KRISTIJAN KUNA – NOVA ZVIJEZDA KOTLIĆARSKE SCENE

photo by Tin Lacković

Belišćanin Kristijan Kuna uspio je u vrlo kratkom roku postići ono što ne polazi za rukom velikoj većini dugogodišnjih sudionika natjecanja u spravljanju jela iz kotlića. Na državnom prvenstvu u spravljanju fiš paprikaša koje se održalo 7. rujna u Belom Manastiru osvojio je titulu viceprvaka, a na državnom prvenstvu u kuhanju čobanca, koje se zbilo tjedan dana kasnije u Belišću bio je apsolutni pobjednik.

U razmaku od samo tjedan dana  Kristijan je briljirao u spravljanju dva najpoznatija panonska jela iz kotlića, i to u iznimno oštroj konkurenciji. Stvar je utoliko intrigantnija uzme li se u obzir da je svega tri puta nastupio na nekoj fišijadi (i to s ciljem da se plasira na državno prvenstvo) i samo jednom na nekoj čobanijadi. U čemu je tajna?

Put do državnog prvenstva u kuhanju fiš paprikaša vodio je preko fišijade u Belišću i predfinalne fišijade u Nardu, a u samom finalu u Belom Manastiru ogledalo se dvadeset i dvoje natjecatelja, a stručni ocjenjivački žiri činili su Ivan Đukić, Zlatko Sedlanić i Andrej Kristek.

photo by TZ Baranje/Stivek j.d.o.o.

A da je ocjenjivačka komisija bila „stvarno jaka“ svjedoče i biografije njenih članova. Ivan Đukić je predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije i chef u osječkom restoranu Lipov hlad. Na svjetskom kulinarskom kupu održanom koncem prošle godine u Luksemburgu Ivan je osvojio dvije srebrne medalje u curving katergoriji. Zlatko Sedlanić je gastropromotor Podravke i član suda časti Hrvatskog kuharskog saveza, a Andrej Kristek je dopredsjednik udruge kuhara i slastičara osječke županije, strukovni učitelj kuharstva i mentor u osječkoj ugostiteljsko – turističkoj školi.

Vjetar u leđa Kristijanu su zasigurno bili i njegovi mentori; Dragan Jukić Prof i Josip Delač Roka, obojica proslavljeni majstori kotlića, s tim da gospodin Delač nosi i epitet pučkog kuhara, a tu titulu je zaradio kuhavši nebrojeno puta u šestolitarskom kotliću prigodom belišćanskih pučkih fešti. Josip Delač je i inicijator osnivanja udruge Kotlićari i njen prvi predsjednik.

photo by TZ Baranje/Stivek j.d.o.o.

Dragan Jukić pobjednik je pak na nizu lokalnih natjecanja u spravljanu fiš paprikaša i čobanca, a budući da je po vokaciji sveučilišni profesor osjećao je potrebu da svoje znanje prenese drugima i to je učinio više nego uspješno, učenik je na koncu nadmašio učitelja, na ponos i diku samog učitelja.

Vezano za čobanijade i fišijade lokalnog karaktera (u to se ne ubraja državno natjecanje u spravljanu čobanca) postoji jedan vic koji kruži Belišćem, a odnedavno i društvenim mrežama – Razgovaraju Srbin, Slavonac i Belišćanin. Srbin: „Kod nas se zna nakon dva sata tko je pobjednik fišijade“. Slavonac: „Kod nas se zna nakon jednog sata tko je pobjednik fišijade“. Belišćanin: „Nije to ništa, kod nas se zna unaprijed tri godine tko će pobijediti“. U svakoj šali ima određena doza istine, pa tako vjerojatno i u ovoj.

photo by TZ Baranje/Stivek j.d.o.o.

Međutim za plasman na državno prvenstvo Kristijanu na svu sreću nije trebalo prvo mjesto u Belišću, već samo plasman među prvih troje što je on i postigao osvojivši treće mjesto. Stoga je malo začuđujuće da je bio treći „u svome selu“, a na koncu drugi u državi.

Tjedan dana nakon toga Kristijana je čekao novi izazov; državno prvenstvo u kuhanju čobanca. Stručni ocjenjivački žiri su činili profesorica kulinarstva Jelica Černi, chef restorana hotela Waldinger Miroslav Sili i chef restorana Zimska luka koji posluje u sklopu hotela Osijek Tomica Đukić koji je ujedno i brat Ivana Đukića koji je sudio prošli tjedan na prvenstvu Hrvatske u spravljanju fiš paprikaša. Očito niti jedno natjecanje državnog karaktera u spravljanju jela iz kotlića ne može proći bez braće Đukić.

Imao sam prilike i sam kušati pobjednički čobanac i bio je usitinu odličan. Svaka čast Kristijanu, a svaka čast i mentorima. Nadam se da će i Kristijan nekome biti mentor u bliskoj budućnosti i tako proširiti „dobitnu“ recepturu, jer spravljanje jela u kotliću je živuća tradicija ovog dijela Panonije, a kotlićari, bez obzira da li su organizirani u neku udrugu ili ne, da li kuhaju za potrebe natjecanja ili jednostavno s ciljem da obitelji naprave obrok njeni najvjerniji protagonisti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *