1.VINSKI UNIVERZUM ZAGREB – prvi hrvatski festival vina za mlade

PR ZLATNE RIJEČI

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj – 1. Vinski univerzum Zagreb – koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina.

Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko zanimanje publike i vinara. To je prva obrazovno-promocijska vinska priredba u Hrvatskoj –  namijenjena mladima. Glavni protagonisti festivala bili su mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji su svoja vina predstavljali  (isto tako) mladim posjetiteljima (18-35 god).  Svaki mladi vinar imao je i poseban zadatak: edukaciju  posjetitelja o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu.  Na festivalu je svoja vina i vinarije predstavilo 27 mladih izlagača, 22 hrvatska, 4 slovenska i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski su proizvođači predstavili svoja vina od krajnjeg istoka do juga Hrvatske: iz regije Slavonija i Podunavlje došla je vinarija Antunović iz Dalja, Veleučilište u Požegi i vinarija Romić iz Požege. Iz središnje bregovite Hrvatske bila ja vinarija Matočec iz Đurđevca, Vinska kuća Hažić iz Međimurja,  vinarije Šember i Jagunić s Plešivice, Vina Šimanović iz krašićkog kraja i Agronomski fakultet  s vinima iz srca Zagreba. Hrvatsku Istru i Kvarner predstavile su istarske vinarije Anđelini, Ritoša i Poletti te Vinska kuća Ivan Katunar s Krka. Dalmacija je imala mlade predstavnike vinarije Benkovac – Korlata, vinarije Slamić iz Tisnog, Bell’Iakov s Hvara, Bačić i Cebalo s Korčule, Crvik vina iz Konavala te vinarije Grabovac i Jerković iz Imotskog. Iz Slovenije došle su vinarije Lendwines, Fleisinger, Protner i Čarga 1767, a iz BiH vina Matić.    

Iz Slovenije su došli i osnivači Vinskog univerzuma Ljubljana, a nazočnima se obratila direktorica festivala, mlada vinarka – Špela Štokelj: »Prije pet godina, nekoliko nas, mladih vinara poželjelo je napraviti vinski događaj samo za sebe i osmislili smo Vinski univerzum. Nastao je sa željom da se tradicija vinogradarstva i vinarstva Slovenije te širenje znanja o kulturi ispijanja vina predstavi mladoj generaciji. Prošle smo godine, u prosincu, doživjeli svoje 5. izdanje sa čak 44 mlada vinara-izlagača i preko 700 posjetitelja; iz godine u godinu smo sve popularniji –  i veseli nas da je naša ideja prešla granice. Zahvaljujemo zagrebačkoj ekipi, na čelu s prof. Marijom Vukelić koja je, u vrlo kratkom vremenu i uz pomoć prijatelja, mladih vinara i ambasadora Vinskog univerzuma  (Dominika Anđelinija i Tatjane Hažić) uspjela organizirati ovako dobar događaj, a uz pomoć Kluba studenata Agronomskog fakulteta proširiti vijest o događaju među studentskim grupama i udruženjima te tako i privući velik broj mladih posjetitelja.

Najvažnija je bila snažna edukativna nota festivala u kojoj je sudjelovao partner  – Hrvatski sommelier klub (HSK) s dvije besplatne radionice  koje su bile u cijelosti popunjene mladim ljudima željnim znanja.  O terroiru i različitim vinima sorte malvazija govorio je sommelier Darko Lugarić, a u osnove sljubljivanja hrane i vina  mlade je uveo sommelier Mario Meštrović.

Ususret festivalu, dva sata od 14h-16h bila su posvećena susretu B2B –  za medije, ugostitelje i profesionalce u vinskom svijetu, koji su mogli prije gužve upoznati vinare i kušati neka vina koja dosada nisu te dogovoriti suradnju i poslove.  Nakon 16h vinski svijet mladih ostao je  – mladima da se sami u njemu organiziraju, razgovaraju, da u njemu uživaju. Na festivalu je organizirana i simpatična nagradna igra s izvlačenjem kupona pred sam kraj priredbe:  izabrao se vinar s najljepšim očima  – Marijo Carić iz hvarske vinarije Bell’Iakov,  najbolje je točio vino Branimir Turk vinarije Antunović, a vino koje je jednog mladog posjetitelja oborilo s nogu bio je Škrlet vinarije Voštinić Klasnić. Na festivalu je u veseloj atmosferi vina kušalo i družilo se oko 250 mladih posjetitelja, uz pedesetak predstavnika medija i  B2B zajednice.

Organizator festivala je tvrtka Zlatne riječi, a u promociji festivala pomogli su partneri i prijatelji: Vinski univerzum Ljubljana, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Klub studenata Agronomskog fakulteta, Hrvatski sommelier klub, stručni časopis Restaurant & hotel, Genius Loci Design, udruga Vinoljupci, tiskara Grafing. Festival je pratila voda Jana/Jamnica.


Fotografije potpisuje:   Julio Frangen

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *