FAJFERICA GASTRO SHOW U DRENOVCIMA

Nakon restorana Crna svinja u Čepinu, ova životinja dobila je i svoj festival! Naime, u Drenovcima je 10. svibnja održan prvi Fajferica gastro show. Crna slavonska svinja i fajferica su sinonimi, a označavaju autohtonu svinjsku pasminu nastalu tako što su se križale nazimice lasaste mangulice i nerasti sorte berkshire, a potom je najbolje žensko potomstvo bivalo križano s nerastima pasmine kina poland. Nastala je u drugoj polovici pretprošlog stoljeća na pustari Orlovnjak, kod Tenja, nedaleko od Osijeka, a nazvana je po vlasniku imanja, grofu Dragutinu Karlu Leopoldu Pfeiferu.

Drenovci su selo smješteno na krajnjem jugoistočnom rubu Slavonije koji se naziva i Cvelferijom.  Neki će reći da se Cvelferija nalazi na jugozapadnom rubu Srijema i neće niti oni pogriješiti. Granica između Slavonije na zapadu i Srijema na istoku je fluidna, nije strogo određena, a  osim toga nekadašnja Srijemska županija sa sjedištem u Vukovaru je bila integralni dio nekadašnje kraljevine Slavonije, subregija Slavonije, tako da nije pogrešno reći da se Drenovci, kao i cijela Cvelferija nalaze i u Srijemu i u Slavoniji.

Naziv ove mikroregije potječe još iz vremena Vojne krajine (lat. Confinium, njem. Militärgrenze) kada je rijeka Sava bila prirodna granica koja je dijelila Habsburšku monarhiju od Osmanskog carstva.

Vojna granica se na svom vrhuncu protezala u dužini od 1850 kilometara, od Jadranskog mora, do pokrajine Erdelj u današnjoj Rumunjskoj, a sastojala se od sedamnaest pukovnija, od čega su tri pukovnije (sedma, osma i deveta) činile Slavonsku vojnu krajinu.  Pukovnije su se dijelile na satnije, a područje današnje Cvelferije činilo je 12 satniju brodske pukovnije.

Osim Drenovaca u Cvelferiju spadaju i sela Vrbanja, Soljani, Strošinci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Posljednji put je ovo područje u širem fokusu medijskog interesa tijekom katastrofalnih poplava prije pet godina. Nasreću, na ovom području događaju se i brojne pozitivne stvari, poput Fajferica gastro showa.

Poprište zbivanja je bio Poljoprivredno poduzetnički inkubator u Drenovcima, a sve je počelo oko 10 sati malim sajmom autohtonih proizvoda. Specijaliteti od crne slavonske svinje sljubljivanu su potom sa crnim vinima Iločkih podruma i crnim pivima vinkovačke craft pivovare Valens.

Chef Tomislav Špiček također je pripremao delicije za sve prisutne. O njemu ne treba trošiti previše riječi, jer je široj javnosti dobro poznat sa različitih kulinarskih emisija emitiranih na televizijama s nacionalnom koncesijom.

Tamnu čokoladu s komadićima kulena prezentirala je Margareta Vučak, vlasnica čokoladarnice Veseli vagon čiji je motto fresh & furious. U sklopu festivala bila su najavljena i brojna predavanja, sa intrigantnim temama poput: „Zašto volimo svinjetinu?“ ili „Jesu li masti nepravedno istjerane iz jelovnika?“

Fajferica gastro show imao je i prodajni karakter pa su na njemu bile i izložene crne slavonske svinje, a osobno sam se uvjerio da je desetak njih prodano u okolicu Karlovca, što pokazuje da interes za fajfericu prelazi granice Slavonije i Baranje.

Suhomesnati proizvodi od crne slavonske svinje, delicije u pripremi proslavljenih kuhara, craft piva i sjajna srijemska vina, neobične kombinacije kulena i čokolade, sve to zaslužno je što je prvi Fajeferica gastro show u potpunosti opravdao očekivanja. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna i sljedeće godine napraviti i dodatni sadržajni i kvalitativni iskorak.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *