EN PRIMEUR 2020 – KUŠANJE MLADIH ISTARSKIH MALVAZIJA, ŽLAHTINA I AUTOHTONIH SORTI BREGOVITE HRVATSKE

U zagrebačkom hotelu Esplanade 10. veljače održano je premijerno kušanje mladih istarskih malvazija i žlahtina, te autohtonih sorti bregovite Hrvatske gdje su dominirali škrleti iz Moslavine.

Svoja vina predstavilo je sedamdesetak vinara iz Istre, te nema smisla nabrajati ih sve pojedinačno. Stoga spomenuti pojedinačno samo desetak njih koji su na mene ostavili najbolji utisak, i to abecednim redom.

Na ulazu u dio gdje su bili smješteni istarski vinari s desne strane su se nalazila vina Agrolaguna, a s lijeve strane pršutana Jelenić iz Svetog Petra u Šumi. Agrolaguna najveći je proizvođač vina u Istri, te imaju sasvim solidnu malvaziju. Pršutana Jelenić pak pravi je primjer toliko puta proklamiranog spoja zelene i plave Hrvatske jer sirovinu za svoje pršute nabavljaju na kontinentu, prvenstveno u Slavoniji, a „odležavanje“ na istarskom zraku daje im taj specifičan „šmek“ i u konačnici diferencira od slavonske šunke.

Elvis Visintin upravitelj je vinarije Capo koja se nalazi u Brtonigli, a na njihovom izložbenom mjestu upoznao sam i mladog enologa pod imenom Armando Vale koji je studij vinarstva i vinogradarstva završio u Osijeku. Armando je naglasio da mu je to bio atraktivniji izbor no studij u Zagrebu ili nekom drugom većem gradu.  Osim Elvisa Visintina na En primeuru su samostalni nastupili i njegovi prezimenjaci Marijan i Dejan.  Farmeja Matošević nalazi se u Rovinju. Imaju standardno dobru malvaziju, a iza ove vinske priče stoji Mladen Matošević.

Vinarija Mario Banko iz Tinjana ima sjajne malvazije, a one se mogu kušati i u kušaonici koja se nalazi u sklopu vinarije kao i u restoranu Vila Romana koja se nalazi u porečkoj Zelenoj laguni. Poljoprivredni obrt Vivoda nalazi se u Rovinju, a osim malvazije u ponudi imaju i muškat žuti, te teran i merlot. Od prosušenih bobica malvazije proizvode i slatko vino koje su nazvali Fiamita, a Sv. Euphemia je njihova malvazija koja odležava 16 mjeseci u hrastovim bačvama.

Vinska kuća Matić nalazi se u Višnjanu, točnije u zaselku Baškoti, a Milenko Matić treća je generacija u obitelji koja se aktivno bavi vinarstvom. Naravno malvazija je temeljno vino kuće, a osim nje u ponudi imaju i chardonnay, muškat žuti, muškat ružu, teran i cabernet sauvignon. Poznati su i po tome što su jedna od prvih istarskih vinarija koja je počela organizirati proslavu blagdana Sv. Martina u Istri.

Vinarija Matošević nalazi se u Krunčićima, a osim proizvodnog pogona tamo se nalazi i kušaona. Osim osnovnih vina, malvazije nazvane Alba i chardonnaya pod nazivom Aura u ponudi imaju i odležane malvazije Alba Barrique, Alba Robinia i Alba Antiqua. Iza ove vinarije stoji Ivica Matošević, bivši dugogodišnji predsjednik udruge Vinistra koja je i organizator En Primeura.

Vinarija Monte Rosso nalazi se u Crvenom Vrhu, pored Savudrija, a njihova priča započela je prije desetak godina na starom zapuštenom posjedu nekoć obraslom korovom i makijom. Pravi istarski vinski start up! Danas na 65 hektara obrađuju nasade malvazije i crne vinske sorte montepulciano  koja potječe iz Toscane, a osim vina uzgajaju i masline, trešnje, smokve i bademe. U ponudi imaju i pjenušac od malvazije nazvan Monteclassico.

Pervino je ime vinarije iz Novigrada. Naglašavaju da je kraljica njihovih vinograda malvazija, a kralj teran. Osim tih sorti uzgajaju i chardonnay, muškat, cabernet sauvignon i merlot. Njihova vina prepoznatljiva su po svojoj mineralnosti što je rezultat sljubljivanja duboke crvenice i neposredne blizine mora. Osim klasičnih vina proizvode i pjenušce, vinjake, rakije, likere, te maslinovo ulje. U svom podrumu nude i vođene individualne i grupne degustacije.

Vinarija Prodan dolazi iz Višnjana, osim vina oni proizvode i likere, rakije, te suvenire. Osim u buteljama svoja vina nude u i u rinfuzi, a vinariju vodi treća generacija vinara u obitelji.

Na istarskom En Primeuru svoje mjesto je imala i PZ Vrbnik sa otoka Krka koja je najpoznatija po zlatnoj vrbničkoj žlahtini, a u posljednje vrijeme sve više i po prirodnom pjenušcu Valomet koji dozrijeva na morskom dnu, a u ponudi imaju i desertno vino Prošek.

Vinarija Ravalico dolazi iz Nove Vasi kod Brtonigle, a njihov motto je Vinum Histriae Sapiens iliti u prijevodu sa latinskog „Mudra vina Istre. “ Obitelj Ravalico podrijetlom je iz Pirana, a tamo su se bavili ne vinarstvom nego ribarstvom. Sredinom XIX. Stoljeća jedan član obitelji seli u Novu Vas na Mirni i počinje se baviti poljodjelstvom. 1903. godine Giovanni Ravalico započinje obiteljsku vinogradarsku priču. Danas su nositelji vinske priče Giovannijevi unuci. Osim bazne, imaju i malvaziju koja nosi oznaku de nono Romano, tj. malvazija djeda Romana. Osim vina proizvode i likere, te ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Vinarija Romeo nalazi se u mjestu Nedešćina, u istočnom dijelu Istre, blizu Labina i Plominskog zaljeva. Njihovi vinogradi smješteni su u crvenoj Istri (terra rossa). Vinarija Sirotić nalazi se u Medveji pored Buzeta, a osim malvazije proizvode i chardonnay, te teran. Vinarija Brčić nalazi se u Novoj Vasi kod Poreča, a njihovi vinogradi su smješteni između Nove Vasi i Višnjana. U sklopu vinskog podruma nalazi se i kušaona u kojoj se osim malvazije mogu kušati i chardonnay, muškat žuti, merlot, cabernet sauvignon, borgonja, teran, te razne rakije i likere.

U izložbenom dijelu gdje su se mogli kušati mlada vina bregovite Hrvatske dominirali su kao što smo rekli moslavački škrleti, a najviše pažnje je plijenila vinarija Voštinić – Klasnić koja u svojoj ponudi ima čak šest različitih varijanti škrleta.

En primeur u hotelu Esplanade pokazao je da je Istra jedna od naših najuzbudljivijih vinskih regija. Ovog puta povukao bih, kao kontinentalac kojem je najbliže baranjsko vinogorje, paralelu između Istre i Baranje. Kao i Baranja Istra je rubna hrvatska regija koja se nalazi na krajnjem sjeverozapadu zemlje, baš kao što se Baranja nalazi na krajnjem sjeveroistoku. Kao što se u Baranji prelamaju hrvatski i ugarski kulturni utjecaju, tako se i u Istri prelamaju hrvatski i romanski elementi što cijelom području daje jedan specifičan karakter, a što u konačnici rezultira i sjajnim, zanimljivim vinima ili kako se često i sasvim opravdano kaže Istra – terra magica!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *