"KUHANA VINA S DVA POTPISA" U BISTROU ROUGEMARIN

PR OBJAVA, VINART

U četvrtak, 21.11. u 17:00 sati u bistrou Rougemarin predstavljen je brend Bùkē kuhano vino Medak & Špiranec, sa sloganom “Kuhana vina s dva potpisa”. 

U želji da kvalitetu ovog popularnog zimskog napitka podignu na višu razinu chef Marin Medak i vinski stručnjak Saša Špiranec spojili su svoja znanja i iskustva, Marin s kuharskog aspekta i poznavanja začina, a Saša znanjem o vinu i karakteristikama koje pojedino vino u konačnici treba pokazati, te kreirali recepte za drugačija i kvalitetnija kuhana vina. Vina koja potrošaču i u toploj varijanti mogu ponuditi doživljaj jednak onom kao kada uživa u finim klasičnim vinima.

U tu su svrhu osmislili pet varijanti kuhanih vina baziranih na tradicionalnom vinskom sortimentu, tri od bijelih sorti i dva od crnih sorti, što je ujedno i odraz tržišnog omjera proizvodnje bijelih i crnih vina u Hrvatskoj. Odabrali su isključivo kvalitetna vina s geografskim porijeklom te im dodali samo one primjese i začine koji će dodatno istaknuti sortne karateristike bazičnog vina, tako da ljubitelji vina mogu uživati u svojoj omiljenoj sorti, bez da se gubi kvaliteta, u zimskom, to jest toplom izdanju.

Pet kuhanih vina se zovu Slatko-kiseli zagrljaj, Gusta graševina, Mirisni lončić, Vruća sangria i Božićni nektar i tijekom Adventa će se moći kušati na Trgu bana Josipa Jelačića na terasi i u lokalu ugostiteljskog objekta BABA by Rougemarin (prolaz Harmica).

Bazični recept za kuhana vina:
Čisto vino treba zagrijati, dodati začine i dodatke, kuhati sve zajedno još par minuta i potom ga održavati na temperaturi do 75 stupnjeva Celzija do serviranja.

1. Slatko-kiseli zagrljaj

Stil: Strukturom lagano, aromatično, slatko-kiselo kuhano vino
Vino: pušipel (šipon) – Bregovita Hrvatska, Slovenija
Izgled: Svjetlije, življe zlatno-žute boje, pomalo mutno, ukrašeno zapečenom kriškom karamelizirane mandarine i tostiranim indijskim oraščićem
Sastojci: vino, livadni med, cimet, anis, đumbir

2. Gusta graševina
Stil: Gusto i bogato kuhano vino s voćnim aromama
Vino: graševina – Slavonija, Podunavlje
Izgled: žuto-smećkaste boje (kao mutni sok od jabuke s puno taloga), ukrašen listom bosiljka i zrncima pimenta
Sastojci: vino, pire od jabuke, smeđi šećer, klasična mješavina začina (cimet, klinčić, kardamom), list bosiljka, piment

3. Mirisni lončić
Stil: Slatko i aromatično kuhano vino
Vino: suhi traminac – Podunavlje
Izgled: jantarno-narančaste boje, ukrašeno s kriškom naranče i tostiranim brazilskim oraščićem
Sastojci: vino, liker od naranče (triple sec), šećer, sušeni cvijet ruže, liker od ruže, vanilija, cimet, kriška naranče, tostirani brazilski oraščić

4. Vruća Sangria
Stil: Voćno-pikantno crno vino s živahnim kiselinama i višnjastim šarmom
Vino: frankovka – Slavonija
Izgled: duboke i guste tamno crvene boje, ukrašeno kriškom naranče
Sastojci: vino, karamelizirani smeđi šećer (melasa), cherry brandy, kriška naranče, kompot višnja, mješavina začina (cimet, klinčić, anis, kardamom)

5. Božićni nektar
Stil: Gusto i snažno crno vino
Vino: plavac mali – Dalmacija
Izgled: guste, duboke i neprozirno tamno crvene boje, ukrašeno suhom šljivom i kriškom naranče
Sastojci: vino, vinjak, vanilija, javorov sirup, kardamom, karamelizirani šećer, crni papar, suhe šljive, cimet, klinčić, anis, kandirana kora naranče

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *