Tradicionalna jelšanska Fešta oduševila eno-gastro ponudom, zabavnim igrama i glazbenim programom te odabrala najbolja hvarska vina izvornih sorti!

PR objava, text by Marija Vukelić – Zlatne riječi, photo by Julio Frangen

Ovaj je vikend Jelsa ugostila mnoge domaće i strane turiste te mještane na popularnoj Fešti vina koja se tradicionalno obilježava zadnjih dana mjeseca kolovoza, još od 1952. , s malim prekidima, ali uvijek s velikim uspjehom i posjećenošću.

Ovogodišnji program otvoren je izložbom „Retrospektiva Sajam vina“ u prelijepom okružju Trga Sv. Ivana, kao uvertira u sljedeća dva izuzetna vinsko-gurmanska dana. Uz tradicionalno puno dobrih vina i hrane na jelšanskoj rivi, novost u programu bilo je stručno ocjenjivanje otočkih vina u organizaciji renomiranog projekta „Vinske zvijezde“ i udruge „Hvarski vinari“ koje  je vinskom događaju donijelo dodatnu, važnu dimenziju.

Na ocjenjivanje su bili pozvani svi hvarski vinari s vinima podijeljenima u tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom i plavac mali – kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama.  Ocjenjivanje se održalo u svečanoj dvorani općine Jelsa. U komisiji su bili Monika Prović (vinarka, Wset3), Siniša Šime Matković Mikulčić (Secret Hvar, Wset2), Milena Zakarić, sommelierka (Novi Sad/Vrboska), Pasquale Porcelli (talijanski vinski novinar i ocjenjivač vina, ONAV; www.winesurf.it), Marija Vukelić, prof., Wset2, voditeljica projekta Vinske zvijezde i Saša Zec, dipl.ing.agr. –  enolog, predsjednik komisije.

Najbolje ocijenjeno vinu u prvoj kategoriji je Bogdanuša 2018, OPG Nikola Matković (slijede Bogdanuše 2018 OPG-a Ivan Carić i vinarije Pinjata); u drugoj kategoriji najbolja je bila Beleca 2018, Vina Tomić (slijede Zlatan otok cuvée 2018 i Cesarica 2018  – Vino Hvar), a u trećoj pobijedio je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče (slijede Plovac ploški barrique 2012 – Vino Hvar i Plavac mali Barrique 2013 vinarije Tomić koji dijele 2. mjesto, te Plenkovićev Zlatan Otok, Plavac barrique  2015. na 3. mjestu.). Ukupni pobjednik  – vino s najviše bodova je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče, a nagrada je izlagačko mjesto na jednom vinskom festivalu koje će mu osigurati TZ Jelsa. Ugodno iznenađenje ocjenjivanja bili su „mladi“ plavci pokazavši izuzetnu voćnost i pitkost, gdje se istaknuo mladi proizvođač Marijo Carić svojim visoko ocijenjenim mladim Plavcem malim Bell’Iakov Ivan Dolac, 2018. što je potaklo na razmišljanje ocjenjivače i vinare da se sljedeće godine uvede i kategorija mladih plavaca.

Uz obilje vrhunskih vina, na jelšanskoj se Fešti vina mogao kušati i izvrstan rižoto i tripice na štandu vinarije Carić – jela je spremao sam vinar, veliki gurman Ivo Carić, a na ostalim punktovima bilo je svega u izobilju, od pršuta, sireva, do slasnih jela  – male i velike ribe, janjetine, gulaša, slastica. Goste su razveselile ipopularne zabavne igre, u potezanju konopa uživale su skupine djece, a u skidanju pršuta pobijedio je Andro Gamulin. Na glavnoj pjaci nastupili su klapa Kambi i Danijela Martinović: glazba, ples i radost zavladali su cijelim gradićem do dugo u noć  – svirali su DJ Župi, Totem Bend,  band Dreamers, Robert Mareković i Swingers bend, grupa Boss, DJ Dasta i Danny, DJ Tabu, Kooperonti. Velika atrakcija bila je bakljada brodica u petak i veliki vatromet u subotu. Više informacija i fotografija pratite na službenim stranicama TZ općine Jelse Visit Jelsa.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *