BARMEN MIRO KLJAJIĆ PREDSTAVIO SVOJ LITERARNI PRVIJENAC „OSNOVE BARSKE MIKSOLOGIJE“

U subotu, zadnjeg dana kolovoza barmen Miro Kljajić, vlasnik osječkog lokala Craft room u hotelu Osijek predstavio je svoju knjigu Osnove barske miksologije na kojoj je radio punih devet godina. Sala u hotelu Osijek je bila dupkom puna, a sudionici prezentacije su morali biti uvršteni u popis uzvanika kako bi mogli prisustvovati istoj, što dovoljno govori o samom interesu za ovaj event.

Miro Kljajić svoj zanat je ispekao radeći kao barmen za najveću svjetsku kruzing kompaniju, te edukacijama po cijelom svijetu. Između ostalog u New Yorku je završio basic bartender course. Dvadesetak godina se već bavi ugostiteljstvom, a od prošle godine  sa suprugom porijeklom iz Kolumbije vodi Craft room koji je pravo osvježenje na osječkoj ugostiteljskoj sceni. Nakon što je Ivan Mlivić (prihvativši poslovnu ponudu koju nije mogao odbiti) zatvorio Manufaktura bar u Vinkovcima Craft room slovi kao mjesto u kojem se mogu kušati najbolji kokteli u Slavoniji.

„Termin craft se danas u nas najviše povezuje sa pivom, ali u biti odnosi se na svako piće čiji se sastojci rade ručno, u malim količinama. Danas se konobarski posao gleda kao nešto što se može odraditi usput, dok se studira ili tako nešto, ali zapravo je to profesija kao svaka druga, tu nema limita i nema trenutka kada se može reći da se zna sve. Svakodnevno se pojavljuju nove stvari i onaj tko je spreman proširiti svoje znanje, tko je spreman učiti, za njega nema kraja edukaciji. Ono što je meni vrlo bitno u ovom poslu je to da nismo vezani uz jedan grad, nismo vezani uz jednu firmu, ne moramo biti na jednom mjestu. Možemo putovati bilo gdje i pronaći posao u bilo kojem dijelu svijeta.“

Između ostaloga, u ovoj vrijednoj knjizi posvećenoj mikologiji – vještini miješanja pića,  koju možete nabaviti po cijeni od 277,00 kn možete pročitati više o povijesti bara i barskog poslovanja, osnovnim tehnikama priprema koktela, organizaciji bara i barskog poslovanja, povijesti, proizvodnji i vrstama žestokih alkoholnih pića, klasičnim koktelima, koktel grupacijama, uparivanju okusa, više o pivu, vinu, kavi i cigarama, a u njoj se može pronaći i preko 100 klasičnih koktel recepata.

Kada je u pitanju sljubljivanje hrane i pića Miro je prisutne podučio da se primjerice vodka sparuje sa kavijarom i dimljenim lososom, gin sa plodovima mora, paštetom od patke, ribljim kavijarom i brusketama s povrćem, tequila sa salsom, indijskom hranom, kolačima i svježim voćem, rum sa šunkom, svinjskim odrescima i tropskim voćem, whisky sa dimljenim jelima i govedinom, a cognac primjerice sa jastogom i mesnim paštetama.

„Prvi pisani sačuvani recepti za koktele datiraju iz 15. stoljeća, a prohibicija u SAD-u pripomogla je rastu popularnosti koktela, dolazi do povećanja broja barskih mješavina, jer ta pića loše kvalitete u ilegalnim barovima niste mogli piti čista, kao primjerice kada se danas pije čisti whisky vrhunske kvalitete. To je bio toliko loš alkohol da su ga bili prisiljeni miješati sa bilo kojim sastojkom koji se tada našao pri ruci kako bi ublažili taj loš okus. Prohibicija je okončana 5. prosinca, istog datuma kada sam ja otvorio Craft room.“ Naglasio je Miro.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *