PRVI HRVATSKI MUZEJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA OTVARA SE 26. SRPNJA U MJESTU PUTNIKOVIĆ

Nije nimalo neskromno kada se Pelješac naziva vinskim carstvom. Počevši od Orebića pa sve do Stona Pelješac je prepun vinograda i vinarija, a na njemu se nalaze i svjetski čuveni lokaliteti Dingač i Postup.

Stoga ne iznenađuje činjenica da se upravo na Pelješcu, točnije u mjestu Putniković otvara prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva, i to 26. srpnja 2019., na blagdan svete Ane, zaštitnice mjesta. Putniković, malo mjesto u srcu kamenitog Pelješca, vjekovima je živjelo od loze i vina.

 „Spoj izvornih (loza i vino) i novijih vrijednosti (turizam) smatramo idealnom kombinacijom koja se uklapa u projekt Ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Poljoprivredna zadruga Putniković, čiji su osnivači i vlasnici obitelji iz Putnikovića i okolnih mjesta, osnovana je davne 1911. godine i uspješno djeluje dosad u uvjerenju da joj se novim sadržajima, kao što su ulaganje u nove proizvodne pogone i otvaranje Prvoga hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva, daje dodatni poticaj koji omogućava život i rad brojnim mladim obiteljima koje su odlučile nastaviti živjeti na Pelješcu. Živeći istinske vrijednosti tradicije u proizvodnji grožđa i vina te tradicije zadrugarstva, uz želju da se povežu s novim vrijednostima koje donosi turizam, rodila se ideja da se upravo ovdje, u zgradi Zadružnog Doma osnuje takav Muzej. Uvjerenja smo da zadrugarstvo, poticano i priznato kao oblik organiziranja poljoprivredne proizvodnje u većini zemalja EU-a, može i kod nas, osobito u malim ruralnim sredinama, biti važan gospodarski oslonac, ali i dati značajan demografski poticaj. Jedinstven je primjer u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, da jedna zadruga otvara muzej“ riječi su Joze Rabušića, upravitelja poljoprivredne zadruge Putniković.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *