FESTIVAL SIRA I VINA U VALPOVU

U subotu, 11. svibnja održan je drugi po redu festival sira i vina u Valpovu. Mjesto radnje, kao i prošle godine je bio valpovački srednjovjekovno – barkoni kompleks dvorca Prandau – Normann. Postoji mnoštvo manifestacija posvećenih vinu, ali ova manifestacija je specifična po tome što ima naglasak podjednako na vinu i na siru, odnosno sljubljivanju istih, a u ulozi izlagača pojavili su se ponajbolji slavonsko – baranjsko – srijemski vinari i sirari.

Uz iznimku vinarije Podolski iz Križevaca svi ostali vinari su bili iz Podunavlja, te se može reći da je Dunav poveznica koja ih sve spaja. Iako se u javnosti ne percepira na taj način, i samo Valpovo bi se moglo smjestiti u Podunavlje. Naime, jedino prigradsko naselje grada Valpova koje se nalazi na samoj rijeci Dravi nalazi se na 42 kilometra od ušća rijeke Drave u rijeku Dunav.

Iz Baranjskog vinogorja na festivalu su bili prisutne vinarije Gerštmajer, Josić, Kolar, Kalazić, Svijetli dvori, Szabo i Zajec. Vinariju Gerštmajer predstavljao je Ivan Gerštamjer Zelember, peta generacije baranjske vinarske dinastije Gerštmajer. O njihovim vinima ne treba trošiti previše riječi, za većinu vinoljubaca ona predstavljaju esenciju tradicionalnog, izvornog baranjskog vinarstva.

Ostale vinare iz baranjskog vinogorja predstavljala je voditeljica zmajevačke vinoteke Baranyai Júlia Gabriella Gerštmajer, koja je ujedno i dopredsjednica udruge „Surduk“ koja stoji iza organizacije kultnih zmajevačkih manifestacija poput Vinskog maratona.

Vinarija Josić također dolazi iz baranjske vinske prijestolnice Zmajevca. Osim njihovih vina općepoznat je i restoran vinarije Josić gdje se ista vina služe i sljubljuju uz baranjske delicije. Nedavno su se odlučili na rebranding vizualnog identiteta svojih vina, ali je kvaliteta i nadalje ostala na zavidnom nivou.

Vinarija Kolar dolazi iz Suze, mjesta koje je spojeno sa Zmajevcom i kroz koje morate proći ako u vinsku prijestolnicu dolazite iz pravca Kneževih Vinograda, a vinarija Kalazić se nalazi na putu koji iz Zmajevca vodi prema Batini. Vinarije Svijetli dvori i Szabo smještene su u etno selu Karanac. Sve baranjske vinarije koje su bile prisutne na festivalu dolaze iz općine Kneževi Vinogradi, koja je samo jedna od sveukupno devet baranjskih jedinica lokalne samouprave.

Erdutsko vinogorje se nalazi jugoistočno od baranjskoga, i ovo područje u geografskom smislu pripada Slavoniji, a na festivalu su ga predstavljale vinarije Danubio, Iuris, Magistra i Siber. Iločko vinogorje predstavljale su vinarije Buhač, Papak i TRS.

Od sirara na festivalu su bili prisutni obiteljska poljoprivredna gospodarstva Geto iz Luga, Glavaš iz Bizovca, Gašić iz Beketinaca, Đurković iz Marjančaca, Lehki iz Gata, Pranjić iz Drenovaca, te Mala mljekara iz Valpova.

OPG Golubov iz Draža predstavio se sa svojim sokom od bazge, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva Brkić i Kraljik sa svojim suhomesnatim proizvodima. OPG Horvat iz Duboševice pripremao je domaće tijesto sa dodacima kao što su mak ili orasi.

Svojevrstan enološko – gastronomski vrhunac festivala je bilo sljubljivanje sira i vina koje je vodio chef restorana hotela Osijek i hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *