NAJUZBUDLJIVIJA VINSKA MANIFESTACIJA U PANONIJI – VINSKI MARATON U ZMAJEVCU OD OVE GODINE I U PREMIUM IZDANJU

Manifestacija Vinski-bor maraton u Zmajevcu ove godine održati će se 27.-28. rujna. Glavni organizator manifestacije je Udruga za njegovanje običaja Surduk iz Zmajevca. Od Gabrielle Gerštmajer, dopredsjednice udruge Surduk saznajemo detalje vezane uz ovogodišnji vinski maraton.

„Ove godine je došao red na 14. Vinski maraton i podosta noviteta i zanimljivosti. Naime, po prvi puta će se organizirati PREMIUM VINSKI MARATON.  2005.godine smo počeli s 40 natjecatelja a 2018.godine smo oborili sve rekorde i imali respektabilnih 2500 maratonaca te više tisuća posjetitelja. Nadamo se da za koju godinu ćemo tako govoriti i o našem PREMIUM DAY-u. Petak je predviđen za ljude, koji ne vole gužvu i ljubitelji su intimnih druženja uz vrhunska vina. Naime, u petak će se točiti isključivo vina koja s nekog ocjenjivanja imaju najmanje 83 bodova ili ukoliko je u Rješenju o puštanju vina u promet naveden broj bodova (minimalno 80) zbog označavanja vina tradicionalnim izrazom KVALITETNO/VRHUNSKO VINO.  U kotizaciju će biti uključeni bonovi,  polo majica, festivalska čaša i katalog vina, gdje će maratonci moći upisati svoje ocjene i svatko tko dostavi katalog do organizatora na slikanje, dobit će prigodan mali poklon. Premium maraton će početi u 17:00 sati i trajat će do 22:00 sata (degustacija na bonove). Uz eno, bit će tu još i bogata gastro, kulturna, glazbena ponuda.“

Program Vinskog maratona u subotu 28.09.2019. počinje već u 12:00 sati sa etno sajmom, međunarodnom smotrom folklora, te zabavnim dijelom prije samog STARTA. Svi prijavljeni kreću iz centra sela, međutim svi kreću na vinsku cestu boje kakve boje je  njihova čaša, majica, prvi bon.

Organizatori iz udruge Surduk napominju da će svi dobiti isti broj bonova i svi obilaze iste podrume, samo oko 800 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 800 na žutu i 800 na zelenu pa se rotiraju. Tokom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različiti glazbeni sastavi. Završetak Vinskog maratona je predviđen u 19:00 sati. Kao i svake godine maratonci će dobiti: redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca, čašu, mapu sa označenim podrumima i bonove za konzumaciju po 1dcl vina po podrumu.

„Naravno svi posjetitelji su dobrodošli i mogu obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi. Cijene tih degustacija svi vinari odlučuju individualno.  U sklopu manifestacije je organiziran i sajam gdje će posjetitelji moći kupiti različite ručno izrađene suvenire, potrepštine.

Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju naše malo mjesto, običaje, turističku ponudu. Ova manifestacija je odlična i za promociju vinskih cesta a sad već i po mnogima doprinosi i gospodarskom razvoju Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije.

Broj podruma i za petak i za subotu se još uvijek  povećava, pa možemo Vam obećati da broj bonova za petak neće biti ispod 14 a za subotu ispod 25“ ističe Gabriella Gerštmajer.

Ulaz u surduke (vinske ceste) je besplatan, a kotizacija za Premium Vinski maraton je 180,00 kn,  za Vinski maraton 130,00 kn uz prethodnu rezervaciju, a na dan Maratona 140,00kn. Zbog ograničenog broja sudionika na Vinskom maratonu  rezervacije se primaju na mail: vinskimaraton@gmail.com, i  putem linka: https://forms.gle/wvp9E4jPVX87viXM6

Na dan Vinskog maratona individualci ili ekipe svoje pakete će moći pokupiti u Zmajevcu u Domu kulture, od 10:00 do 14:30 sati, uz dogovor moguće je pokupiti pakete i zadnji tjedan prije maratona.

Sve informacije vezane uz vinski maraton zainteresirani mogu dobiti od 8:00 do 18:00 h radnim danom na broj mobitela  +385976346052 ili putem facebook stranice: Udruga Surduk – egyesulet.

O tome kako je bilo na prethodnim vinskim maratonima možete više saznati na sljedećim linkovima:

https://gastro.24sata.hr/kolumne/cisti-hedonizam-vinski-maraton-u-zmajevcu-22075

https://gastro.24sata.hr/kolumne/vinski-bor-maraton-u-zmajevcu-19666

Više o Zmajevcu – vinskoj prijestolnici Baranje i Hrvatske možete saznati na sljedećem linku:

https://www.get4u.hr/kolumne/mario-jukic/vinceska-u-zmajevcu-vinskoj-prijestolnici-baranje

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *