PRVI RUJANSKI VIKEND ODRŽAVA SE DRUGO IZDANJE #Go2Baranja VINSKOG FOTO SAFARIJA

Još se nisu slegli ni svi dojmovi sa prvog vinskog foto safarija koji je održan 13. i 14. lipnja u sklopu baranjskog ciklusa Dana otvorenih podruma Osječko baranjske županije, a vrijedna i entuzijastična ekipa okupljena oko sve popularnijeg hashtaga #Go2Baranja već je najavila novo izdanje ovog sjajnog eventa.

Prvi vinski foto safari održan je u gotovo gerilskim uvjetima. U terminu u kojem je trebao biti održan na koncu otkazani Gator fest, kao surogat manifestacija održani su već spomenuti Dani otvorenih podruma. Gordan Trtanj, idejni začetnik i koordinator projekta Go2Baranja kontaktiran je od strane TZ županije da pruži svoj doprinos manifestaciji, te je sve osmišljeno (i finalno posloženo) u roku od par dana. Interes je premašio sva očekivanja i unatoč tome što je bilo dva ponuđena termina mnogi zainteresirani su ostali „ispod crte“.

Međutim taj interes je bio dobar signal da se vinski foto safari treba uskoro opet održati, i da nije nužno da bude dio neke veće manifestacije, tj. da može sasvim komotno figurirati kao samostalan event, pa se tako niti tri mjeseca nakon prvog vinskog safarija već održava i drugo izdanje. Kombinacija rekreacije, tj. šetnje po simpatičnim i nikad dosadnim obroncima Banskog Brda i uživanja u ambijentalnim plodovima prirode, baranjskom iću & piću pokazala se kao dobitna, baš kao i u slučaju Lessinga – landranja baranjskom planinom, koji je također postao događaj koji se održava čak četiri puta godišnje. Za svako godišnje doba po jedno izdanje eventa.

Ono što ovo izdanje vinskog foto safarija razlikuje od prvoga je puno više sadržaja, što je i logično za očekivati jer organizatori sada imaju i puno više iskustva. Uvijek se kaže „prvi mačići se bacaju u vodi“, ali to nije bio slučaj sa prvim izdanjem safarija jer su reakcije svih sudionika bile jednoglasno pozitivne. Koliko je to dobro, toliko je s druge strane i nezahvalno za organizatore jer svi očekuju sa  svakim novim izdanjem eventa da se ljestvica sadržajnosti, kvaliteti i krajnjeg zadovoljstva sudionika još više podigne.

Na prvom safariju posljednja točka je bila vinarija Josić u Zmajevcu gdje smo imali finalnu degustaciju nakon koje smo se razišli što je zapravo bilo u redu jer su taj dan u subotu, u katoličkom surduku bili koncerti i otvoreni vinski podrumi. I ovoga puta zadnja točka safarija je vinarija Josić, ali točnije restoran vinarije Josić gdje će sudionici imati zajednički ručak uz tamburaše, što će ujedno biti i idealna prilika za evociranje friških uspomena sa netom završene šetnje.

A sama šetnja duga je 10 – 15 kilometara i ide iz pravca Suze ka Banovom Brdu, pa se zatim sa baranjske planine sudionici spuštaju u vinsku prijestolnicu Baranje – Zmajevac. Suza i Zmajevac su praktični spojeni cestom – baranjskom turističkom transverzalom, a vinari iz Suze za kad se održava vinski maraton redovito iznajmljuju gatore u Zmajevcu kako bi cijeli event bio koncentriran na jednome mjestu što uvijek u konačnici jamči velike gužve i veliku, karnevalsku feštu.

Koncepcija vinskog foto safarija je dijametralno suprotna; umjesto koncentracije -disperzija. Poanta je u tome da baranjski vinski nektar kušate tamo gdje on nastaje ili stasa. I zašto od Suze do Zmajevca ići asfaltom kada se može doći i vinogradarskim putevim? Nema veze što je to puno duže, ionako svi žele da taj put traje što duže. Jer uz vino i delicije ni šetnja nije naporna.

Prva i posljednja točka na prvom safariju su bile vinarija Kolar u Suzi i kao što rekosmo vinarija Josić u Zmajevcu, a sva ostala vina kušali smo u samim vinogradima što je u sprezi sa fantastičnim, kontemplativnim vizurama Banskog Brda vrhunski i nezaboravan doživljaj. Kušati vina tamo gdje ona i nastaju – dobitna i u biti krajnje jednostavna formula.

Vinski foto safari ima i dodirnih točaka sa eventom Wine & Walk koji se prijašnjih godina (kada su vremenske prilike dozvoljavale) održavao u sklopu Gator festa, ali i nekoliko dimenzija više. Riječ „safari“ sugerira neku avanturu, što za one koji Bansko Brdo ne posjećuju kao vinari, ratari, lovci ili biciklisti šetnja po Banskom Brdu i jest. Termin „vinski“ ukazuje na hedonističku komponentu eventa, a ključna riječ u nazivu koja ovaj događaj razlikuje od drugih je upravo „photo“, jer fotografija i jest temeljni medij putem kojeg ekipa okupljena oko hashtaga #Go2Baranja promovira Baranju.

I sâm sam posvetio tisuće i tisuće riječi Baranji, ali uvijek ću se složiti da jedna slika govori više od tisuću riječi. A kad smo već kod fotografskog aspekta ovog eventa i on je višeslojan. Pa tako osim iskusnih fotografa koji prate cijeli event posjetitelji imaju i posebne tematske foto točke, mogu i sami fotografirati, te na taj način sudjelovati u nagradnoj igri.

Drugo izdanje vinskog photo safarija ima i humanitarni karakter. Deset najboljih fotografija će biti izrađene u formatu 35 x 45 cm, a mjesec dana nakon safarija održati će se aukcija slika u humanitarne svrhe za Udrugu cistične fibroze. Divno je uživati u čarima Baranja, ali treba misliti i na one koji zbog više sile (čitaj: bolesti) to nisu u prilici.

Broj mjesta za sudjelovanje na drugom vinskom foto safariju je ograničen, stoga požurite sa prijavom (dostupna na ovoj poveznici) i dođite prvi vikend u rujnu u Baranju – Go2Baranja!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *