USPJEŠNO ODRŽAN VINSKI FOTO SAFARI 2.0 – SLJEDEĆE IZDANJE OVOG JEDINSTVENOG HIKING/PHOTO/GASTRO/ENO EVENTA SELI U ISTRU

written by Mario Jukić, photo by #Go2Baranja

Prvu rujansku subotu održano je drugo izdanje Vinskog foto safarija powered by #Go2Baranja. Uz novi vizualni identitet održan je i Vinski foto safari 2.0 koji je bio još sadržajniji od onog lipanjskog koji je oduševio sudionike. Kada imate dobro posložen i organiziran event teško je sa svakim novim izdanjem podizati ljestvicu sadržajnosti i kvalitete na novu razinu, ali ekipi okupljenoj oko projekta Go2Baranja i to je uspjelo.

Nakon internetskog predstavljanja novog vizualnog identiteta ovo je bio prvi event na kojem je novi logo projekta predstavljen uživo. Svi sudionici safarija su dobili majice i držač za čaše sa novim logom. On se  sastoji od tri grafička elementa koji predstavljaju blendu, kadrirani pejzaž i jelena. Sve je u Baranji u znaku trojstva, od „trokutastog“ izgleda njenih međa, do tri glavne etničke i vjerske skupine, pa do tri vrste reljefa.

Novi logo projekta #Go2Baranja dosljedan je tom baranjskom trijalizmu. Primarni cilj projekta je prikazati Baranju kroz objektiv fotoaparata i ono što njeni žitelji svojim vlastitim očima viđaju svakodnevno podijeliti sa širokom publikom, pa otud i blenda. Drugi element novog loga je kadrirani pejzaž, jer upravo baranjski pejzaži, izlasci i zalasci sunca su dominantni kadrovi i motivi njihovih fotografija. Treći element je jelen – najpopularniji foto model baranjskih pejzaža. Iza novog loga stoji Zlatko Špringer iz kreativne radionice Escape digital agency.

Pomoću objektiva fotoaparata ekipa okupljena oko projekta dočarava ljepote Baranje svima onima koji posjeduju pristup internetu. Jedna sudionica safarija koja je sa suprugom došla iz Zagreba, a koja je također tijekom šetnje nosila i koristila fotoaparat podijelila je sa mnom to da svako jutro provjeri koja fotografija je objavljena na facebook stranici Go2Baranja, te da ti idilični ruralni pejzaži na nju djeluju relaksirajuće u vrevi, strci i užurbanosti velegrada. Sve se posložilo i pružila im se prilika da i osobno sudjeluju na foto safariju i ono što su do tada gledali preko računala i mobitela gledaju uživo, ali i da sami ovjekovječe svoje uspomene na Baranju.

I kadrirani pejzaž koji je jedan od tri elementa novog vizuala sastoji se od tri podelementa; sunca i dva brijega u različitim nijansama zelene boje. Baranja je majka vina, a još je slavni astronom Galileo Galilei rekao da je vino sunčeva svjetlost koju voda drži na okupu. Sunce i zlato dijele istu boju, pa su tako još i Rimljani vinorodno baranjsko Bansko brdo nazvali Mons Aureus, a Nijemci, odnosno Austrijanci Goldberg. Za vrijeme austrijske vladavine nad Baranjom, koja je okončala prije nešto više od sto godina veći dio Baranje, odnosno vlastelinstvo Belje bilo je pod upravom vladarske obitelji Habsburg. Habsburgovci Baranju – taj maleni djelić svoga carstva koje je svojevremeno bilo najveća država u Europi (ne računajući Rusiju) nisu htjeli dati na korištenje nekim drugim, niže rangiranim feudalcima, već su je ljubomorno čuvali za sebe.

Stari tikveški dvorac bio je omiljena destinacija Isabelle Teschen, odnosno Isabelle von Habsburg, te su na njen poziv u Baranju, u lov na  jelene dolazili i austrijski i njemački carevi. Sama Isabella se među prvima na ovom području bavila fotografijom, o čemu svjedoči njena bogata fotografska ostavština i na neki način je preteča onoga što radi ekipa okupljena oko hashtaga #Go2Baranja koji je osmislio idejni začetnik i koordinator cijelog projekta Gordan Trtanj.

A osim Gordana i čitav niz drugih fotografa angažiran je na projektu #Go2Baranja, poput Lenka Kurteka, Daria Podhorskog, Marija Đurkića, Damira Lauda Šestana, Saula Tikvića i ostalih.

I danas je lovni turizam najlukrativnija komponenta baranjskog turizma, ali na sreću sve je više onih koji umjesto klasičnog safarija ili lova na divljač preferiraju foto safari. Pored animal friendly dimenzije ovaj event ima naravno i hedonističku, vinsku dimenziju, jer ipak se nalazimo u Majci vina – Baranji. 

Kao i na prvom vinskom foto safariju okupljanje sudionika je bilo kod radionice keramike Asztalos u Suzi. Vlasnik, Daniel Asztalos osobno je okupljene  upoznao sa mjestom gdje se nalaze. Riječ je o starome mlinu, koji doduše nema vodeničko kolo, već je bila riječ o mjenjačnici gdje se žito trampilo za brašno. Danas je u njemu galerija uporabnih i dekorativnih predmeta, a u jednom dijelu se nalazi i radionica gdje se posjetitelji i sami mogu okušati u izradi glinenih predmeta.

Nakon okupljanja i uvoda sudionici su krenuli put baranjske planine gdje su se mogli i uživo upoznati s time što primjerice znači surduk. Nakon prolaska kroz surduk koji od Suze vodi ka Banskom Brdu mogli su uživati u prekrasnim baranjskim pejzažima, a kako im ne bi ponestalo energije na prvoj točki zaustavljanja poslužen im je energetski bogat kasni baranjski doručak (ili rani ručak), sa slaninom, kobasicom, kulenom, a za vegetarijance tu je bilo i povrća, no mora se priznati da je u Baranji vegetarijanac teško biti. Osim energije za svladavanje brdske rute duže od deset kilometara hrana je poslužila i kao podloga za konzumiranje vina, jer ipak ovaj safari ima predznak „vinski“!

A što se vina tiče, sudionici su imali priliku kušati vina pet vinarija iz različitih dijelova Baranje. Vinarija Szabo dolazi iz Karanca, vinarija Pinkert iz Suze, a vinarije Josić, Kusić i Vukoje iz vinske prijestolnice Baranje – Zmajevca. Ne treba trošiti previše riječi na ove vinare i njihova vina, jednostavno treba ih samo kušati!

Vina je najljepše piti tamo gdje ona stasaju, u vinskom podrumu i tamo gdje ona nastaju, u vinogradu. Zadaća tematski osmišljenih photo pointova je bila da se ta hedonistička ugoda na najbolji mogući način ovjekovječi. Sudionici su prošli i nekim od najljepših dijelova Banskog brda, pa su tako osim u pejzažima vinograda, voćnjaka i pšeničnih polja mogli uživati u pogledu koji puca na ckvcicu sv. Petra i Pavla u Topolju i topoljski Dunavac, te vizurama vinorodne vilanjske planine i njenog najvišeg dijela Aršanja koji se nalaze u susjednoj Mađarskoj.

I ovo izdanje vinskog foto safarija imalo je također i natjecateljsku dimenziju, jer će i ovoga puta biti nagrađena najbolja fotografija sudionika, a novina je to što ima i humanitarnu dimenziju. Naime, održati će se aukcija najboljih fotografija sa safarija, a sav prihod od prodaje donirati će se Društvu za cističnu fibrozu.

Finale Drugog vinskog foto safarija dogodilo se nakon spuštanja s brda u Zmajevac – vinsku prijestolnicu Baranje u restoranu vinarije Josić. Nakon regeneracije uz finu, krepku, krem juhu, teletinu ispod peke, te naravno vino okupljenima su zasvirali i tamburaši, i to one bezvremenske pjesme koje najviše prijaju panonskom ambijentu u kojem se nalazimo. Nakon višesatne šetnje po još uvijek rujanskom suncu tako prija atmosfera vinskog podruma, a kada se tome doda ukusna hrana i fino baranjsko vino atmosfera hedonističke ugode je zaokružena i potpuna.

Vinski foto safari ide i dalje, a u listopadu nas u Motovunu čeka njegovo istarsko izdanje. Kada je postalo uobičajeno da svi trendovi putuju sa zapada na istok, više nego ohrabrujuća je vijest da je jedan baranjski turistički proizvod izazvao interes turističkih djelatnika sa zapada zemlje, i to iz naše turistički najrazvijenije regije. Baranjski know how implementirati će se i u ambijentu unutrašnjosti Istre. A poveznica Baranje i Istre je upravo vino. Budući da iza svega ipak stoji ekipa okupljena oko projekta Go2Baranja to neće biti to neće biti samo puki copy paste eventa u istarsko podneblje, već i prilika za promociju baranjskih vina i Baranje u cjelini.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *