MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

drugoplasirana fotografija na natječaju "Živjeti s Dravom", photo by Ivan Brkić

23. rujna Međunarodni je dan rijeke Drave, a u njegovo obilježavanje na području Osijeka i Osječko -baranjske županije uključili su se Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, turistička zajednica grada Osijeka, te udruga Vodenica. Brojnim aktivnostima Međunarodni dan rijeke Drave obilježen je 20. i 21. rujna., a jedna od najzanimljivijih je zasigurno bilo turističko razgledanje Osijeka gliserom u organizaciji TZ Osijek i obrta za prijevoz turista Old town izleti.

turističko razgledanja Osijeka gliserom
turističko razgledanja Osijeka gliserom

Polazna točka je bila dravska vodenica smještena na Solarskom trgu, odnosno promenadi. Uz stručno vodstvo Mislava Pavoševića, licenciranog turističkog vodiča i stručnog suradnika u TZ grada Osijeka sudionici vožnje su mogli saznati više o samoj rijeci Dravi, ali o povijesti grada Osijeka, te slavonsko – baranjskog područja kojim protječe rijeka Drava i dijeli ove dvije srodne, no ipak različite panonske regije.

Mislav Pavošević

Drava je duga 720 kilometara i izvire na granici Italije i Austrije, u Alpama, u Južnom Tirolu kod jezera Dobiaco, teče prema istoku kroz austrijsku pokrajinu Korušku, Sloveniju, zatim ulazi u Hrvatsku dijeleći Međimurje od ostatka države, zatim tvori državnu granicu između Hrvatske i Mađarske, od Podravskih Podgajaca dijeli Slavoniju od Baranje i naposljetku kod Ajmaša utječe u Dunav.

na Vodenici su bile izložene fotografije pristigne na natječaj “Živjeti s Dravom”

Zahvaljujući činjenici da je Drava nekoć tvorila granicu između Varšavskog pakta, u kojem se nalazila susjedna Mađarska i bloka nesvrstanih država u kojem se nalazila i Hrvatska u sastavu Jugoslavije, te da su postojale napetosti između navedenih blokova, čak i sa realnom prijetnjom invazije Varšavskog pakta ovaj dio Drave je ostao divlji, sačuvan, neiskvaren, pa se danas stoga i označava kao jedna od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi o čemu svjedoče brojni rukavci, stari tokovi, riječni otoci – ade i pješčane dine idealne za kupanje.

pobjednička fotografija natječaja “Živjeti s Dravom”, photo by Dubravka Krmpota

U sklopu obilježavanja dana Drave organiziran je i foto natječaj „Živjeti s Dravom“. Sve pristigle fotografije su bile izložene na osječkoj vodenici na kojoj se 20. i 21. rujna moglo i glasovati za najbolju fotografiju, a pobijedila je Dubravka Krmpota iz Osijeka, dok je drugu nagradu osvojio Ivan Brkić iz Koprivnice, grada koji se doduše ne nalazi na samoj Dravi, ali čiji su žitelji uvijek bili upućeni na nju i koji se ponosno naziva glavnim gradom regije Podravine (u užem smislu).

vožnja gliserom idealna je prilika za fotografiranje

Osijek, kao najveći hrvatski grad smješten na rijeci Dravi (i drugi sveukupno, nakon slovenskog Maribora) dostojno je obilježio Međunarodni dan rijeke Drave. Ali ne samo da je Osijek najveći grad na Dravi u Hrvatskoj, već Osijek zahvaljujući arhitektu Radovanu Miščeviću ima jedinstvenu urbanističku koncepciju „rijeke u gradu“ nasuprot „grada na rijeci“. Ovaj koncept propagira temeljnu ideju urbanog razvoja Osijeka u kojoj rijeka Drava postaje kompozicijska osovina – središnji javni urbani prostor.

osječka Tvrđa viđena s rijeke

Sudjelovao sam na službenim aktivnostima kojima se obilježio dan Drave, ali sam i dva dana prije toga organizirao i jednu malu privatnu proslavu, u uskom krugu prijatelja. Unatoč tome što je lagano padala kišica sjeli smo u turistički kanu za četiri osobe i uputili se od mosta u Belišću prema Bistrinačkoj plaži i otoku, te prošavši treći (i najveći) repin uputili se ka Adici – velikom riječnom otoku odijeljenom od kopna živom Dravom i uzanim kanalom.

canoeing na Dravi

Zbog relativno visokog vodostaja od inače gigantske pješčane plaže kod Adice nazirale su se samo natruhe, pa smo stoga produžili do Rajske plaže, najveće i po mnogima najljepše pješčane plaže na potezu od Belišća do Donjeg Miholjca, te ušli u kanal Adice na drugi, zapadni ulaz. Kanal adice priča je za sebe.

divljina kanala Adice

Voda gotovo da ne teče, a brojni pali balvani ponekad otežavaju prolazak. Tragovi kopita na obalama svjedoče o brojnoj populaciji divljači, a izgriženo drveće o prisustvu dabrova čija je populacija prije nekoliko godina uspješno revitalizirana. Na izlasku iz kanala Adice nalazi se deadwood – nakupina grana i drveća koja sablasno viri iz riječnog korita.

“stapanje” s rijekom

Ploveći, bolje rečeno plutajući nizvodno ne moramo trošiti energiju i vrijeme na veslanje, te se prepuštamo čarima Drave u smiraj dana. Na lijevoj obali pronalazimo komadić pijeska uz koji se nalazi velika površina plitke vode, te ovu malu skromnu proslavu završavamo a kako drugačije nego kupanjem u Dravi.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *