U sklopu jelšanske FEŠTE VINA održano ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara „JELSA SUMMER WINE TASTING“

PR objava, text by Marija Vukelić – Zlatne riječi, photo by Julio Frangen

Na ocjenjivanje su pozvani svi hvarski vinari s vinima autohtone sorte bogdanuše, cuvéeima s bogdanušom i vinima od sorte plavac mali,  kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama. 

Na jednoj od najdugovječnijih fešti na Jadranu Fešti vina u Jelsi ove se godine održalo i veliko ocjenjivanje hvarskih vina, JELSA SUMMER WINE TASTING, 30.8. 2019. na poziv TZ općine Jelsa, a u organizaciji udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.  

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno upravo na te tri kategorije: bogdanuša, cuvéei  s bogdanušom, plavac mali, a održalo se u svečanoj dvorani općine Jelsa. U komisiji su bili Monika Prović (vinarka, Wset 3) , Siniša Šime Matković Mikulčić  (Secret Hvar, Wset2), Milena Zakarić, sommelierka (Novi Sad-Vrboska),  Pasquale Porcelli (talijanski vinski novinar i ocjenjivač vina, ONAV; www.winesurf.it), Marija Vukelić, prof., WSET 2, voditeljica projekta Vinske zvijezde i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.

Najbolje ocijenjeno vinu u prvoj kategoriji je Bogdanuša 2018, OPG Nikola Matković; u drugoj kategoriji Beleca 2018, Vina Tomić, a u trećoj Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče.  Ukupni pobjednik  – vino s najviše bodova je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče, a nagrada je izlagačko mjesto na zagrebačkom vinskom festivalu Vinocom koje će mu osigurati TZ Jelsa.  

Vinske zvijezde

VINSKE ZVIJEZDE je projekt ocjenjivanja vina, koji već šestu godinu preporuča kupcima, vinoljupcima (potrošačima)  – vina koja se trenutno nalaze na tržištu. Projekt su pokrenuli 2013. iskusni vinski kritičari i međunarodni ocjenjivači vina Vitomir Andrić, tada (2013)  vinski kritičar Večernjeg lista te kolumnist časopisa Restorani & Hotelisad u mirovini, Željko Suhadolnik, glavni urednik časopisa Svijet u čaši te Ivo Kozarčanin, urednik rubrike Potrošač i vinski kolumnist u 24sata. Projekt od 2018. godine vodi tvrtka Zlatne riječi, a partneri su od 2019. Vito Andrić, Saša Zec, Marija Vukelić.   Objave rezultata pratite na blogovima VinoVito, JulioFrangenFotoFoodie, te na društvenim mrežama – stranicama Vinske zvijezde, dani otvorenih butelja, Julio Frangen Foto, Abeceda fibih zalogaja te na eno-gastro grupama. Vinske zvijezde prati i ponovno pokrenuti, popularni vinski časopis VinumIn.

Službeni ocjenjivači, uz tri osnivača, su stručnjaci: enolozi, vinari, sommelieri/ugostitelji, vinski trgovci i specijalizirani vinski novinari. Uz pomoć dvadesetak enologa, sommeliera, vinskih trgovaca i kolega kritičara ukupno se godišnje kuša i ocijeni oko 200 vina, među kojima je otprilike 75 posto hrvatskih, a 25 posto uvoznih. Najbolja vina se proglašavaju uz dodjelu priznanja na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Vino.com, najvećem i najcjenjenijem te vrste u regiji, potkraj studenog 2019. u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Prvo ocjenjivanje 2019. održano je u zagrebačkom restoranu Fino & vino, drugo u Vinodolu, treće u restoranu Vodnjanka, četvrto u restoranu Le Bistro Esplanade  u srpnju, peto u Splitu, u boutique hotelu Time s partnerima – konzultantskom vinskom tvrtkom Vino Like.  10/11.7. održano je prvo veliko hrvatsko kušanje rizlinga na Plešivici i u Međimurju, a 30.8. prvo veliko hvarsko kušanje vina.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *