Red WEINrauch venue – PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE KUĆE ZA ODMOR WEINRAUCH

Manifestacija Iločka berba grožđa ove godine održava se po 52. put i traje od 24. kolovoza do 8. rujna, jedna je to od najstarijih manifestacija posvećenih kulturi ispijanja vina, kada Ilok u posebno velikom broju pohode vinoljupci i idealna je to bila prilika da se široj javnosti predstavi i ovaj smještajni objekt koji se nalazi u glavnoj iločkoj ulici kada su u grad ulazi iz pravca Vukovara.

Ilok, grad vina i starina, taj biser kontinentalnog turizma na krajnjem istoku Hrvatske od prvog rujna bogatiji je za jedan novi smještajni kapacitet – kuću za odmor Weinrauch. Boraveći u ovom objektu putnici namjernici mogu uživati u šarmantnom retro chic ambijentu, a sama kuća se nalazi svega petstotinjak metara od stare iločke gradske jezgre u kojoj se nalazi iločki Stari podrum i ostale znamenitosti kao što je dvorac Odescalchi u kojem se danas nalazi muzej grada Iloka ili crkva svetog Ivana Kapistrana.

Iločka berba grožđa započela je 24. kolovoza folklornim programima, nastavila se turnirom u stolnom tenisu, promocijom knjiga, turnirom u malom nogometu, a najvažniji događaji prvog tjedna ove manifestacije su bili 7. noć vina u turističkom naselju Stari podrum koja se održala u petak, tradicionalna pudarina na ekonomiji Vukovo koja se održala u subotu i Red WEINrauch venue koji se održao u nedjelju, 1. rujna.

Kuća za odmor Weinrauch građena je početkom dvadesetog stoljeću i to (kako i ime njenih prvotnih vlasnika sugerira) u „švapskom“ stilu i ima sve odlike građanske kuće toga vremena, a taj izvorni štih ove kuće sačuvao se sve do današnjih dana, uz male preinake nužne kako bi se pružio sav potreban komfor modernom gostu.

Jedan od dijelova kuće za odmor Weinrauch je i Vincilirova soba. Za one koji ne znaju vincilir je čuvar vinograda i/ili nadzornik radnika u vinogradu. Ovaj termin je u hrvatski jezik ušao iz njemačko – mađarske tvorbe. Winzer na njemačkom jeziku označava vinogradara, a vincellér na mađarskom jeziku čuvara i nadzornika vinograda.

Budući da se nalazi u Iloku logično je da je sve na ovom imanju u znaku vina, pa tako sam objekt karakterizira i veliki vinski podrum, a u vrtu se nalazi i mali ogledni vinograd kojim se posjetitelji mogu prošetati, a oni gosti koji ovdje borave tijekom rujna imaju privilegiju da sami uberu i kušaju pokoju bobicu ili grozd grožđa. Osim vinograda samo dvorište ili vrt obiluje i mnoštvom drugog raslinja i zelenila što dodatno intenzivira šarm cijelog kompleksa.

Za vino koje se točilo na samom eventu bila je zadužena vinarija TRS nastala 2006. godine kao poljoprivredna zadruga spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Bošnjak i Faletar. 70 % njihovih nasada je zasađeno je graševinom, te u ponudi imaju graševinu, graševinu dekan, mouscat blanc, chardonnay, sauvignon blanc i naravno traminac od bijelih vina,  cabernet savignon, cabernet franc i frankovku od crnih vina, te rosé Franka na bazi frankovke. Osim vinarstvom uspješno se bave i turizmom u svojoj kušaonici na vinogradarskom lokalitetu Radoš, te stoga i ne iznenađuje njihov angažman na ovom eventu, a Zalazak sunca na Radošu bio je jedan od najboljih događaja prošlogodišnje Iločke berbe grožđa.

Dobro vino se sljubljuje sa dobrom hranom, a za ukusne slane i slatke zalogaje bio je zadužen restoran hotela Dunav koji je prošle godine dobio i Michelinovu preporuku.

Uz sjajan ambijent, odlično vino i prvorazrednu hranu otvorenje kuće za odmor Weinrauch bio je event koji se ne bi trebao propustiti. Ova kuća za odmor će zasigurno postati odredište brojnih turista-hedonista koji pobliže žele upoznati Ilok, to kraljevstvo vina i starina, te krajnji istok Lijepe Naše.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *