SVE JE SPREMNO ZA PRVI HRVATSKI FESTIVAL TRAMINCA – TRAMINAC JE NAŠ LJUBIMAC

Tri dana prije službenog početka prvog hrvatskog festivala Traminca koji se održava 14. i 15. lipnja u Iloku održana je u osječkoj vinoteci Vinita posljednja tiskovna konferencija na kojoj se najavljuje ovaj izniman event, te su prisutnim predstavnicima medija izneseni svi detalji vezani uz festival. Tiskovnu konferenciju su vodili organizatori festivala, vlasnik vinoteke Vinita Vinko Ručević i vinski publicist Željko Garmaz.

„Prvi dan Festivala, kad su na programu radionice, predavanja i masterclassovi, kao i gala večera kojom će proslavljeni chef Tom Gretić najaviti svoj „veličanstveni povratak“ u Hrvatsku – u potpunosti je rasprodan i samo na ta dva odvojena događaja u Starom podrumu Iločkih podruma, kao i na Principovcu, bit će 250 sretnika koji su na vrijeme kupili ulaznice.

Na različitim radionicama, kao i na gala večeri, ljubiteljima te sorte bit će posluženo čak 70 različitih vrhunskih svjetskih traminaca, a među njima su i najbolje ocijenjeni traminac posljednjih godina na Decanterovim natjecanjima, 98 bodova vrijedan Gewurztraminer  Pfersigberg iz 2017. godine vinarije Domaine Paul Ginglinger iz Alzasa, kao i najbolje ikada ocijenjeno bijelo vino u Italiji, traminac iz Cantine Tramin, kojega je legendarni Robert Parker nagradio s maksimalnih 100 bodova – idealno vino!

Bit će dostupni svi hrvatski traminci koji su posljednjih godina harali na svim vinskim festivalima na kojima su se pojavljivali, poput ledenih berbi Šimanovića i Đurinskog, kao i izborne berbe Bodrena, Rajakovića, Iločkih podruma, Erdutskih vinograda.

Premijerno će biti predstavljen crveni traminac iz amfore Tomislava Tomca s Plešivice, a vinarije Trdenić, PZ Trs, Kalazić, Iločki podrumi… pokazat će da traminac ne mora nužno biti samo slatko vino!

A na Festivalu traminca s pravom će jedna od najvećih zvijezda biti Ivan Barbić, jedini Master of wine s hrvatskom putovnicom, koji će na svom dvosatnom masterclassu usporediti selekciju najboljih hrvatskih traminaca s nekim od najboljih svjetskih vina od te sorte.“

Istaknuo je Željko Garmaz osvrnuvši se potom na drugi dan festivala na kojem broj ulaznica nije ograničen, te svi zainteresirani, pa i oni koji se na to odluče u posljednji čas u subotu mogu uživati u ponajboljim svjetskim tramincima.

„Drugoga dana Festivala, koji će započeti u subotu u 17 sati na Principovcu ulaznice se mogu nabaviti na mjestu događaja, a o glazbenoj kulisi brigu će voditi poznati osječki jazzeri iz No Jazz Banda.

Na štandovima nešto više od 40 vinarija, drugoga dana Festivala bit će izloženo gotovo 100 vrhunskih traminaca, a među njima su i neki rariteti poput kupaže žutog i crvenog traminca iz vinarije Umathum iz Gradišća u Austriji, a prvi put će javno biti predstavljena čak tri različita traminca poznatog hrvatskog estradnjaka Dražena Zečića, koji vina od sorte u koju je zaljubljen, proizvodi u podrumu velikog Vlade Krauthakera u Kutjevu. „

U petak i subotu Ilok će uistinu postati svjetsko središte traminca!     

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *