1.VINSKI UNIVERZUM ZAGREB & 4. SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB „MAGNUM MONDAY & ČVARCI“

PR OBJAVA; TEXT BY MARIJA VUKELIĆ – ZLATNE RIJEČI, PHOTO BY JULIO FRANGEN

Na zanimljivom i neuobičajenom predstavljanju dva prijateljska slovensko-hrvatska vinska projekta, već uhodanog 4. Salona pjenušavih vina i novog festivala za mlade 1.Vinskog univerzuma u Zagrebu, informacije o oba događanja iznesene su na radionici sljubljivanja čvaraka i pjenušaca pod nazivom „Magnum Monday“ na Vuglec bregu, koju je osmislila i moderirala prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb i organizatorica Vinskog univerzuma Zagreb.

Pripadnici medija i partneri događanja mogli su, uz vodstvo sommeliera Darka Lugarića, predstavnika Hrvatskog sommelier kluba, kušati naslijepo 4 pjenušca, 2 hrvatska i 2 slovenska te ih spojiti s dvije vrste čvaraka i s pogačicama -čvarkušama. Pred samo kušanje, Darko Lugarić objasnio je kategorije pjenušavih vina prema ostatku šećera te, tijekom kušanja i interaktivne radionice, vodio uzvanike na stručan ali lako razumljiv način kroz sljubljivanje. Pjenušci koji su se kušali sa čvarcima, bili su predstavnici hrvatske i slovenske pjenušave scene, izlagača na zagrebačkom festivalu:   Pallidia, (Sanabor, NV) i Monte Classico (NV, Monterosso),  Jasminka (NV, Vuglec) i Blanc de Blancs (Šember, 2013). Neki su pjenušci bili prenježni za čvarke, neki preslatki, neki su baš dobro pratili i čvarke i pogače, a svatko od nazočnih imao je svoju najbolju kombinaciju.  Zabave i konstruktivne rasprave nije nedostajalo, a nakon „aperitivnog“ kušanja, uslijedio je bogat ručak s domaćim specijalitetima  – goveđom juhom, buncekom, krvavicama i kobasicama uz zelje i restani krumpir te na kraju uz desert repnjak – po kojima je nadaleko poznato zagorsko eno-gastro turističko odredište Vuglec Breg.

Marija Vukelić, organizatorica događanja i direktorica 4. Salona pjenušavih vina Zagreb, predstavila je i novi vinski festival za mlade, Vinski univerzum.

Vinski univerzum je slovenski festival za mlade koji već 5.godinu doseže sve veću popularnost u Sloveniji. Prvi zagrebački festival održat će se u hotelu Dubrovnik, u četvrtak 30.1.2020., od 15 do 21 sat, a cilj mu je edukacija među mladima, bolja promocija, kultura uživanja u vinu, umjerenost u vinu!

O FESTIVALU VINSKI UNIVERZUM

»Vinski Univerzum« je obrazovno-promocijska priredba, prvi put organizirana u prosincu 2015. u Ljubljani gdje je polučila je velik uspjeh, kako prema riječima posjetitelja, tako i vinara. Priredbu je tada posjetilo preko 700 mladih, koji su preko mladih vinara, različitih radionica i festivalskog programa upoznali kulturu vina. Svake je godine slovenski Vinski univerzum sve bolji sa sve više posjetitelja i izlagača.  

Vinski univerzum Zagreb 2020 preuzima slovenski model i prilagođava ga hrvatskim uvjetima.  Priredba je tematski osmišljena da pruži maksimalni doživljaj mladim posjetiteljima i vinarima. Na samoj priredbi bit će pratećih sadržaja, a vinarima ćemo kroz dodatne aktivnost pokušati otvoriti nove prodajne kanale za novu ciljnu publiku. Na priredbu ćemo pozvati do 500 studenata i mladih posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, čija je zajednička želja upoznati vinske priče i vina vinara. Za uvod u priredbu Vinski Univerzum Zagreb 2020. održat će se najava na Agronomskom fakultetu na kojima će se studentima predstaviti koncept: vinsku kulturu, vinorodna područja, osnove proizvodnje i degustacije vina te ih na taj način pripremiti za samostalno kušanje vaših vina na samom festivalu. Vinari će, u ugodnom okruženju  mladoj populaciji predstaviti svoju vinsku priču, svoj podrum, i svoja vina koja će i ponuditi za degustaciju,  te tako pridobiti nove i vjerne kupce. Organizirat će se i dvije radionice sa zanimljivim temama.  Festival se organizira uz podršku Kluba studenata Agronomskog fakulteta,  HSK (Hrvatskog sommelier kluba) te TZZŽ.  

Prijave za vinare su u  tijeku, a ulaznice (90kn pretprodaja, 120kn redovna prodaja) dostupne na entrio.hr.  

Info:  www.vinskiuniverzum.com, FB: www.facebook.com/vinskiuniverzum.zagreb/

IG: www.instagram.com/vinskiuniverzumzagreb/

 #MladimaSvijetOstaje #VinskiUniverzumZagreb #WineUniverseZagreb

O SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB 

4. Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se dan nakon Vinskog univerzuma, u petak, 31.1. 2020. na istome mjestu, u hotelu Dubrovnik, od 15-21h, a okupit će kao i prethodnih godina četvrdesetak izlagača. Velika novost je da se ove godine međunarodno ocjenjivanje mreže SALON OF SPARKLING WINES prvi put održava  u Zagrebu, 9.12. 2019., u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom: službeni će se rezultati objaviti nakon ocjenjivanja, a pobjednici proglasiti na salonima u Zagrebu i Ljubljani.

Zagrebački je prvi salon iz mreže »Salon of Sparkling Wines«, koji će 2020. na uniformiranim mjestima predstaviti ponajbolje hrvatske i slovenske te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušavih vina. Poruka i cilj Salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti, nego i svaki dan; podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu te će na njemu biti organizirane besplatne vođene radionice za posjetitelje. Do samog održavanja Salona, organizirat će se još nekoliko najavnih događanja. Kao i prošlih godina, dio salona bit će namijenjen ponudi kulinarskih delicija koje se sljubljuju s pjenušavim vinima. Do sada je prijavljeno već 35 izlagača, većinom slovenskih i hrvatskih, uz jednog predstavnika popularnog talijanskog prosecca te jednog proizvođača iz Šampanje. Na ocjenjivanju je prijavljeno dosada oko 90 uzoraka pjenušavih vina, a ocjenjivat će 16 stručnih ocjenjivača iz regije, u dvije komisije. Predsjednica komisije s hrvatske strane je enologinja Ivana Nemet, a sa slovenske enolog Dušan Brejc.

4. Salon pjenušavih vina Zagreb, 31.1 2020.  bit će otvoren od 15h – 21h. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi u pretprodaji 120kn, a na dan priredbe 150kn. Ulaznice su već u prodaji na entrio.hr. Info:  www.salonofsparkingwine.com

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *