HRANA NA PRAPOVIJESNI NAČIN – ZANIMLJIVE RADIONICE EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE

TI experimental archaeology i udruga za popularizaciju arheologije ZipArh sljedeći mjesec na Boroviku organiziraju radionice eksperimentalne arheologije, i to u periodu od 8. do 11. kolovoza.

„Glavna tema ovogodišnje radionice bit će hrana. Što je sve čovjek morao proći da bi dobio obrok krajnje neophodan za preživljavanje u uvjetima koji mu je priroda pružila. Prikazati ćemo vam primjere nabavljanja i kuhanja i pečenja hrane kroz razdoblja mezolitika i neolitika.

Ovogodišnja radionica eksperimentalne arheologije na Boroviku donosi Vam potpuno nove stvari. Ove godine otkrit ćete kako je to čovjek u prapovijesti jeo. Koliko mu truda trebalo za nabavku i pripremu hrane, te koje je sve alate koristio za tu svrhu. Kakvu je keramiku pravio i pekao da bi mogao kuhati, te kakvo je oružje koristio za lov. Također ova godina Vam donosi festivalski sistem izlaganja radionice.

Svaki dan imat ćemo nekoliko grupa koje će biti tematski obučene u neolitičku odjeću i koje će Vam prikazivati kako se izrađivao kremeni alat, kako se pravila keramika, te kako su se pravile koštane alatke. Kao šlag na torti uz sve to jedan od prezentatora pokazivat će Vam svaki dan kako je čovjek u prapovijesti izrađivao drveni luk, ali ovoga puta isključivo na prapovijesni način, sa kamenim glačanim i cijepanim oruđem. Uz njega će opet biti meta pa ćete kao i prošlih godina moći iskjšati svoje streljačke sposobnosti. Također ove godine prikazati ćemo Vam kako je čovjek palio vatro na primitivan način.

Pored svih radionica bit će i dva štanda, na jednom izrađevine od kremena, kosti, školjaka i drugih raznih materijala, a na drugom hrana koju je čovjek uživao.
Kako biste podržali naš cilj posjetite nas na jezeru Borovik, gdje ćemo na prostoru kampa 4 dana u kolovozu ući u svijet prapovijesti kako bismo Vam donijeli dio svakodnevnog života čovjeka u prapovijesti.“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *