U nedjelju, 20. listopada održavaju se 6. Etno susreti Požeštine i 6. Čvarkijada

PR OBJAVA, ČUVARI POŽEŠKE BAŠTINE

Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i  Tjednik KRONIKA požeško-slavonska organiziraju po 6. puta jednu etno i baštinsku manifestaciju 6. „Etno susreti Požeštine“ u sklopu koje se organizira i gastro manifestacija i natjecanje 6. Čvarkijada. Pokroviteljstva su se prihvatili grad Kutjevo, grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.

Manifestacija će se održati u nedjelju 20. 10. od 10 sati u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Do sada svih ovih godina na manifestaciji sudjelovali su KUD-ovi, folklorna društva, pjevačka društva, udruge u kulturi, udruge u zaštiti i čuvanju baštine, udruge vinogradara i vinara, lovačke udruge, ribičke udruge, udruge planinara, izviđača, udruge žena u raznim asocijacijama, ostale civilne udruge, udruge osoba s invaliditetom, udruge proistekle iz domovinskog rata i brojne udruge prijatelja.

Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva. Vratit ćemo staru trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organizirati susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju, čuvanje tradicijskog običaja. U sklopu Etno susreta Požeštine organiziramo i zanimljiva natjecanja Izbor najstarije narodne nošnje – Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva – Izbor tradicijskog uređenja stola – Izbor autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju – Festival voćnih rakija, likera i pekmeza – Sportski susreti starih sportova, te Šokački sokak – odlično prihvaćen sajam autohtonih proizvoda.

„Manifestaciju će upotpuniti i 6. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Svakoj ekipi osiguravamo potrebne količine leđne slanine za topljenje čvaraka i potrebna drva. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije i posebno posjetitelja koji također ocjenjuju čvarke, svi proizvedeni čvarci se besplatno degustiraju. Do sada se preko 120 ekipa natjecalo u pravljenju pravih slavonskih čvaraka.

Obveza sudionika i natjecatelja je da urede stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja, a na stol izložiti staro autohtono jelo s kojim će se natjecati. Pripremiti za ocjenjivanje najstariju narodnu nošnju, najstariji upotrebni predmet, prijaviti i pripremiti najljepšu djevojku za udaju i najbolju voćnu rakiju, domaći liker i pekmez stručnom povjerenstvu. Najljepša djevojka i njene dvije pratilje dobivaju vrlo vrijedne nagrade, miraz i nakit, lentu i cvijeće, priznanje i ostale poklone sponzora.

 Na Olimpijadi starih sportova ekipe natjecatelja se takmiče u 8 starih sportskih disciplina, a ukupno je do sada sudjelovalo preko 800 učesnika. Svakako je najatraktivnija disciplina povlačenje užeta gdje se susretne po desetak i više ekipa a finalno natjecanje tri najbolje ekipe poprate svi sudionici i brojni posjetitelji. Prošle godine bilo je oko 3.000 posjetitelja i preko 600 sudionika u svim segmentima manifestacije. Ove godine očekujemo svakako veću i brojniju manifestaciju sa više posjetitelja jer pripremamo i dodatna iznenađenja“ navodi se u priopćenju koje potpisuje Vladimir Protić, organizator manifestacije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *