4. SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB – Na zagrebačkom Salonu ljubitelji pjenušaca uživali u vinima 45 izlagača

PR ZLATNE RIJEČI

Zagreb, 2.2.2020. – U petak, 31.1.2020. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines – 4. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 45 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz dva predstavnika Italije i jednoga iz Šampanje. Salonu je nazočilo 50 akreditiranih novinara te preko 400 posjetitelja.

Na svečanom otvorenju, dodijeljena su priznanja najbolje ocijenjenim vinima mreže »Salon of Sparkling Wines«, s ocjenjivanja koje je prvi put ove godine održano u Hrvatskoj, u Zagrebu.Priznanja najboljih zagrebačkoga salona dobili su u kategoriji bijelih pjenušavih vina Prestige extra brut Istenič, 2013  (1.), Muscat brut Vina Kauran, 2010 (2.)  i Istenič No.1. brut, NV (3.) U kategoriji ružičastih vina najbolje su ocijenjeni Petračev Bregh rosé 2017 (1.), Vipava 1894  Penina rosé  brut 2017 (2.) i Ružica Vinodola, Vinske kuće Pavlomir, brut 2017(3). Svi rezultati mogu se naći na https://www.salonofsparklingwines.eu/competition

Prilikom dodijeljivanja priznanja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines dr. Nina Levičnik naglasila je važnost suradnje dvaju festivala u ideji promicanja znanja o pjenušavim vinima, a direktor  ljubljanskog salona Rado Stojanovič ponovio je priču o prijateljstvu i sjetio se kako je sve počelo. »Prvi salon pjenušavih vina se rodio iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014. Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti te novim zajedničkim projektom, Vinskim univerzumom koji je, svoju premijeru doživio dan uoči zagrebačkoga Salona pjenušavih vina. 

Cilj i poruka posjetiteljima je ista od prvog izdanja salona  širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti i podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga su i ove godine održane dvije besplatne radionice: prva – posebna, drukčija i prva takva u Hrvatskoj na jednom „klasičnom“ vinskom festivalu :  Prirodno“ (i) pjenušavo? powered by Label grand na kojoj se govorilo o tzvprirodnim  (pjenušavim) vinima koja  su sve zastupljenija u vinskom svijetu, što nije samo trenutni trend/moda, već predstavlja budućnost… i prošlost. Zanimljivo kušanje i raspravu vodila je osinivačica mreže Salon of Sparkling wines , dr. Nina Levičnik, ljubiteljica  i poznavateljica „prirodnih“ vina, a  gosti su bili  vinar Miha Kelhar iz vinarije Keltis i Mislav Jelić iz zagrebačkog vinskog bara Bastion no. 19. Druga radionica je bila već tradicionalna  Susret u pjenušavoj čaši: Hrvatska & Slovenija  na kojoj su se naslijepo kušala najbolje ocijenjena vina Hrvatske i Slovenije u parovima, pa su se tu našla pjenušava vina Sanabor (Lucidia brut 2015 & vinska kuća Pavlomir, 1288, 2016;  Kurtalj Prestige Cuvée  2013  & Istenič Prestige Extra brut, 2013;  Petrač  Bregh rosé 2017  &Vipava 1894  Penina rosé  brut 2017. Radionicu je vodila enologinja Ivana Nemet, jedna od predsjednica komisije na ocjenjivanju u Zagrebu.

I ovaj četvrti zagrebački salon pokazao je mnogim posjetiteljima čarobni svijet mjehurića, predstavio već poznate ali i neke nove proizvođače –  i pjenušavu scenu, posebice hrvatsku, koja iz godine u godine raste, u kvaliteti i količini. Slovensku će pjenušavu scenu već za dva tjedna, 14.veljače,  svi zainteresirani moći malo bolje upoznati u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin, Ljubljana. Ondje će biti nazočni i neki hrvatski izlagači  ( Petrač, Vuglec, Pavlomir).  Ulaznice se mogu kupiti na entriu:    https://www.eventim.si/…/7-salon-penecih-v…/performance.html

Više na: www.salonofsparkligwines.eu

Foto: Julio Frangen Foto

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *