PJEŠČANE PLAŽE I OTOCI DONJEG PODRAVLJA

Prvi svjetski UNESCO prekogranični rezervat biosfere «Mura – Drava – Dunav» iniciran je 2009. godine preliminarnim bilateralnim sporazumom između Hrvatske i Mađarske, a inicijativi su se dvije godine kasnije Austrija, Slovenija i Srbija.

Ovaj rezervat sastoji se od deset zaštićenih područja, a jedno od njih je i regionalni park «Mura-Drava» koji je proglašen 2011. godine uredbom Vlade RH. 6.28% površine Osječko baranjske županije „leži“ pod ovim parkom, što čini gotovo trideset posto ukupne površine parka.

Svi znaju za Kopački rit, što je logično, ali malo tko zna (izuzev stručne javnosti, ponajprije biologa i ekologa) za ovaj regionalni park ili za primjerice zaštićeno područje u erdutskom dunavskom meandru koje također čini jedno od deset zaštićenih područja u sklopu UNESCO prekograničnog rezervata biosfere «Mura – Drava – Dunav»

Regionalni park «Mura-Drava» obiluje zaista sjajnim mjestima i pejzažima, a u ovom tekstu usredotočiti ćemo se na riječne otoke i pješčane plaže na potezu od Podravskih Podgajaca do Petrijevaca. Kod Podravskih Podgajaca Drava prestaje biti granica sa susjednom Mađarskom, a od Petrijevaca započinje posljednji dio Drave koji teče kroz Osijek i riječnu luku Nemetin i koji je prilično ukroćen, da ne kažemo kanaliziran.

Drava je dugačka 725 kilometara, a kroz Hrvatsku teče u duljini od tristotinjak metara. U gornjem toku Drave izgrađene su tri goleme hidroelektrane, potom Drava čini granicu sa Mađarskom, a zadnjih sedamdesetak kilometara Drava je granica između Slavonije i hrvatskog dijela Baranje. Dio je to Drave koji omogućuje rekreativcima, pustolovima i ljubiteljima prirode da ga slobodno istražuju, bez ishođenja dozvola za plovidbu, jer nije se dovoljno samo držati desne obale kako biste bili sigurni da se nalazite u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj, budući da državna granica vrlo često ne prati korito riječnog toka.

Samo tri grada u Hrvatskoj se nalaze uz rijeku Dravu; županijsko središte Varaždin u gornjem toku i Osijek u donjem toku, te grad Belišće koji se također nalazi u donjem toku rijeke Drave u Republici Hrvatskoj. Budući da se Belišće nalazi između Podravskih Podgajaca i Petrijevaca idealna je polazišna točka za ekspedicije po Dravi, a Dravu je najbolje upoznati turističkim kanuom ili kajakom.

I inače sam dugogodišnji strastveni ljubitelj rijeke Drave, a cijela ova situacija sa epidemijom koronavirusa i izostanak drugih blogerskih obaveza dala mi je priliku da ju još češće posjećujem i još bolje upoznam. Kako i stara narodna poslovica kaže „U svakom zlu neko dobro“. Ono što je meni osobno najljepše na Dravi su riječni otoci i sprudovi, odnosno pješčane plaže. Njihova brojnost ovisi prvenstveno o vodostaju, te je stoga poželjno istraživati ih prilikom niskog vodostaja. Samo najveće plaže poput one gatske ili valpovačke prisutne su i pri višim razinama vodostaja.

Pa krenimo redom. Ako uzmemo Belišće kao polaznu točku prva plaža koju vidimo (i to samo pri niskom vodostaju) je sprud koji se nalazi sa desne strane mosta koji od Belišća vodi ka Baranji, i to sa baranjske, lijeve obale rijeke Drave. Do nje se dolazi vrlo lako, prijeđe se most i plaži se može pristupiti pješice kroz šumarak. Jedino što kvari idili je pogled na industrijska postrojenja koja se nalaze s druge strane obale. Prva plaža koja se nalazi uzvodno od Belišća je Bistrinačka plaža čija veličina varira zavisno o vodostaju. Nekad se uopće ne vidi, a nekada je tako velika da se preko gotovo može gotovo prehodati do velikom riječnog otoka koji se nalazi na sredini rijeke, a na onoj strani otoka koji gleda na Baranju nalazi se još jedna velika i prostrana plaža. Put nas dalje uzvodno vodi do riječnog otoka koji se zove Adica. Ada je i inače termin koji označava riječni otok, a deminutiv Adica neupućene može zavarati jer se ne radi o malom riječnom otoku, već upravo suprotno. Od obale on je odvojen uskim kanalom, te se na prvi pogled niti ne stječe dojam da je riječ o otoku.

Sa vikend naselja Mali Havaji koje se nalaze na rubu Bistrinaca, prigradskog naselja grada Belišća pruža se prekrasan pogled na Adicu i na čak tri plaže koje se nalaze jedna iza druge. Nastavljamo li dalje uzvodno dolazimo do Visoke obale, gdje je prokopan kanal koji rijeku Karašicu kod Gata spaja sa Dravom i gdje Drava nemilosrdno ruje tlo na slavonskoj strani, dok se na baranjskoj strani također nalazi prekrasna plaža. Slijedi otok Venera koji se prilikom pada vodostaja pretvara u poluotok, a koji također ima dugu i prostranu plažu. A zatim slijede Pačji otok i još jedan riječni otok između Gata i Črnkovaca koji tek čeka da mu se nadjene ime. Tj. ima više imena, ali ne postoji suglasje koje je ono „pravo“. Na potezu između Črnkovaca i Podravskih Podgajaca postoje čak tri riječna otoka u nizu, odijeljena riječnim kanalima koji zbog naplavina nisu nažalost „prohodni“, tj. njima se ne može proći kanuom.

Krenemo li od Belišća nizvodno dolazimo prvo na Iliman, kultnu plažu i omiljeno mjesto za noćenje, a nešto niže je Valpovačka plaža koja je uistinu ogromna i postojana bez obzira na razinu vodostaja. Još niže je vikend naselje Nehaj, a tamo gotovo uvijek postoji neki sprud, a od razine vode ovisi da li je spojen sa obalom ili nije.

Rijeka Drava je (što je malo poznato široj javnosti) jedna od rijetkih očuvanih nizinskih rijeka u Europi i canoeing po Dravi može Vam pružiti osjećaj boravka u iskonskoj divljini. Hodati po beskrajnim plićacima, zaigrati picigin na dravskom sprudu, promatrati ptice

Kada govorimo o turizmu u ovom dijelu Drave on postoji, ali na sreću nije masovan (i nikada neće biti). Uglavnom se radi o ljubiteljima outdoor sportova i prirode željnim (barem privremenog) bijega od urbanog, mira i adrenalina. Oni koji preferiraju prvenstveno mir mogu kontemplirati spuštajući se niz Dravu riječnom maticom, a oni koji više vole adrenalin mogu se probijati kroz šipražje i gustiše i Deadwood – tzv. Mrtvu šumu iliti debla koja vire iz vode.

Za više informacija o rijeci Dravi čitatelje upućujem na facebook stranicu https://www.facebook.com/rijekadrava/ koju su pokrenuli biolog Goran Šafarek i istraživač Damjan Kolarek, a na kojoj je jedan od administratora i potpisnik ovih redova.

Članak je izvorno objavljen na portalu TURISTIČKE PRIČE https://www.turistickeprice.hr/pjescane-plaze-i-otoci-donjeg-podravlja/

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *