SLAVONSKI NON PROFIT PIVSKI FESTIVALI IDU U NOVIM TERMINIMA, A NEKI SU (NAŽALOST) I DEFINITIVNO OTKAZANI

Svaki pravi pivofil do ove godine već je znao da sezonu pivskih festivala u Slavoniji otvara Pijana čaplja koja se koncem travnja održava u Slavonskom Brodu i da je to svojevrsna uvertira za Požešku kriglu koja se održava u ljetnom terminu, kada su vrućine & sparine najizraženije i kada pivo najviše godi. U kasnu jesen se održava festival kućnih i zanatskih pivara u Đakovu, a  Požeška krigla ima i zimsko izdanje. Prošle godine se između brodske Pijane čaplje i ljetnog izdanja Požeške krigle ubacio i osječki HOMBRE. U ovaj niz neprofitnih slavonskih pivskih festivala svakako treba ubrojiti i daruvarski Dan nezavisnosti iza kojeg stoji neumorni Krešo Marić.

I da, Dan nezavisnosti svakako treba uvrstiti u slavonske pivske festivale, jer Daruvar iako se nalazi u Bjelovarsko bilogorskoj županiji spada u Slavoniju, kao njen najzapadniji grad. No, nećemo sada o nelogičnosti teritorijalnog ustroja RH (tu temu prepuštamo političarima i aktualnim parlamentarnim izborima), već o pivu i svetkovinama posvećenima tom nektaru bez kojeg bi život definitivno bio monotoniji.

A sad nekoliko riječi o terminu non profit pivski festivali. Pa koncepcija nabrojanih festivala je takva da dnevna ulaznica košta stotinjak kuna, (Daruvar je ovdje iznimka jer tamo ulaznica košta upola manje) a za tu cijenu možete do mile volje kušati i ispijati pregršt različitih vrsta piva u neograničenim količinama, i nikada se nije dogodilo da piva ponestane,  možda određenih stilova piva, ali baš nikada da se ispije svo pivo prije kraja samog festivala. U Požegi i Osijeku u tu cijenu je uključen i jedan slasni, visokokalorični obrok, kao prava podloga za ispijanje enormnih količina piva, a na Pijanoj čaplji plinski roštilj se nikada ne gasi, a uz to se može pojesti i nešto sa žlicom.

vesela ekipa sa Pijane čaplje

I slijepac bi vidio da uz tu cijenu organizator nema praktično nikakvu zaradu, da je riječ o zapravo simboličnoj cijeni ulaznice koja postoji tek toliko da na takve manifestacije ne bi zalutali neki padobranci ili lokalni cugeri i da je prvenstveni cilj tih festivala druženje i razmjena iskustava a ne profit. Iza tih festivala stoje udruge koje su po svojoj definiciji neprofitne organizacije, a ne poduzetnici, pa je stoga takav koncept i moguć, na radost svih pivoljubaca naravno. I opet je ovdje iznimka Dan nezavisnosti koji organizira Daruvarska pivovara, ali poanta samog eventa je ista kao i u onih festivala organiziranih od strane udruga.

Budimo realni, zanatsko ili craft pivo je relativno skupo u odnosu na industrijsko zbog više nego opravdanih razloga. Kao prvo riječ je o malim šaržama, visoko kvalitetnim sastojcima, a distribucija nepasteriziranog piva je tek priča za sebe. I onda dođete u situaciju da je cijena takvog piva dvostruko veća od onog industrijskoga, s time da craft pivari, a i ugostitelji koji ih prodaju u konačnici imaju puno manje profitne marže. Ta cijena naravno neće pokolebati prave ljubitelje piva da u njima uživaju, ali je u konačnici za one koji često i obilno uživaju u njima (a takvih je većina pivofila) popriličan udar na osobni budžet. I onda imate nekoliko evenata godišnje na kojima se uz simboličnu cijenu može uživati u sijaset pivskih stilova cijeli dan i cijelu noć, a puno njih to radi još i sljedećeg jutra, jer zašto popiti jutarnju kavu kada imate priliku popiti jutarnji coffe stout?

Pivari iz Slavonskog Broda na HOMBRE-u

Ali naravno, kao i u svemu ostalome i ovdje je COVID -19 poremetio uobičajeni raspored. Otkazana je Pijana čaplja, a i Hombre, ali ono što raduje je to što su ova dva eventa dobili nove termine. Tako je novi termin održavanja Pijane čaplje 12. rujan, i to na staroj lokaciji kod planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju, a ne na Poloju gdje se planirala održati ovogodišnja otkazana regularna proljetna čaplja. Malo više od mjesec dana nakon Pijane čaplje, točnije 17. listopada održava se i home brewing festival HOMBRE na osječkoj streljani Pampas.

To su dobre i pozitivne vijesti, no ono što rastužuje u cijeloj ovoj priči je to da su definitivno otkazani kultna Požeška krigla i daruvarski Dan nezavisnosti. To su nam potvrdili jedan od organizatora Požeške krigle Tin Lehner i urednik portala www.pivnica.net, daruvarski novinar Mato Pejić koji navodi da je ove godine i 180 obljetnica utemeljenja Daruvarske pivovare, ali da će taj veliki jubilej ipak biti obilježen sljedeće godine.

No što je tu je, ponuda pivskih festivala u Slavoniji ove godine je ograničena, ali treba uživati u onima koji se unatoč svemu nisu odlučili za odgodu. U svakom zlu i neko dobro pa je za očekivati da će Pijana čaplja i Hombre u ovome izdanju biti još masovniji eventi nego prethodnih godina.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *