimfur iz Srebrenika i brojni drugi. Upravo na pijanoj čaplji potvrdili smo dolazak i na homebrew druženje u Srebreniku koje će se zbiti 8. lipnja na Majevici. Prilika je to za širenje novih vidika i opširnu reportažu o propulzivnoj bosanskohercegovačkoj craft i homebrew sceni.

Inače, Pijana čaplja je i početak sezone pivarskih druženja. Slijedeći vikend, 4. i 5. svibnja u osječkoj Sunčanoj ulici održava se Osijek craft beer fest u organizaciji kušaonice piva Gajba, a samo dva tjedna poslije održava se i prvo homebrew druženje u organizaciji Panonskog pivarskog sindikata na osječkom Pampasu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *