PREZENTACIJA EKO, GASTRO I REKREACIJSKE RUTE PROJEKTA EXPLORE CRO – SRB

U četvrtak, 11. srpnja u čepinskom restoranu Crna svinja održana su edukativna predavanja na temu „Urbani turizam: razvoj destinacijskog kontinentalnog turizma“ i prezentacija eko, gastro i rekreacijske rute projekta „Explore CRO-SRB – Extraordinary Pleasure of Our Region – Common gastro, eco & recreation routes of Croatia & Serbia“ sufinanciranog u okviru Interreg IPA CBC Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020.

Uvodno izlaganje na temu „Storytelling pomoću novih tehnologija“ održao je Mario Mikić – Vučak iz osječke tvrtke Culex d.o.o., Marijana Bošnjak je održala predavanje na temu „Urbana pića novih generacija“, Ena Kokanović (Foodgasm) je govorila o tome kako predstaviti restoran novoj generaciji gostiju, a direkorica turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak govorila je nazočnima o destinacijskom marketingu i objasnila zašto samo Požega ima brda & doline.

U samom finalu eventa predstavljena je eko, gastro i rekreacijska ruta projekta EXPLORE CRO – SRB. Osim same mape projekta na kojoj je predstavljeno deset eko, gastro i rekreacijskih točaka postoji i brošura projekta u kojoj je predstavljeno dvostruko više točaka. Pa krenimo redom.

Što se tiče eko točaka u ponudi su Kopački rit, Unesco park prirode Papuk, centar za promatranje ptica u Nijemcima, Eko centar Zlatna greda, Eko gospodarsko imanje Orlov put, etno selo Karanac, kamp odmorište Zlatni Lug, eko etno selo Stara Kapela, seosko gospodarstvo Paljevine, eko etno centar Adica sa hrvatske strane granice.

O parkovima prirode Kopački rit i Papuk ne treba trošiti previše riječi, pa hajdemo se osvrnuti na one širokoj javnosti manje poznate turističke bisere kao što je primjerice seosko gospodarstvo Paljevine. Ono se nalazi na diljskoj visoravni Jezerac, na 300 metara nadmorske visine, a poznato je po uzgoju crne slavonske svinje, ovaca, gusaka, patki, povrća i voća. Objekt za prihvat gostiju sastoji se od rustikalno uređenog restorana, pecare, trijema i vinskog podruma.

Sa srbijanske strane granice u ponudi su Lesna zaravana od Dunava do Tise, Zobnatica, Panonija i Krivaja, Kapetanski rit, dolina rijeke Tise, Kamaraš, Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Park prirode Palić, Subotička peščara i Čikerija u Tavankutu.

Zobnatica, Panonija i Krivaja su tri zaštićena prirodna dobra na lesnoj visoravni koja obuhvaćaju šume i  parkove bivših dvoraca bačkih veleposjedničkih obitelji Vojnić i Fernbach, a Kapetanski rit je najveći kompleks slatina sjeverne Bačke.

Što se tiče gastro točaka neke od njih se preklapaju sa eko točkama pa tako opet imamo Zlatni Lug, Orlov put i Paljevine. Zatim tu su i Acin Salaš u Tordincima, Crna svinja u Čepinu, Lumiere u Osijeku, restoran Uno u Slavonskom Brodu. Baranju predstavlja Baranjska kuća u Karancu i restoran vinarije Josić u Zmajevcu, a Srijem Stari podrum u Iloku.

Kao najintrigantnije gastro točke sa na srbijanskoj strani rute navedeni su restorani Boss i Gurinović iz Subotice, Majkin salaš, čarda Kapetanski rit i gostiona Abraham koji su smješteni uz obale obližnjeg jezera Palić, restoran Vila Majur iz Kelebije, restorani Gurman i Capriolo iz Bačke Topole, te restorani Papuli iz Sente i Hedera iz Hajdukova.

Što se rekreativnog dijela priče tiče i ovdje se navodi park prirode Papuk, Eko centar Zlatna greda, a tu su i Bizovačke toplice, ranč Ramarin, adrenalinski koktel na OPGu Tri mudraca, zatim tu je ladanjsko imanje Principovac, centar za promatranje ptica u Nijemcima, državna ergela Đakovo i Lipik, planinarski dom Omanovac i camping Suza Baranje sa hrvatske strane granice.

Kao najbolji izbor za rekreaciju sa srbijanske strane granice navedeni su Palić, Kelebija, Furioso park avanture u Šupljaku, jezero Ludoš, salaš Katai u Malom Iđošu, Martonoš, jezero u Bačkoj Topoli, Zobnatica, Senta i subotička peščara.

Nadajmo se da će ova zanimljiva ruta privući što više posjetitelja koji će uživati u čarima Panonije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *