PJENUŠAVI DORUČAK U ERDUTSKOM VINOGORJU

Ovogodišnja manifestacija Wine & bike tour Erdut osim standardnih programa kao što je kazališna predstava, potraga biciklima za skrivenim buteljama u vinogradu, poezija u vinogradu, vođena degustacija vina, DJ on wine session i večernji koncert na vidikovcu Erdutskih vinograda s pogledom na Dunav imala je i jednu novu komponentu – Pjenušavi doručak u vinogradu.

Riječ je o konceptu koji je osmislila Marija Vukelić, organizatorica zagrebačkog Salona pjenušavih vina (Salon of sparkling wines), a koji je svoju premijeru imao koncem svibnja zagorskim pjenušavim doručkom u vinogradu vinarije Vuglec breg. Početkom lipnja održan je plešivički pjenušavi doručak na imanju obitelji Koščak. Nakon vinogradarske regije Središnja bregovita Hrvatska pjenušavi doručak se seli u vinogradarsku regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Nakon srijemskog pjenušavog doručka u vinogradima vinarije Papak na Radošu koji je održan početkom srpnja održano je i slavonsko, odnosno podunavsko izdanje ove manifestacije u erdutskom vinogorju, točnije u vinogradu vinarije Siber.

Osim vinarije Siber na pjenušavom doručku su sudjelovale i vinarije Antunović, Brzica i Erdutski vinogradi koji su također premijerno predstavili svoj pjenušac Meandar koji će se uskoro naći na tržištu. Iako je riječ o maloj obiteljskoj, boutique vinariji, vinarija Siber je velika po tome što su prvi u erdutskom vinogorju krenuli sa komercijalnom proizvodnjom pjenušaca. Baza njihova bijelog pjenušca je muškat žuti, a pjenušavog roséa cabernet sauvignon.

Erdutski vinogradi, stožerna vinarija erdutskog vinogorja predstavila je svoj pjenušac Meandar u dvije izvedbe; Blanc de noirs i rosé. Osim pjenušavih vina vinarije erdutskog vinogorja predstavile su i svoja mirna vina, a sve to je bilo sljubljeno sa slasnim zalogajima. Najviše pažnje je izazvala plata DOBRO koju je osobno složio renomirani chef Ivan Đukić, a koja je tako lijepo i skladno bila posložena i pružala takav vizualni užitak da ju je bilo šteta načeti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *