JOŠ JEDNA SFRJ RAKIJADA JE PRED NAMA – SVI PUTEVI RAKIJOFILA OVAJ MJESEC VODE U BAČKI MONOŠTOR

Uvijek agilno udruženje građana za razvoj eko – ruralnog turizma “Podunav” i ove godine organizira tradicionalnu SFRJ rakijadu – Sto Fela Rakije Jugoslavije. Mjesto održavanja je magični Bački Monoštor – selo na “sedam Dunava”.

Ovo mistično mjesto sraslo sa posebnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje – bačkim pandanom baranjskog Kopačkog rita, stasalo na ostacima “Dunavske Atlantide” – drevnog grada Bodroga, osim po vrhunskoj mljevenoj začinskoj paprici i jedinom romskom restoranu u ovom dijelu Europe poznato je i po sjajnim rakijama, a SFRJ rakijada, sukladno svojem imenu, osim domaćih snaga privuče svake godine i proizvođače te ljubitelje rakije iz čitave bivše Jugoslavije. Svake godine povodom dana bivše republike održava se SFRJ rakijada na radost rakijaške publike.

Organizatori naglašavaju da je rakija “esencija bratstva i jedinstva”, ono što ujedinjuje sve narode “od Vardara pa do Triglava”, narode koji su u recentno vrijeme više zaokupljeni svojim različitostima no sličnostima, iako je ovih prvih znatno više.

Kada bismo nekom sa engleskog govornog područja morali objasniti o čemu se ovdje radi najjednostavnije bi bilo reći: Rakija – connecting & correcting people.

Priopćenje udruge “Podunav” prenosimo u izvorniku, u cijelosti te pozivamo sve rakijoljupce na ovu jedinstvenu manifestaciju.

“U subotu, 30. novembra, u Bačkom Monoštoru će biti održana ovogodišnja SFRJ Rakijada – Sto Fela Rakije Jugoslavije, povodom Dana Republike, 29. novembra.

Od 16h u Domu kulture, Monoštorci i gosti predstaviće svoje “fele” domaće rakije.

Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, a tu je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu. Rakija je nektar koji povezuje ljude i vraća bratstvo i jedinstvo.

Uz himnu Jugoslavije, partizanske i pionirske pesme, imaćete priliku da degustirate i kupite najbolje fele rakije. Izlagači se pozivaju da prijave svoje, a stručni žiri izabraće i najbolje fele rakije.

Program ovogodišnje SFRJ Rakijade uključiće i skeč Digitalna rakija“, a u goste dolaze i predstavnici IV mini Jugoslavije iz Bačkog Gračaca.

Vidimo se na rakijadi!

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Kontakt informacije i prijava učešća:

UG “Podunav” Bački Monoštor

Ivana Gorana Kovačića 34

ngopodunav@gmail.com

ticbackimonostor@gmail.com

Tel: 025 807 504, 063 89 38 128”

A kako je bilo na prošlogodišnjoj SFRJ rakijadi možete saznati klikom na sljedeći link

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *