PARALELNO SA DANIMA OTVORENIH PODRUMA ZAPOČELA JE I EDUKACIJA ZA VINSKE PROMOTORE OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

Nakon uvodnog predavanja održanog proteklog tjedna u srijedu i četvrtak nastavljena je edukacija za vinske promotore Osječko baranjske županije. Mjesto održavanja je regionalna vinoteka u osječkoj Tvrđi, a edukaciju vodi Damir Zrno, enolog, sommelier i vlasnik tvrtke All4wine.

Baranjsko vinogorje (Gordan Trtanj / Go2Baranja)

Koncem veljače najavljena edukacija za vinske promotore započela je uvodnim predavanjem održanim 10. lipnja. Nakon privremene odgode uzrokovane zna se – koronavirusom to je bio najbolji mogući tajming za početak tečaja jer je već dva dana kasnije, 12. lipnja u baranjskom vinogorju započela manifestacija Dani otvorenih podruma Osječko baranjske županije. Ova edukacija u ukupnom trajanju od 23 sata odvija se u šest ciklusa, a njen završetak planiran je koncem srpnja, nakon održavanja Večeri vina i umjetnosti u osječkom Kazamatu na kojoj će polaznici imati priliku i u praksi demonstrirati stečena znanja, a ono što je svakako preporučeno svim polaznicima je to da nakon odslušanih predavanja srijedom ili četvrtkom vikend koji dolazi iskoriste za posjetu nekome od vinogorja u kojima se odvijaju Dani otvorenih podruma. Nakon prvog ciklusa održanoga u Baranji ova manifestacija se seli u Feričance, potom u Erdut, i na posljetku u Đakovačko vinogorje.

U uvodnom predavanju polaznici su imali priliku upoznati se sa kurikulumom tečaja, ulogom promotora vina, priborom i opremom za promociju vina, vrstama čaša i boca za vino, praktičnim posluživanjem bijelog vina, dekantiranjem i posluživanjem crvenog vina, temperaturama posluživanja različitih vina, te tehnikama degustacije, odnosno analizom vina putem vida, a ujedno su imali priliku i kušati različita vina s područja Osječko baranjske županije. Drugi ciklus predavanja bio je rezerviran za analizu vina putem mirisa i okusa.

Iako u očima široke javnosti percipirana kao ravničarsko područje, sa nepreglednim poljima žitarica, Osječko baranjska županija ima čak četiri vinogorja koja se nalaze na manje od sat vožnje od središta županije – Osijeka. Ta nedovoljno istaknuta činjenica razbija percepciju o isključivo ravnoj Slavoniji (i Baranji), stvara pretpostavke za punu afirmaciju vinskog turizma, te potrebu za osobama koje će biti educirane i osposobljene za promociju vinogorja Osječko baranjske županije na vinskim festivalima i manifestacijama kojih je sve više i više. I upravo je to uloga ovoga tečaja, a sama činjenica da se svaki ciklus edukacije odvija u dva različita vremenska termina govori o interesu polaznika. A polaznici tečaja su izrazito heterogena skupina svih uzrasta i profila; od turističkih vodiča, zaposlenika turističkih agencija, profesionalnih fotografa, bloggera, voditelja vinoteka do samih vinara i pukih zaljubljenika u vino.

U nastavku tečaja polaznici će imati priliku upoznati se sa vinogradarstvom, enologijom, pjenušcima i specijalnim vrstama vina, enogastronomijom, vinskim turizmom, a planiran je i stručni posjet vinskom podrumu.

Vina Osječko baranjske županije su divna i intrigantna; to zna svatko tko ih je kušao; dovoljno je spomenuti decanterovom platinom ovjenčanu premium graševinu Jasne Antunović Turk ili kasne berbe graševine Mihalja Gerštmajera mlađeg, tramince odnjegovane u podrumima Misnih vina ili pak moćne feričanačke frankovke, a svako od četiri vinogorja jedan je hedonistički checkpoint koji mora obići svaki istinski vinoljubac, ali netko tu ljepotu, harmoniju i pulsirajuću tradiciju mora i na odgovarajući način prezentirati široj javnosti, a to je upravo uloga namijenjena budućim vinskim promotorima Osječko baranjske županije.

Erdutsko vinogorje (izvor: Visit Slavonija Baranja)

Ova edukacija, kao i manifestacija Dani otvorenih podruma održava se na inicijativu TZ Osječko baranjske županije, a to je pokazatelj da je upravo vino i vinski turizam prepoznat kao jedan od najjačih turističkih aduta ovog, sjeveroistočnog dijela Hrvatske. Uz vino harmonično se spaja (iliti sljubljuje) i hrana – otud kovanica enogastronomija, te uživanje u prirodnim znamenitostima i outdoor rekreaciji čemu služe manifestacije poput nedavno održanih Lessinga, Vinskog foto safarija ili Wine & Bike toura Erdut koji se održava koncem ovoga mjeseca.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *