IVAN MLIVIĆ BRANITI ĆE BOJE HRVATSKE NA PRESTIŽNOM NATJECANJU ANGOSTURA GLOBAL COCKTAIL CHALLENGE U BUDIMPEŠTI

Proslavljeni hrvatski barmen Ivan Mlivić, brand ambasador tvrtke InVindico i voditelj hotela Marina u Selcu pobijedio je na natjecanju Angostura global cocktail challenge (AGCC) za Hrvatsku što mu je omogućilo izravan  plasman među deset najboljih barmena na regionalno natjecanje koje se koncem srpnja odvija u Budimpešti.

Angostura je tvrtka iz karipske države Trinidad i Tobago koja je prva počela proizvoditi bittere. Ta priča je započela davne 1824. godine kada je doktor Johan Siegert proizveo prvi bitter. Doktor Siegert se 1815. godine našao u bitci kod Waterlooa kao liječnik pruske vojske koja je došla u pomoć vojvodi od Wellingtona u odsudnoj bitci protiv napoleonskih snaga. Napoleon je tada bio poražen, a njegovom porazu uvelike je doprinijela činjenica da je dobar dio njegovih vojnika patio od crijevne viroze. Ta činjenica se Siegertu duboko urezala i pamćenje i odigrati će veliku ulogu u njegovoj daljnjoj karijeri.

Spletom sudbine kao iskusan vojni liječnik 1820. godine je došao u Venezuelu i pridružio se snagama južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara. Bolivarov stožer je bio stacioniran u luci Angostura, u podneblju koje je karakterizirala tropska klima, a tropski uvjeti prouzročili su mnoštvu pristiglih vojnika iz Europe brojne zdravstvene probleme, uključujući i crijevne viroze. Siegert nije mirovao nego je počeo istraživati lokalno bilje tražeći formulu za napitak koji bi smanjio probavne tegobe vojnika, a ujedno i poslužio kao osvježavajuće piće. U to vrijeme bitter je imao status medikamenta,  vrlo brzo je postalo iznimno popularno, te je  u 19. stoljeću svaki ljekarnik koji je imalo držao do sebe nastojao proizvesti svoj vlastiti bitter koji će se razlikovati od drugih. Zbog političke nestabilnosti u Venezueli sinovi utemeljitelja tvrtke Carlos, Luis i Alfred 1876. godine sele poslovanje na Trinidad i Tobago, ali poduzeće zadržava svoje izvorno ime.

Sve što je javno poznato o Angostura bitterima je to da imaju 44.7 % alkohola, maceriraju se u istom destilatu melase šećerne trske koji se koristi za Angostura premium rumove. Točan sastav recepture zna samo pet osoba na čitavom planetu, a interni dogovor je da tih pet osoba nikad ne leti istim avionom ili ruča u istom restoranu. Svi sastojci se skupljaju u logističkom centru u Velikoj Britaniji, a tajnost ide do tih granica da je još davno obitelj Siegert sklopila sporazum sa vladom Trindada i Tobaga da njihova carinska služba ne otvara pošiljke za Angosturu. Kada sastojci stignu u destileriju oni se nose u tzv. „Svetište“, zatvorenu prostoriju kojoj pristup ima samo tih pet ljudi koji znaju recepturu, koji će selektirati sastojke, samljeti ih i pomiješati bilje i začine. Iz te prostorije gotova mješavina pada u sanduke u prizemlju i potom ih tek preuzimaju radnici.

Kada je vizualni identitet u pitanju specifičnost su Angostura bittera velike etikete koji jednim dijelom strše iznad boce. I iza ove specifičnosti stoji jedna zanimljiva anegdota. Naime, jednom su morali poslati bittere hitno na natjecanje, pa je jedan od Siegertovih skočio po boce, a drugi po etikete. Etikete su bile prevelike za boce, ali nije bilo vremena za izradu novih. Na tom natjecanju nisu pobijedili, ali im je jedan od sudaca sugerirao da i ubuduće koriste takve etikete jer će ih to razlikovati od konkurencije na tržištu.

S ciljem popularizacije svojih proizvoda Angostura svake godine organizira Angostura cocktail challenge koji se odvija u tri kruga. Prvo se organiziraju natjecanja za svaku državu pojedinačno, zatim 18 regionalnih natjecanja na kojima sudjeluju pobjednici državnih natjecanja i potom se pobjednici regionalnih natjecanja natječu u finalu.

Ivan Mlivić pobijedio je na Angostura global cocktail challengeu za Hrvatsku što mu je donijelo izravan plasman na regionalno natjecanje koje se održava 29. srpnja u Budimpešti, a na kojemu će osim njega sudjelovati cocktail majstori iz desetak drugih europskih i azijskih država.

Prvi krug natjecanje sastojao se u tome da su svi sudionici morali napraviti trominutni video u kojem predstavljaju cocktail koji sadrži minimalno jedan rum i jedan bitter branda Angostura. Naime, osim za bittere Angostura je desetljećima sinonim i za vrhunske  rumove. Video i receptura se potom šalje u sjedište Angosture i njihovi suci potom donose odluku o pobjedniku nacionalnog natjecanja. Naravno prije samo odluke brand ambasadori Angosture su i napravili cocktaile po priloženoj recepturi, a suci su ih i kušali. Regionalna natjecanja  su live show, nacionalni pobjednici se nalaze na jednoj lokaciji i uživo prave cocktail s kojim su pobijedili na nacionalnom natjecanju.

Još se ne zna gdje će biti finale Angostura global cocktail challengea, trebalo je biti u Hrvatskoj, ali zbog problema sa izdavanjem viza za pojedine sudionike od toga se nažalost odustalo. Spekulira se da će finale biti u Italiji ili Latviji, ali organizatori još nisu definitivno odlučili. Tko pobijedi u finalu imati će čast dvije godine biti službeni brand ambasador tvrtke Agnostura, a uz to osvaja i nagradu od 10 000 eura.

S obzirom na sve ono što nam je dosad prezentirao ne sumnjamo da će Ivan Mlivić dostojno braniti boje Hrvatske na regionalnom natjecanju u Budimpešti, a stara maksima kaže Neka pobijedi najbolji! Portal za užitak življenja Hedonism Tourism bodri Ivana na ovom natjecanju, te ćemo u posebnoj reportaži sve naše drage čitatelje upoznati sa tijekom i ishodom natjecanja u Budimpešti i Ivanovim impresijama. Nastavak slijedi ili kako bi u engleskom govornom području rekli, stay tuned for more!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *