RESTORAN „KOD JAVORA“ – SPECIJALITETI OD RIJEČNE RIBE (I MESA) NA OSJEČKOJ DONJODRAVSKOJ OBALI USKORO U NOVOM INTERIJERU

Restoran „Kod Javora“ lociran je u osječkom Donjem gradu, tik uz rijeku Dravu, na adresi Donjodravska ulica 14. Restoran je to duge tradicije koji je „izrastao“ iz nekadašnje istoimene krčme, a kojeg je prije dvadeset pet godina otvorio osječki poduzetnik Vladimir Krajnović. Objekt se proširio i dobio je terasu, ali Javor je ostao

Prije dvije godine dolazi do smjene generacije i kormilo restorana preuzima najstariji Vladimirov sin, Andrej Krajnović. U tijeku je sveobuhvatno preuređenje restorana koje će biti popraćeno i promjenama u jelovniku. Sve to nas je motiviralo da posjetimo restoran „Kod Javora“, i iz prve ruke čujemo o čemu je riječ i to podijelimo sa gastro publikom, te naravno i da kušamo njihove ponajbolje gastronomske adute.

Restoran „Kod Javora“ posjetili smo u nedjelju u prijepodnevnim satima jer preko tjedna majstori intenzivno rade na preuređenju restorana. Nakon što smo pozdravili vlasnika restorana uputili smo se ka rijeci Dravi koja protječe tik ispred restorana, a sa njene obale pruža se pogled na osječki Gornji grad u kojem se nalazi i centar grada. Iako su Donji i Gornji grad službeno ujedinjeni još prije više od 333 godine još uvijek se osjeća razlika među njima. Za razliku od užurbanosti Gornjeg grada, njegov donji pandan kao da živi životom usnule panonske varošice, a to se najlakše može uočiti na potezu od ulice Matije Gupca (koja se nastavlja na donjogradski trg) do dravske obale. Samo dio gradske četvrti od ulice Matije Gupca do željezničke pruge koja čini njenu južnu značajnije je urbaniziran, a u ostatku dominiraju obiteljske kuće i  uske jednosmjerne ulice.

Dva najznačajnija restorana u osječkom Donjem gradu su Lipov hlad kojeg vodi neumorni entuzijast, chef Ivan Đukić i restoran kojem je posvećen ovaj članak – restoran kod „Javora“. Iako su ova dva restorana udaljena niti 700 metara, odnosno manje od desetak minuta hoda, oni kao da predstavljaju dvije različite gastronomske galaksije. Lipov hlad, smješten na trgu, uz jednu od dvije najprometnije ceste u kvartu (druga je Vukovarska ulica) orijentiran je  primarno na pizze i kulinarske invencije Ivana Đukića koje spajaju globalno i lokalno. Restoran „Kod Javora“, smješten na mirnom i tihom dijelu dravske obale nudi kontrast: autohtona jela s naglaskom na specijalitete od riječne ribe, ali i od mesa.

U kategoriji hladnih predjela nude riblju paštetu, zatim mariniranu riječnu dimljenu ribu, točnije deveriku koja se poslužuje sa rukolom, matovilcem, cherry rajčicama, ljubičastim lukom limunom i hrenom, čips od šarana u kukuruznom brašnu s crvenom paprikom, tartarom i umakom od češnjaka, a Riblja fantazija Javor objedinjuje sva tri navedena hladna predjela, a po svojoj kvantiteti komotno može figurirati kao glavno jelo, a uistinu i lijepo vizualno izgleda. Upravo smo nju kušali i bili ugodno iznenađeni kako hren neutralizira masnoću dimljene ribe. Andrej nam otkriva kako je to njihovo najpopularnije predjelo.

Osim ovih ribljih hladnih predjela nude i domaći kruh na starinski sa domaćom masti i ljutom paprikom, domaći sirni namaz sa svježim sirom, kiselim vrhnjem, paprikom, kiselim krastavcima, češnjakom i začinima, sirnu platu sa kravljim, kozjim i ovčjim sirom i suhim voćem, a hladna plata Javor nudi suhomesnate delicije poput kulena, kobasice, slanine i čvaraka.

Kada je riba u pitanju nude fiš paprikaš u pet verzija; fiš od šarana i miješani fiš od šarana i soma u standardnoj varijanti, te bez glave i repa, te fiš paprikaš bez kostiju. Som i šaran se mogu naručiti pohani, prženi ili sa žara. Kralj riječne ribe – smuđ dolazi u pet iteracija; prženi, pohani i sa žara, smuđ orly, te smuđ file u umaku od badema. Tu je i riblji perkelt sa potkovama soma, domaćom tjesteninom, sirom i slaninom, a ako naručite riblju platu za dvije osobe pohani som, prženi šaran, čips od šarana, smuđ file na žaru i smuđ file omotan slaninom. Uz prethodnu narudžbu spravljaju i šarana na rašljama, a u ponudi imaju i salatu od smuđa.

sadašnji izgled terase restorana

„Krenuli smo u renoviranje interijera restorana jer želim iskoristiti prednosti ove lokacije i želim da ovaj restoran postane broj 1. u Osijeku“, ambiciozno nam govori Andrej i nastavlja: „Od prije smo poznati po delicijama od riječne ribe, ali ono na čemu sam ja radio u posljednje dvije godine zajedno sa svim zaposlenicima restorana da nudimo i vrhunska jela od mesa. Mlada smo ekipa puno entuzijazma, a to ću ilustrirati i činjenicom da glavna kuharica Martina Štern kod nas radi već 7 godina, a sama ima tek 26 godina. Našu ekipu i našu kulinarsku priču gradimo već godinama, nismo se htjeli niti previše reklamirati jer nasreću posla ima i više nego dovoljno. Uz novo uređenje interijera ići će i novi, jedinstveni jelovnik, ne zato što ovome nešto nedostaje, ovaj jelovnik je izvrstan što potvrđuju i reakcije naših gostiju, ali ipak želimo se malo profilirati i izdvojiti u odnosu na standardnu osječku restoransku ponudu.

idejno rješenje budućeg izgleda terase restorana

A kad smo kod mesnih jela mora se spomenuti teletina i janjetina ispod peke i Javor odrezak – svinjetina na roštilju punjena šunkom, sirom, kulenom, pečenom paprikom i ajvarom, sa pireom od graška i pekarskim krumpirom. Tu je i standardna ponuda jela sa grilla poput ćevapa, ražnjića, pljeskavica i miješanog mesa. Osječki odrezak je pohana svinjetina punjena šunkom, sirom, kulenom i gljivama, sa pireom od mrkve, tartarom i pekarskim krumpirom, a slavonski odrezak pohana svinjetina punjena kulenom, sirom, ljutim papričicama, svježim paprikom i umakom od jogurta. Posebno su ponosni na svoj čobanac za kojeg kažu da je najbolji u Osijeku.

„Trenutno smo u fazi testiranja novog menua, problem je malo i u tome što stvarno imamo puno posla, pa imamo manje vremena za taj kreativni dio no što bismo htjeli. Uz redovni posao tu su i već spomenuti radovi na preuređenju, imamo noćne i rano jutarnje radove, pa nakon što oni završe osposobljavamo prostor za prihvat gostiju, ali taj proces uvođenja novog jelovnika ide polako ali sigurno. Nova terasa bi trebala biti gotova za dva mjeseca ako sve bude išlo po planu, ali najgorem slučaju do proljeća sljedeće godine. A što se tiče jelovnika neće više biti naglasak samo na tradicionalnom jer dolaze ove generacije gostiju, više ćemo se orijentirati na moderno – rustikalni stil gastronomije, koji spaja aktualne kulinarske trendove sa tradicijom.“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *