POSLJEDNJI VIKEND U RUJNU POSJETITE ZMAJEVAC – VINSKU PRIJESTOLNICU BARANJE I JUBILARNO, XV. IZDANJE VINSKOG/BOR MARATONA, NAJZABAVNIJE I NAJLUĐE VINSKE FEŠTE U PANONIJI

written by Mario Jukić, photo by Nenad Milić

Niti koronavirus nije mogao spriječiti održavanje ovogodišnjeg vinskog maratona. Vinski maraton ove godine slavi svoj 15. rođendan, a organizatori iz Udruge za njegovanje običaja Mađara Surduk egyesület su se potrudili da bude još bolji, sadržajniji i zabavniji no prethodnih godina.

Kao prvo nekoliko napomena za one koji do sada nisu sudjelovali što to Vinski maraton u tehničkom smislu jest: ova manifestacija se ne zove maraton zbog kilometara koje morate prijeći (ukupna dužina rute iznosi oko 5 km), već zbog vinskih podruma – gatora koje trebate obići i u svakome od njih degustirati jedan dcl vina. Stoga, ovo nije maraton sportske izdržljivosti, već razuzdanog hedonizma, dionizijevska svečanost gdje termin „maraton“ na šaljiv način ukazuje na opseg degustacija koje su Vam ponuđene, a pridjev „vinski“ najbolje opisuje cijeli event.

Za kotizaciju koja iznosi niti dvadeset eura (130,00 kn do 24. rujna, 140,00 kn na dan maratona) dobijete čašu sa držačem i logom maratona, kartu zmajevačkih gatora koje trebate obići, tridesetak kupona za degustaciju i majicu – crvenu, zelenu ili žutu, zavisno od koje vinske staze krećete – katoličkog surduka, reformatskog surduka ili Ružine ulice. Kako bi se izbjegle velike gužve (prošle godine je bilo preko 2500 maratonaca), a i poštovale sve epidemiološke mjere sudionici se dijele u 3 skupine, a međusobno se kako smo već naglasili razlikuju po boji majica i vinskoj ruti s koje kreću.

Potom sudionici po vlastitom nahođenju obilaze vinske podrume gdje ih čeka vino koje trebaju degustirati. Nije nužno da podrume obilazite po nekom redom. U svakom podrumu mijenjate dobiveni kupon u startnom paketu za vino, te Vam domaćin na papir na kojem se nalazi i karta vinskih podruma udara pečat kao potvrdu da ste bili kod njega i degustirali vino.

Onaj tko prvi obiđe sve podrume i vrati se na start, odnosno dođe na cilj sa svim pečatima formalno je pobjednik Vinskog maratona. Ali najveći pobjednici su oni koji najviše uživaju u Vinskom maratonu. Iako je ovo prvenstveno hedonističko, a ne sportsko natjecanje na Vinskom maratonu u punom smislu vrijedi ona maksima „Bitno je sudjelovati, a ne pobijediti!“ „Stoga i nagrade za prvoplasirane s namjerom nisu impresivne, jer ne želimo da imperativ pobjede zasjeni ležerno uživanje u vinu… tom finom i naširoko opjevanom baranjskom vinu,“ saznajemo od dopredsjednice udruge Surduk i dobrog duha vinskog maratona Gabrielle Gerštmajer.

Konzumirajte vino odgovorno, pijte s mjerom i oprezom, popijte koliko „možete nositi“! Ako ne obiđete sve podrume za Vas nema nikakvih sankcija, niti negativnih bodova, a svaki kupon možete i pokloniti nekome kome treba čaša više.

Rujan je mjesec kad sazrijeva i kad se bere grožđe za rujno vino. I dok se bere grožđe za novo vino, maratonci uživaju u onom prošlogodišnjem, dobro odležanom. Sve se odvija u ciklusima; vinogradarska godina je jedan ciklus, a interval između dvaju maratona vrijeme za prepričavanje dogodovština sa prošlog i pripremu za sljedeći. Broj maratonaca iz godine u godinu raste (stoga smo u uvodnom dijelu prvo dali upute za vinske maratonce debitante), ali za to nisu zaslužni samo oni novi koji prvi put dolaze, već prvenstveno oni stalni koji ga pohode godinama.

Berbene svečanosti tradicionalne su manifestacije koje se odvijaju u mjesecu rujnu, ali Vinski maraton je koncept namijenjen i mlađoj publici, tako da u konačnici možemo reći da okuplja sve generacije, ali i sve nacije. Doduše ove godine zbog aktualne situacije izostati će brojni natjecatelji iz susjedne Mađarske i Vojvodine koji su vjerno pohodili dosadašnje vinske maratone, neće biti niti zajedničkog starta jer će on biti disperziran, ali ono što je najbitnije da unatoč svemu tome Vinski maraton ide dalje.

Vinski maraton spoj je berbene svečanosti, karnevalskog ludila i vinskog festivala, ali u prvom redu to je (unatoč svome imenu) anti natjecanje. Nije cilj biti prvi, već zadnji. Naizgled nespojivo ovdje se spaja u harmoničnu i smislenu cjelinu. Cilj je da magija potraje što duže. A osim samog vina za čaroliju je zaslužan i ambijent u kojem se maraton održava.

Vinska prijestolnica Baranje – Zmajevac sa svoja dva surduka u kojima se nalazi tridesetak vinskih podruma ukopanih u lesne obronke vinorodnog Banskog brda idealna je kulisa za Vinski maraton. A ako ste prošavši kroz reformatski i katolički surduk pomislili da ste sve vidjeli varate se, jer još nekoliko vinskih podruma Zmajevac ima i u Ružinoj ulici, te jedan i u ulici Šandora Petefija – vinotočje Gerštmajer.

Od prošle godine Vinski maraton je prerastao u Dane vinskog maratona, pa osim standardnog maratona koji se održava u subotu imamo i Premium vinski maraton koji se održava dan ranije. Na premium izdanju vinskog maratona moći će te, kao i prošle godine kušati samo vrhunska vina koja su na ocjenjivanjima ocijenjena sa 85 ili više bodova, odnosno sa 81 ili više bodova na Zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo. Ove godine Vinski maraton dobiva još jedan dan, te je nedjelja rezervirana za Wine Sunday!

I ove godine za atmosferu u petak, na Premium vinskom maratonu će se pobrinuti The Frajle, čija glazba tako skladno, u panonskom štihu spaja urbano i ruralno, tradicionalno i moderno baš kao i Vinski maraton. Tako možemo reći da osim vizualne, imamo i sjajnu glazbenu kulisu. Velika bina za premium dan Vinskog maratona biti će postavljena u reformatskom, odnosno deak surduku kako bi se popularizirao i taj surduk koji je malo u sjeni onog prvog (kada se dolazi iz pravca Osijeka), katoličkog surduka na kojem se nalaze mjesta koja posjetitelji najčešće obilaze, poput restorana vinarije Josić ili kušaonice i gatora obiteljskog podruma Zajec, gdje se poslije svakog maratona trči počasni krug, a zabava potraje do svitanja.

„Imperativ nas kao organizatora je da budemo maksimalno odgovorni, stoga će se na ulazu u reformatski surduk u petak  poštovati sve epidemiološke mjere, pa Vas stoga molimo za strpljenje i razumijevanje. Za razliku od Vinskog maratona u subotu, za Premium vinski maraton neće biti on line rezervacija paketa, već će se startni paketi kupovati na samom ulazu. I ovdje imate dvije opcije – paket sa čašom manifestacije, katalogom vina, polo majicom i 10 bonova moći ćete kupiti za 150,00 kn, a mini paket koji uključuje 5 bonova i čašu za 70,00 kn. Podrumi će za degustacije biti otvoreni od 17.00h, a koncert skupine The Frajle započinje u 20.00h.

Što se subote, središnjeg dana manifestacije tiče program započinje već u 11.00h sajmom autohtonih delicija i rukotvorina, bonovi se mogu koristiti od 12.00 do 19.00h, a glazbena kulisa na vinskim cestama će trajati od 13.00 do 20.00h. Za svaku vinsku rutu (katolički surduk, reformatski surduk, Ružina ulica) će biti po jedan glazbeni sastav, tako da će maratonce zabavljati Silver band, grupa Reflex i Fešta band. Degustaciju započinjete na onoj vinskoj rutu čiju majicu imate (vinske rute će na karti biti označene crvenom, žutom i zelenom bojom), a poslije toga je preporučujemo sudionicima da se što više rasprše kako bi se poštovala socijalna distanca“, poručuju organizatori. U petak, od 16.00h će premijerno na reformatskom (deak) surduku svoja vrata posjetiteljima otvoriti i gator Rosa obiteljskog podruma Zajec.

Nedjelja pak, dan nakon Vinskog maratona idealna je prilika za afterparty – kontemplativnu šetnju po vinorodnim obroncima baranjske planine i uživanje u njegovim vizurama i sjajnim vidicima na koje pucaju pogledi s pitome i zapravo nevelike uzvisine. Ili da budemo precizniji, Bansko Brdo možda nije visoko, ali je veliko jer na njemu nastaju svi plodovi Majke vina. U nedjelju, na finalni, treći dan manifestacije (Wine Sunday) biti će otvoreni i vinski podrumu, te se u njima možete okrijepiti nakon landranja po baranjskoj planini.

Puno je o Vinskom maratonu riječi napisano, još više je ispričano i prepričano, ali pravu atmosferu možete iskusiti jedino ako i sami budete dio manifestacije. To je dan kada Zmajevac zasja u prazničnom ruhu, kada se otvaraju i oni mali obiteljski gatori u koje inače nemate priliku zaviriti, kada vino, taj nektar starih grčkih i rimskih Bogova ispriča nove priče i ucrta nove uspomene koje trajno svijetle u sjećanju i nenametljivo se uvuku u podsvijest. Baranja je Majka vina, a Zmajevac njena vinska prijestolnica, a samu srž Majke vina možete iskusiti upravo na Vinskom maratonu.

Sve informacije o prijavama i kotizacijama za XV. Vinski maraton dostupne su Vam na sljedećoj poveznici, a sve aktualnosti možete pratiti na facebook stranici eventa. I ove godine smo organizirali linije iz Osijeka koje će dovoziti i odvoziti maratonce, a svoje mjesto u autobusu možete rezervirati putem sljedećeg linka. Na dan Vinskog maratona na relaciji Osijek – Zmajevac – Osijek će prometovati i Osječki taxi – anđeo čuvar svih zabava. Budite odgovorni prema sebi i drugima, pridržavajte se svih mjera koje nalaže aktualna epidemiološka situacija i ne dozvolite si da vozite pod utjecajem alkohola. Požurite s prijavama i vidimo se  krajem mjeseca u Zmajevcu!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *