PONOVNO POKRENUT SPECIJALIZIRANI MAGAZIN O VINU – VINUM.IN

U ponedjeljak, 23. rujna u zagrebačkom restoranu Fino & Vino održati će se promocija časopisa VINUM.IN, čiji je novi broj, nakon duže stanke netom izašao iz tiska. Nova tiskana publikacija posvećena vinu uistinu je lijepa vijest, a ujedno i idealan povod za razgovor sa glavnom urednicom magazina VINUM.IN – Dijanom Grgić

Kao glavna urednica molim Vas predstavite se u kratkim biografskim crtama, na koji način ste dosad bili povezani sa svijetom vina i medija?


Vinsku scenu sam prvi put upoznala 2013. godine kada sam počela raditi za VINUM.IN u odjelu marketinga. Tada sam shvatila da je to scena u kojoj je nemoguće ostati samo u marketingu, pa sam odlučila istraživati, naučiti o vinima i napisati par tekstova. Vino je zanimljivo, stalno te vuče da otkrivaš još više o njemu. U tom razdoblju rodila se ljubav prema svijetu vina i medija

Nažalost, nakon nekog vremena VINUM.IN je prestao izlaziti i ja sam poslovno otišla u drugom smjeru. Ali VINUM.IN nikada nisam zaboravila, bio je to posao koji sam obožavala jer je bio dinamičan i kreativan.

Prije skoro godinu dana došla sam na ideju da oživim VINUM.IN i pokrenem ga ponovno, u drugačijem i modernijem obliku. Trebalo je skoro godinu dana da se poslože kockice i da se ideja realizira uspješno. 

Dijana Grgić


Koji su motivi pokretanja magazina VINUM.IN? Što smatrate da je nedostajalo u postojećim publikacijama koje su pratile hrvatsku vinsku scenu, a što će magazin VINUM.IN ubuduće pokrivati?


U trenutku kada sam odlučila ući u ovaj projekt više nije bilo časopisa o vinu na sceni. Hrvatska vinska scena je izuzetno bogata i vidjela sam potencijal u tom dijelu. Nije lako napraviti dobar časopis, ali zaista nije nemoguće. 

Digitalizacija je sjajna, tehnologije munjevito brzo napreduju i sve se pretvara u elektronski oblik. Željela sam časopis koji možemo listati, čitati… osjetiti miris svježe tiskanog papira. Naravno, imat ćemo i online izdanje uz tiskano, pa dajemo čitatelju na izbor što više voli. 

Pratit ćemo vinska događanja, predstavljati vinare, pisati o vinskim etiketama, vinskoj arhitekturi, kroz intervjue ugostiti važna imena vinske scene… Želja nam je da časopis svaki put bude drugačiji, kako ne bi postao monoton.


Tko su suradnici/novinari u časopisu i koje sve teme magazin obrađuje? Da li su teme ograničene isključivo na hrvatsku vinsku scenu ili VINUM.IN ima i regionalne/globalne vinske teme?


Najvažniji stup uspješnog časopisa su novinari. Izuzetno pažljivo sam odabrala suradnike i sada, kada je časopis gotov, mogu reći da sam imala sjajan tim. 

Temu broja je pisao Ivo Kozarčanin. Odradio je to maestralno i na sjajan način nam predstavio rajnski rizling.  Marija Vukelić je odradila veliki dio posla I kao suradnica obradila dosta tema i izvrsne intervjue. “Vino na visokoj peti” je rubrika u kojoj ćemo kroz intervjue predstavljati žene u svijetu vina.

Imamo i intervju sa Željkom Suhadolnikom, velikim novinarom koji je i sam pisao u časopisu i prenio čitateljima svoje bogato iskustvo. Nepresušni izvor znanja je i Tomislav Radić koji je pisao o sorti kraljevina, a za sljedeći broj imamo još zanimljiviju temu za njega.

Nina Levičnik je pisala o vinu i arhitekturi, Ivana Erhardt Draganić naša je vinska mušica koja će čitateljima približiti vina Slavonije. Matija Lesković pisao je o vinima Južne Afrike, a Domagoj Jakopović Ribafish otkrio je tajnu o bajkovitom vinu.Imamo i rubriku “Priča iz susjedstva”, a u ovom broju tu je temu obradio Nenad Basarić (vino.rs).

Julio Frangen je urednik fotografije i moja desna ruka, čovjek koji uvijek može odraditi sve što treba. Nosio je teret prvog broja na plećima, zajedno sa mnom. 

naslovnica novog broja magazina


Kakva će biti dinamika izlaženja magazina i hoće li se nalaziti u slobodnoj prodaju na kioscima ili će se distribuirati prvenstveno putem HoReCa sektora?

Prvi broj distribuiramo slanjem besplatnog broja na adrese restoranima, hotelima, vinotekama, wine barovima, vinarima i vinoljupcima.  Izlazit ćemo tromjesečno i cilj nam je već drugi broj imati na kioscima kako bi časopis bio dostupan svima. Uz to, na našoj web stranici će biti i online izdanje.


Što smatrate najznačajnijim događajem na hrvatskoj vinskoj sceni u tekućoj godini?

Teško je izdvojiti jedan događaj. Veliki je uzlet izvornih hrvatskih sorti vina, na što Hrvatska treba biti  izuzetno ponosna i smatram to velikim uspjehom. Nagrade našim vinarima na poznatim svjetskim i domaćim vinskim ocjenjivanjima to i potvrđuju.  Mnogo je velikih i manjih vinskih događaja koji prate našu vinsku scenu, pridonose vidljivosti vinara i vina što je važno za vinsku publiku. Na tim događajima redovito se uz klasično predstavljanje vinara na izlagačkim mjestima organiziraju i edukativne radionice kojima se vinsko znanje širi, a to je pravi put za mlade naraštaje vinara i vinoljubaca– edukacija!  Pratit ćemo sve važne sajmove i salone  u Hrvatskoj i regiji, aktivnosti vinskih udruga  i time dodatno pomoći prepoznatljivosti vinske scene u Hrvatskoj, a nadamo se i u svijetu, našim on-line izdanjem na engleskom.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *