Sve je spremno za drugo izdanje Festivala traminca koji se 26. i 27. lipnja održava u Iloku

Festival traminca će u svom drugom izdanju na prelijepim iločkim lokacijama Starog podruma Iločkih podruma te u dvorani Princeps na Principovcu, unatoč ubrzanim i kratkrotrajnim pripremama, premašiti prošlogodišnje premijerno pojavljivanje na karti vinskih festivala i čvrsto zasjesti na mjesto vodeće vinske manifestacije koja promovira ovu sortu koja je možda i ponajviše doprinijela međunarodnoj vinskoj afirmaciji Hrvatske.

Prošle godine je veliki Tomislav Tomac s Plešivice izabrao Festival traminca za premijerno predstavljanje svog sada već antologijskog Traminca iz amfore. Ove godine će u Iloku svoj put do kupaca započeti čak tri traminca o kojima će se zasigurno jako puno pričati u sljedećem razdoblju. Tako će premijeru imati Krunoslav Sontacchi sa svojim Superslavom iz 2018. godine, jantarnom kupažom u kojoj je najzastupljeniji traminac, veliki zagorski biodinamičar Tomislav Bolfan prvi put će izvan svog Vinskog vrha predstaviti svoj Traminac Natur, a rastuća regionalna zvijezda, Đorđe Bikicki, odlučio se baš da u Iloku prikaže Sferu, četvrti iz svoje palete traminaca, pričaju Željko Garmaz, vinski pisac i autor bloga Vinske priče, i Vinko Ručević, vlasnika Vinoteke Vinita, organizatori Festivala traminca.

Uz snažnu podršku Iločkih podruma, Grada Iloka, Prvog plinarskog društva i Pevexa, kao i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske gospodarske komore i Osječko-baranjske županije, organizatori su osigurali dolazak u Ilok dvojice velikih vinskih zvijezda iz Alsace, Juliena Trimbacha i Michela Ginglingera, dok će ponajbolji britanski sommelijer, rođeni Alzašanin, Eric Zwiebel MS, na velikom masterclassu predstaviti 10 najboljih traminaca iz te regije, a među njima će biti i traminac vinarije Dopff au Moulin, koji je prošle godine na Decanterovom natjecanju osvojio titulu „Best in show“!

Veliki bosanski kuhar Nihad Mameledžija najavljuje senzacionalno iskustvo svima koji dođu na gala večeru prvog dana Festivala, jer, tvrdi, „neka od jela koja će se kuhati uistinu su jedinstvena i neobična“. Nihad će pokazati da se traminci izvrsno sljubljuju s bosanskim specijalitetima poput keški, bulgura, uljevka, tulumbi i tufahija.

Vjerojatno najveće uzdahe izazvat će prvo javno otvaranje boca traminca Iločkih podruma iz 1947. godine, onoga čuvenog vina koje je bilo službeno vino na krunidbi kraljice Elizabete II.

U daleku prošlost pozvat će nas i najstarija slovenska vinarija Ptujska klet sa svojim tramincima starim 50 godina, a beogradski čokolatijer Miloš Stojaković potrudio se za tri različita traminca Iločkih podruma napraviti tri različite čokolade

Na Festivalu traminca posjetitelji moći će kušati više od 130 različitih traminaca iz više od 70 vinarija.

Za sve posjetitelje iz Osijeka koji se odluče uputiti drugoga dana Festivala na Izložbu vina u Ilok organizatori su priredili prijevoz autobusom. Za samo 120 kuna dobije se prijevoz do Iloka i natrag, ulaznica za Izložbu vina, kušanje neograničene količine traminaca i festivalski after party na Principovcu uz glazbu osječkog dj Taca.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *