PIVNICA «BURE BAR» I RESTORAN «KAFANICA» – ZANIMLJIVA INDUSTRIJSKA PIVNICA I RESTORAN KOJI SE TEK TREBA PROFILIRATI

Osijek je odnedavno bogatiji za još jedno mjesto za izlaske; simbiozu pivnice i restorana; pivnica se nalazi u prizemlju, a restoran u podrumu objekta na adresi Kuhačeva 1.

Kada se početkom studenog, odmah na ulazu u staru osječku gradsku jezgru iz pravca osječkog Donjeg grada i Baranje otvorila pivnica «Bure bar» izazvala je veliki interes javnosti. I to s razlogom; zanimljivo uređen interijer s brojnim detaljima, primjerice s bačvicama piva koje vise sa stropa iznad šanka.Tu su i burad modificirana u stolove, donji dio šanka okrenut posjetiteljima ocrtan grafičkima motivima hmelja, različite pivske boce izložene na policama…

Već viđeni, ali ujedno i efektni i uvijek zanimljivi detalji. Pri posjeti Bura baru lokal je bio pun i tražilo se mjesto više. Iako Hrvatsku već nekoliko godina trese craft revolucija u ponudi nemaju lokalne craft uzdanice. No dobro, to je stvar poslovne politike i odluke da se u Bure baru nalaze samo proizvodi iz portfolia Heineken grupacije, koja je u nas vlasnik Karlovačke pivovare, te distributer brandova Laško, Krušovice, Desperados, Strongbow…

Za one nešto zahtjevnije pivoljupce Heineken distribuira i Edelweiss – pšenično pivo proizvedeno u austrijskoj pivovari Hofbräu Kaltenhausen koja se nalazi u okolici Salzburga, podno Alpa, a danas je dio Heineken grupacije, te Affligem – čuveno belgijsko samostansko pivo. Analogno akviziciji male pivovare u Austriji, te potezu koje je povukla Zagrebačka pivovara (u vlasništvu korporacije Molson Coors) osnovavši sestrinsku tvrku „K pivovari“ koja proizvodi Griff i Vukovarsko pivo, možda i Heineken Hrvatska u doglednoj budućnosti odluči kroz svoj distributivni lanac pivoljupcima odluči ponuditi neko craft pivo.

Što se restorana «Kafanica», koji se nalazi u podrumu ispod pivnice tiče situacija je malo drugačija. Ambijent je također lijepo uređen, ali im je ponuda jela prilično reducirana, što ne mora biti nužno loše, ali u tom slučaju sve bi trebalo biti prva liga.  U ponudi imaju  osam vrsta doručaka baziranih na omletu i toastu, šest vrsta hladnih predjela gdje se zanimljivim čine pašteta od patlidžana i kuglice od sira s ajvarom, tri vrste juhe (rajčica, goveđa, povrtna), zatim tri vrste toplih predjela – pečena paprika s kravljim sirom, široki rezanci s pilećom jetricom, rižoto s povrćem.

Od glavnih jela tu su biftek sa žara i rib eye steak, punjeni pileći batak, rižoto s bundevima i gljivama, smuđ sa žara, buncek sa kiselim kupusom, i tjestenina s repovima bifteka. Zatim tu su i tri vrste hladnih plata za dvije osobe (sirevi, naresci, slavonska platu), te četiri vrste toplih plata (zimska, mesna, pileća, bijela riba u pivskom tijestu).

Prije otvaranja u kuloarima se često pričalo da će Bure i bar i Kafanica slijediti, pa i probati nadmašiti koncept Merlona, još jednog mjesta u Tvrđi gdje je naglasak na pivu i hrani, međutim nakon viđenoga mora se naglasiti da je Merlonova ponuda i sadržajno šira i koncepcijski zanimljivija.

Tu nedjelju, oko 20.00h  kada smo došli u Kafanicu bili smo jedini gosti u restoranu i tako je ostalo sve do kraja radnog vremena kada smo restoran napustili. Kakav kontrast u odnosu na pivnicu na gornjoj etaži u kojoj se traži stol više! Što je uzrok tomu? Pa recimo koju riječ i o samoj hrani koju smo kušali. Juha od rajčice je bila solidna, a za glavno jelo smo naručili tjesteninu s repovima bifteka i buncek sa kiselim kupusom. Buncek je nažalost bio pomalo, a na nekim mjestima i izrazito žilav, a tjestenina prilično konfekcijska. Ako je uistinu o komadima bifteka bilo riječ, mora se priznati da su oni bili preveliki i stoga je ovo jelo prilično nezgrapno za degustirati. Iako posluju u simbiozi sa Bura barom u ponudi su od točenih piva te večeri imali samo Heineken.

Opći dojam je na kraju popravio sezonski kolač, i vrlo prijazno osoblje, konobar koji je na rad u Osijek došao iz Novog Sada. No mora se priznati da smo od «Kafanice» očekivali više. S obzirom da rade nepuna dva mjeseca još imaju prostora za kvalitativne iskorake.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *